/

Saga Mornin’ Poets

570 vizualizări
Citiți în 4 de minute

Sunt aproape cinci ani neîntrerupți de când organizăm Mornin’ Poets Simina Diaconu și cu mine, sub umbrela Club RevdePov. A pornit la drum ca o continuare organică a unui curs cu cinci întâlniri, susținut de scriitoarea Simona Popescu (2015) și ca un frate mai mic al atelierului de proză scurtă (Creative Writing Sundays). Prima întâlnire s-a desfășurat în Ceainăria Lente Arcului din București, în septembrie 2018. Antrenoare a fost Miruna Vlada. De atunci am trecut prin 79 de ateliere în ceainărie, online (motive pandemice evidente) și, mai nou, în regim hibrid (online + Cafeneaua Veche 9 din Centrul Vechi).

Am păstrat în linii mari același format, iar lucrurile au evoluat cumva de la sine. Pe la Mornin’ Poets (MP) au trecut mai mult de 150 de aspiranți, poate chiar spre 200. Unii dintre ei au avut curiozitatea de a vedea cum stă treaba astăzi cu poezia și poeții contemporani, însă alții au pornit-o sistematic, din feedback în feedback, spre lecturi mai aprofundate și spre poeme din ce în ce mai consistente, conturându-li-se o voce proprie.

Am avut parte în acești cinci ani de două lecturi publice (ambele în 2019, una la Institutul Blecher, iar cealaltă în Beat Bar Umanist), de o antologie a primelor patru sezoane (Doppelgänger: Antologia Mornin’ Poets – primele patru sezoane, 2018-2020, frACTalia, 2021) și de trei saloane literare online organizate de Mircea Dan Duță pe platforma online a Revistei Familia. În plus, avem în pregătire o a doua antologie, care va acoperi perioada 2020-2022. Adică nouă sezoane, 45 de ateliere și sute de poeme! Volumul este coordonat de mine și de Ramona Boldizsar și ar urma să apară în toamna lui 2023.

Ce-aș vrea să subliniez aici este că Mornin’ Poets se uită și dincolo de cursuri per se. Au fost debuturi (Iulia Stoichiț, Andrada Yunusoglu), comeback-uri poetice (Constantin Buduleci, Angelica Stan), debuturi în proză cu popasuri poetice (Florin Spătaru) și alte abordări care nu se vor de fiecare dată publice. Desigur, au existat și nemulțumiri sau așteptări neconfirmate, pentru că nu există școală care să te învețe să scrii poezie sau un manual care să-ți dea 10 pași intuitivi pentru o poezie mai bună. Mornin’ Poets e mai degrabă o expunere îndelungată la moduri diferite de a vedea și de a te raporta la poezie.

Trecând și eu pe sub furcile caudine ale antrenoratului la Mornin’ Poets, pot spune că singura mea constantă la MP este lupta intrinsecă de a scoate la suprafață cele 200 de poeme proaste care ne locuiesc pe fiecare dintre noi. Cu cât mai, repede cu atât mai bine.

Acest dosar tematic nu e definitiv și nici perfect. Însă include reprezentante și reprezentanți importanți care acoperă scurta istorie Mornin’ Poets. Sorin Voicu e cu noi din 2019, Carla Boboc, Simona Sigartău și Romina Hamzeu din 2022, iar Anca-Ioana Câdă din 2023. Cinci stiluri diferite, însă extrem de personale, pe care vă invit să le descoperiți. Cinci cursanți și absolvenți MP care ar putea să debuteze în perioada următoare. Lectură plăcută!

Carla Boboc

Anca-Ioana Câdă

Romina Hamzeu

Simona Sigartău

Sorin Voicu

Născut în ’86 în Urziceni, dar adoptat în (stil mafiot la fel ca-n) ’98 de Berceni. Jurnalist, copywriter, câteodată poet. Om bun la toate la Atelierul Mornin’ Poets. Speră ca într-o zi să poată scrie și proză (momentul e destul de aproape). Coordonator al proiectului de recenzii Kooperativa Poetică de pe site-ul citestema.ro. Cea mai recentă carte publicată, volumul trilingv (română-engleză-daneză) Pink Pong (Editura frACTalia, 2019), alături de Claus Ankersen. A participat la FILIT 2019 (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași) și la Poezia e la Bistrița 2021. A fost tradus în limbile cehă, daneză, maghiară, engleză și franceză. FAN al echipei Borussia Dortmund și al serialului The Office (versiunea din State).

Cărți publicate:
• Rock în Praga (Herg Benet, 2011);
• #kazim (contemporani cu primăvara arabă) (Herg Benet, 2014);
• Turneul celor Cinci Națiuni (frACTalia, 2017);
• Pink Pong (alături de Claus Ankersen, frACTalia, 2019);

• nick cave@bergen (Casa de pariuri literare, 2021).

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Mornin' Poets”