Început ca un proiect experimental, în care așteptările erau doar să ducem la bun sfârșit un prim sezon cu autori-antrenori aleși pe sprânceană și nimic mai mult pentru viitorul îndepărtat, Mornin’ Poets se încăpățânează și în prezent să aducă la lumină voci tot mai tinere și care nu comit greșelile de început ale celor care debutau acum zece-cincisprezece ani. Nu aș numi-o chiar profesionalizarea scenei poetice, însă mesajul poate fi dus în această direcție fără mari bătăi de cap.
Cum poezia este comunicare și informație, Gen Z a înțeles întocmai unde găsește aluatul și mai ales cum să-l asambleze. Nu chiar un tutorial de Youtube, dar ceva pe-acolo. Și de aici apar glasuri distincte care nu se confundă cu zgomotul de fundal. Născut într-un moment în care opțiunile nu erau foarte multe pentru aspiranții într-ale poeziei, Mornin’ Poets se încăpățânează să rămână relevant atât prin ateliere, cât și ca trambulină pentru un parcurs poetic mai lung. Prin două antologii, Doppelgänger (Fractalia, 2021) și Aripile cenușii ale păsărilor pe liniile de înaltă tensiune (Brumar, 2024), prin participările unora dintre cursanți la diverse festivaluri, evenimente și lecturi publice și prin acest al doilea dosar consistent în Revista Familia. Cu alte cuvinte, cursurile adaugă noi elemente armurii poetice a fiecăruia dintre cei și cele care trec pragul fizic sau online al atelierului.
Mornin’ Poets se apropie de borna celor 100 de ateliere fizice, online și hibride, care au străbătut perioada 2018–2024, într-un demers de continuitate. Povestea s-a scris și înainte și după lockdown. Fie la Ceainăria Lente, fie la Cafeneaua Veche 9, fie, mai recent, la Alambik, decorul s-a modificat, iar cursanții și-au luat exact ce au avut nevoie din vehiculul poetic orchestrat de mai mult de 90 de antrenori-poeți. Astfel, în decembrie a.c. vom vorbi deja despre cele 100 de cursuri matinale, desfășurate sub umbrela Club RevdePov și Revista de Povestiri.
După ce în dosarul din 2023 au fost incluși Sorin Voicu, Simona Sigartău, Anca-Ioana Câdă, Carla Boboc și Romina Hamzeu, anul 2024 aduce în fața cititorilor alte șase nume cu imaginar și profesii foarte variate. În afara celei de poet, desigur. Îl avem între filele revistei pe avocatul Alin Dimache, pe profesoara de limba română Raluca Urse, pe medicul radiolog Miruna Romanciuc, pe studenta la medicină Briseis Stan, pe Ioana Dragoș, aflată în pauză de carieră, și, nu în ultimul rând, pe psihoterapeutul Mihai Manole. Nu vă lăsați păcăliți de aceste detalii biografice atunci când le parcurgeți poezia. Pot însemna o direcție, însă nu de puține ori una înșelătoare. Poezia funcționează mai bine atunci când e lăsată să zburde fără judecăți de valoare.
Dosarul de față nu poate epuiza în întregime subiectul Mornin’ Poets. Nici autorul acestor rânduri, care a lipsit doar de trei ori de la Ateliere în acești șapte ani, nu deține piatra filozofală a Mornin’ Poets. Ce poate face însă acest dosar este să ofere shoturi de realități poetice din perspective cât mai variate. Asta se întâmplă și cu antologiile, asta se întâmplă și cu orice altă manifestare care sare gardul online sau fizic al atelierelor poetice.
Curajoși sunt cei care se expun după acumulare, căci a lor va fi scena!