/

Alex Mara

Îi place să bată străzile în lung şi-n lat pentru a surprinde amprente ale omului şi ale lumii înconjurătoare: singurătatea, alienarea, iubirea, jocul, moartea. Vede strada ca pe un organism viu, capabil în orice clipă să-şi modifice structura. A dezvoltat în decursul timpului o plăcere senzorială în a străbate oraşul.

Start
1009 vizualizări
Citiți în 2 de minute

Născut în Marghita, Bihor. Locuieşte în Oradea. Studii de Filologie la București. Numele său real e Florin Şipoş, semnează însă imaginile cu pseudonimul „Alex Mara”. Autodidact, fără background. Pasionat de fotografie din vremea liceului. Primele imagini le-a făcut către sfârşitul anilor ’80 cu un aparat foto românesc, Orizont, cu înfăţişare retro şi adorabile aberaţii optice.

Face fotografie în mod lucid de prin 2011-2012. Nu lucrează pe proiecte. Îi place să bată străzile în lung şi-n lat pentru a surprinde amprente ale omului şi ale lumii înconjurătoare: singurătatea, alienarea, iubirea, jocul, moartea. Vede strada ca pe un organism viu, capabil în orice clipă să-şi modifice structura. A dezvoltat în decursul timpului o plăcere senzorială în a străbate oraşul.

Imaginile care ilustrează revista provin din perioada 2019 – 2021. Fie că surprind mici drame, momente inedite de reflecție sau pur şi simplu întâmplări cotidiene care ies într-un fel sau altul din obișnuit, fotografiile sale prezintă lumea ca o imensă scenă de teatru, în care fiecare îşi interpretează şi îşi duce în spate propria partitură.

Redactor la Jurnalul de dimineață (1996 – 1998) și la Jurnal bihorean (1998 – 2003) pe secțiunea Cultură – Învățământ. Editor la PHOTO magazine (2006 – 2014). Fondator și editor principal al Mondorama (2014 – prezent), singura revistă românească online strict dedicată fotografiei. Participă ca fotograf la realizarea monografiilor istorice ale comunelor Olcea (2014), Derna (2016), Girișu de Criș (2016), la albumele Palatul episcopal greco-catolic (2017), Neoromânesc (2018), la monografiile vizuale Patrimoniul Țării Bistrei, ediția a II-a (2018), Valcău de Jos (2020), Cuzap – Album istorico-geografic (2020). Jurnalist de nișă și organizator ocazional de expoziții de fotografie. A expus la Negrești-Oaș, Timișoara, București.

Comentarii

Your email address will not be published.