/

Alex Mara

Îi place să bată străzile în lung şi-n lat pentru a surprinde amprente ale omului şi ale lumii înconjurătoare: singurătatea, alienarea, iubirea, jocul, moartea. Vede strada ca pe un organism viu, capabil în orice clipă să-şi modifice structura. A dezvoltat în decursul timpului o plăcere senzorială în a străbate oraşul.

93 vizualizări
Citiți în 2 de minute

Născut în Marghita, Bihor. Locuieşte în Oradea. Studii de Filologie la București. Numele său real e Florin Şipoş, semnează însă imaginile cu pseudonimul „Alex Mara”. Autodidact, fără background. Pasionat de fotografie din vremea liceului. Primele imagini le-a făcut către sfârşitul anilor ’80 cu un aparat foto românesc, Orizont, cu înfăţişare retro şi adorabile aberaţii optice.

Face fotografie în mod lucid de prin 2011-2012. Nu lucrează pe proiecte. Îi place să bată străzile în lung şi-n lat pentru a surprinde amprente ale omului şi ale lumii înconjurătoare: singurătatea, alienarea, iubirea, jocul, moartea. Vede strada ca pe un organism viu, capabil în orice clipă să-şi modifice structura. A dezvoltat în decursul timpului o plăcere senzorială în a străbate oraşul.

Imaginile care ilustrează revista provin din perioada 2019 – 2021. Fie că surprind mici drame, momente inedite de reflecție sau pur şi simplu întâmplări cotidiene care ies într-un fel sau altul din obișnuit, fotografiile sale prezintă lumea ca o imensă scenă de teatru, în care fiecare îşi interpretează şi îşi duce în spate propria partitură.

Redactor la Jurnalul de dimineață (1996 – 1998) și la Jurnal bihorean (1998 – 2003) pe secțiunea Cultură – Învățământ. Editor la PHOTO magazine (2006 – 2014). Fondator și editor principal al Mondorama (2014 – prezent), singura revistă românească online strict dedicată fotografiei. Participă ca fotograf la realizarea monografiilor istorice ale comunelor Olcea (2014), Derna (2016), Girișu de Criș (2016), la albumele Palatul episcopal greco-catolic (2017), Neoromânesc (2018), la monografiile vizuale Patrimoniul Țării Bistrei, ediția a II-a (2018), Valcău de Jos (2020), Cuzap – Album istorico-geografic (2020). Jurnalist de nișă și organizator ocazional de expoziții de fotografie. A expus la Negrești-Oaș, Timișoara, București.

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Arte”

Poveste urbană

Alternanța planurilor, dar și profilurile căutate ale eroilor acestui basm urban dau vivacitate peliculei.

Abluțiuni necesare

Cele două dimensiuni ale filmului sunt egoismul patologic, sprijinit de dorința de posesiune – asociere bizară

Cazul Rochberg

Sigur că popularitatea nu e un argument estetic, dar nici măcar segmentul mai rafinat și educat