Editorial 6/2021

Ca noi toți, dragi cititori ai Familiei, fac parte din acea minoritate care își alcătuiește din timp lista de lectură pentru concediu. Privesc mereu cu nerăbdare spre acele cîteva zile departe de casă, crezînd – de fiecare dată, greșit – că voi putea recupera atunci tot ce n-am fost în stare, din lipsă crasă de timp, să citesc în ultimele luni.

416 vizualizări
Citiți în 2 de minute

Greșeala vine din autoamăgire și dintr-o dispoziție voluntară de-a privi acele zile presupus libere ca pe-o bulă magică, în interiorul căreia timpul se dilată atît cît am eu nevoie pentru cele 4, 5, 6… cărți pe care le îndes cu prioritate în bagaj. Plus Kindle-ul, întotdeauna burdușit cu alte restanțe.

Evident că de fiecare dată se întîmplă pe dos. Fiindcă, nu știu cum, munca are un mod aparte de-a se strecura și ea în bagaje, vicleană ca un șarpe căutînd căldura – iar speranța oarbă, se știe, e printre cele mai calde sentimente. Așa se face că, vacanță de vacanță, mă trezesc într-o lipsă și mai crasă de timp, trebuind să jonglez nu numai cu orele de lucru și cu cele obligatoriu de petrecut alături de familie, ci și cu apăsarea de marmură a remușcării, chinuit mai tare ca oricînd de țipătul mut al cărților nedeschise, acum explicit nedreptățite, abandonate chiar în oaza-n care destinul lor urma să se-mplinească.

Și mă întorc acasă poate puțin mai bronzat, însă mult mai nemulțumit de mine însumi, forțîndu-mă să văd partea plină a paharului: măcar am rupt monotonia, măcar decorul a fost altul, măcar am petrecut cîteva ore-n plus cu familia (sigur, multe-n care am stat cu ochii-n același ecran de laptop, dar să lăsăm asta), măcar am mai bifat un concediu, am mai adunat un set de fotografii frumoase la care să mă uit cu jind cînd voi fi din nou în drept să-l aștept pe următorul – fiindcă-n mod sigur atunci va fi altfel, în mod sigur atunci voi avea timp să citesc totul de pe lista pe care voi începe s-o alcătuiesc numaidecît.

And so it goes, and so it goes…

Mircea Pricăjan s-a născut pe 2 septembrie 1980, în Oradea. A absolvit Facultatea de Litere din orașul natal, cu o teza despre Stephen King. A debutat editorial în 1997, cu proză scurtă, în suplimentul unui ziar local. A publicat romanele În umbra deasă a realității (Editura Universității din Oradea, 2002), Calitatea luminii (Editura Polirom, 2016), Pumn-de-Fier (Editura Polirom, 2018) și volumul de proză scurtă Perseidele (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare electronice și a fondat în anul 2012 Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. Este membru al Asociației Române a Traducătorilor Literari, în intervalul 2003-2020 a fost redactor al revistei de cultură Familia, iar din anul 2021 este redactor-șef al aceleiași publicații.

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Editorial”