/

Mai multe feluri de minuni

473 vizualizări
Citiți în 5 de minute
The Wonder (regia: Sebastián Lelio, 2022)

Minunea este o dramă psihologică apărută în 2022 și regizată de Sebastián Lelio, pornind de la scenariul semnat de Emma Donoghue, Sebastián Lelio și Alice Birch, având la bază romanul omonim al Emmei Donoghue.

În linii mari, povestea urmărește experiența unei asistente medicale care ajunge într-un sat irlandez pentru a veghea o tânără care pare să supraviețuiască în absența oricărui fel de hrană. Pelicula lui Lelio hipnotizează prin tonurile de gri și prin surprinderea unei vieți la limita cu habotnicia, în care rigoarea științifică încă nu își are locul, iar cei care caută soluții pragmatice sunt fagocitați de zeloșii religioși.

În 1862, la 13 ani după Marea Foamete, Lib Wright (Florence Pugh), o tânără din Anglia instruită în spiritul serviciului sanitar riguros, este chemată în orășelul irlandez Midlands de către un grup religios pentru a o ține sub observație timp de 15 zile pe Anna O’Donnell (interpretată de Kíla Lord Cassidy), o fetiță de 11 ani care susține că nu a mâncat timp de patru luni, însă a supraviețuit în mod miraculos cu „mană cerească”. Veghea trebuie să dureze două săptămâni, în ture alternative de câte opt ore, urmând ca, în cea de-a 14-a zi, fiecare dintre cele două „supraveghetoare” – o asistentă medicală și o călugăriță – să își prezinte observațiile. Efectele postului prelungit sunt augmentate de dorința întregii comunități de a crede în această „minune”, considerând că fata este „aleasă”. Fiindcă starea somatică și psihică a Annei se deteriorează rapid, Lib e hotărâtă să afle adevărul, dovedind nu doar devotament, spirit critic și altruism, ci mai ales punând sub semnul întrebării credința unei comunități care ar prefera să își păstreze convingerile religioase în detrimentul adevărului științific. Contează mai puțin destinul copilei Anna – despre care Lib află tot soiul de atrocități, mai importantă fiind susținerea unei „purități” a trupului, validată atât de partea religioasă, cât și de cea științifică, numai că asistenta medicală interoghează viața familiei O’Donnell și pune cap la cap piesele unui puzzle distructiv. Uneori, salvarea vine dinspre Celălalt, nu doar din interior.

Pe fondul mutațiilor generate de „An Gorta Mór” („viață grea” sau Marea Foamete irlandeză) – foamete, epidemia, scăderea demografiei – perioada 1845-1849 schimbă iremediabil și raportarea populației irlandeze nu doar la resursele materiale, ci și la cele spirituale.

În regia lui Sebastián Lelio, câștigător al unui Oscar pentru A Fantastic Woman în 2017, filmul o are ca protagonistă pe Florence Pugh, nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din Little Women, care i-a adus nu doar notorietate, ci a și individualizat-o. În The Wonder, actrița de origine engleză restituie frânturi din lumea interioară a unei tinere căreia îi murise copilul, văzând în salvarea Annei un soi de „questă” personală, necesară pentru propria mântuire.

Minunea îi aduce împreună pe Florence Pugh, Tom Burke, Niamh Algar, Elaine Cassidy, Dermot Crowley, Brian F. O’Byrne, David Wilmot, Ruth Bradley, Caolán Byrne, Josie Wlaker, Ciarán Hinds, Toby Jones și Kila Lord Cassidy. Lansat în septembrie 2022, filmul a rulat în cinematografe începând cu noiembrie 2022, apoi a fost preluat de Netflix.

IRINA-ROXANA GEORGESCU (n. 1986) a absolvit Facultatea de Litere (specializarea română – franceză) a Universității București în 2008 şi a urmat masteratul de teorie literară şi literatură comparată (2010). A devenit doctor în filologie (2016) al aceleiași Universități, cu o teză despre influența criticii occidentale asupra criticii literare postbelice româneşti (1960-1980), sub coordonarea acad. prof. dr. Mircea Martin. În perioada 2010-2014, a condus seminare de teoria literaturii, comparatism şi idei literare, dar şi cursuri practice de tehnica lecturii la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor de limba franceză la revista de studii literare şi culturale Euresis – Cahiers roumains d’études littéraires et culturelles (2009-2013). Începând din octombrie 2018, este asistent asociat la Literele bucureştene. Face parte din proiectul de educație media a Centrului pentru Jurnalism Independent. Publică poezie şi studii literare în diverse reviste de cultură din ţară şi din străinătate. Volumul de debut în limba română – Noţiuni elementare (Cartea Românească, 2018) – a fost nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori (ediţia 2019) şi la Gala Premiilor Observator cultural (ediţia 2019). A debutat în limba franceză cu volumul de poezii Intervalle ouvert, apărut la editura L’Harmattan (Paris, 2017), în curs de apariţie în limba spaniolă.

Comentarii

Your email address will not be published.