Bestsellers Cărturești – iulie 2022

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1 - 31 iulie 2022 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
746 vizualizări
Citiți în 30 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Valeriu Nicolae, Țigan țăndări (Asociația Casa Bună) [2/5]

„Am pus în cartea asta cam tot ceea ce am eu mai bun. E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări. Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine.”—Valeriu Nicolae

2. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [1/18]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

3. Radu Paraschivescu, Noi suntem români (nimeni nu-i perfect) (Humanitas) [3/4]

„Noi suntem români“ este titlul unui cântec patriotic. „Nimeni nu-i perfect“ este ultima replică din filmul Unora le place jazzul. Chiar dacă pare straniu, cele două enunţuri nu se bat cap în cap. Între ele există de fapt o legătură pe care viaţa în România de azi o strânge de la o zi la alta. Desfăşuraţi în paralel cu musicalul de mare succes „Mama Pandemia“, ultimii doi ani de viaţă românească te pun în situaţia de-a duce frecvent mâinile la cap: fie pentru atingerea frunţii fierbinţi, fie pentru smulgerea părului. Tragicomedia naţională e surprinsă aici în câteva zeci de texte din care scot capul tovarăşi de drum mai vechi sau mai noi: excepţionalismul, reflexul de obedienţă, ciubucul, discursul urii, bunul-plac şi prostul-gust. De râs şi de plâns. De citit şi de căzut pe gânduri.

  • 4. Andreea Savulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [4/10]
  • 5. Horațiu Mălăele, O poveste cam ciudată și alte două povestiri (Bookzone) [6/5]
  • 6. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [5/11]
  • 7. Mihail Drumeș, Elevul Dima dintr-a șaptea (Art) [10/2]
  • 8. Mihail Drumeș, Invitație la vals (Art) [-/1]
  • 9. Ioana Nicolaie, Miezul inimii (Humanitas) [-/1]
  • 10. Radu Paraschivescu, Cartea râsului și a cercetării (Humanitas) [-/1]

Ficțiune

1. Rebecca Serle, O vară italiană (Nemira) [3/3]

Când îi moare mama, viața lui Katy se dă cu totul peste cap. Carol i-a fost și cea mai bună prietenă, prima pe care o suna când avea o problemă, femeia care avea toate răspunsurile. De ani buni, mama și fiica plănuiau să plece într-o călătorie unică: la Positano, orașul magic vizitat de Carol înainte de a-l cunoaște pe tatăl lui Katy. Iar acum, tânăra trebuie să pornească singură spre Italia.

2. Colleen Hoover, Totul se termină cu noi (Epica) [1/9]

Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.

3. Elif Shafak, 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie (Polirom) [5/2]

„Un roman luxuriant, senzual… Unul ce le împrumută o voce oamenilor pe care nu-i vedem, pe care ne ferim să-i atingem, celor abuzați și distruși, țesând cântecele lor dureroase într-o pânză minunată.” (Financial Times)

  • 4. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [6/18]
  • 5. Holly Jackson, Crima perfectă. Vol. 1. Instrucțiuni pentru fete cuminți (Corint) [4/4]
  • 6. Colleen Hoover, Verity (Epica) [7/5]
  • 7. Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Art) [8/4]
  • 8. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [-/13]
  • 9. Haruki Murakami, Persoana întâi singular (Polirom) [9/2]
  • 10. Narine Abgarian, Din ce au căzut trei mere (Humanitas Fiction) [-/4]

Poezie

1. Horațiu Mălăele, Poezii și vorbe-n vânt (Bookzone) [1/5]

Scrise pentru cititori cu mintea trează și cu chef de joacă, cuvintele alese de autor nu sunt niciodată vorbe-n vânt, dimpotrivă, au puterea de a stârni adevărate furtuni în imaginația celor care le citesc sau le recitesc.

„Scriitorul Mălăele trebuie recuperat, smuls din sala cu aplauze și îmbrâncit în brațele literaturii, acolo unde talentul lui strălucește cel puțin la fel de tare.” – Doru Bucșu

2. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [4/18]

„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu

3. Simona Popescu, Cartea plantelor și a animalelor (Nemira) [3/7]

După 15 ani, Simona Popescu revine cu un nou volum de poezie. E un prim motiv de bucurie. Al doilea e dat de șansa oferită cititorului de a se (re)întîlni cu frapanta sa originalitate. Avînd certe rădăcini în volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge în Cartea plantelor și animalelor la desăvîrșire, într-o structurare savantă, subtilă și îndeaproape supravegheată. Cu precizarea imediată că e un imaginar al naturii aparținînd unei poete care vine din cultură și care a citit cărțile care o glorifică, a văzut tablourile și filmele care i-au fost consacrate, a ascultat muzica dedicată temei, de unde dimensiunea culturală a volumului. — Sanda Cordoș

  • 4. Teodor Dună, flașneta babel (Nemira) [-/1]
  • 5. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [2/15]
  • 6. Moni Stănilă, ofsaid (Nemira) [-/1]
  • 7. Mihai Eminescu, Poezii (Humanitas) [-/5]
  • 8. Ion Pillat, Balcic (Baroque Books & Arts) [6/2]
  • 9. Mihnea Bâlici, cazzo (OMG Publishing) [-/1]
  • 10. Marius Tucă, Pe tine te(Art) [9/2]

Istorie

1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/15]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

2. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie (Nemira) [3/15]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

3. Mark Galeotti, Hai să vorbim despre Putin! (Humanitas) [2/5]

E văzut drept cel mai periculos om din lume. Așa să fie cu adevărat? Cine e de fapt Vladimir Putin? Ce vrea? Ce planuri are? S-a scris enorm despre Rusia de azi, însă Occidentul încă nu-l înțelege pe acest politician a cărui sferă de influență cuprinde întreaga planetă și ale cărui relații de putere pătrund până în cele mai intime sfere ale vieții noastre de zi cu zi. Mark Galeotti ne arată cine e omul din spatele mitului, analizează cele mai frecvente prejudecăți despre Putin și îi descifrează motivațiile. Urmărindu-i cariera de la începuturi, de când era un simplu ofițer KGB, până în prezent, cartea aceasta ne oferă o viziune inedita și realistă asupra omului care înclină, de multe ori decisiv, balanța politicii internaționale.

  • 4. Heather Macadam, Cele 999 de Auschwitz (Humanitas) [-/1]
  • 5. Peter Frankopan, Drumurile Mătăsii. O nouă istorie a lumii (Trei) [-/2]
  • 6. Mark Galeotti, O scurtă istorie a Rusiei (Humanitas) [5/4]
  • 7. Bill Fawcett, 100 de greșeli care au schimbat istoria (Litera) [-/4]
  • 8. Armand Goșu, Rusia, o ecuație complicată (Polirom) [7/3]
  • 9. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [6/14] 
  • 10. Candace Fleming, Familia Romanov. Asasinat, revoluție și prăbușirea Rusiei imperiale (Art) [-/2]

Filosofie/Psihologie

1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [1/9]

După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/18]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/17]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/15]
  • 5. Marshall B. Rosenberg, Comunicarea nonviolentă (Casa editorială Ponte) [7/5]
  • 6. Arthur Schopenhauer, Arta de a avea întotdeauna dreptate (Art) [8/7]
  • 7. Cătălina Dumitrescu, În interior (Humanitas) [-/1]
  • 8. Gabor Maté, Minți împrăștiate – originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție – ADD – ADHD (Herald) [6/5]
  • 9. Judson Brewer, Îmblânzirea anxietății. Cum să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea (Curtea Veche) [-/4]
  • 10. Daniel Howell, Noaptea în care am învins gândurile negre (Bookzone) [5/3]

Critică și istorie literară

1. Michel Houellebecq, Un pic mai rău (Polirom) [-/1]

Noul volum semnat de Michel Houellebecq conţine eseuri pe teme de actualitate, culturale, politice sau filosofice, precum şi o serie de interviuri cu Frédéric Beigbeder, Geoffroy Lejeune şi alţii. Volumul nu vorbeşte numai despre actualitatea literară franceză a ultimilor ani, ci mai ales despre experienţa unui scriitor în pandemie. Nonconformismul houellebecquian rămâne la fel de provocator ca şi până acum – sau, poate, un pic mai mult.

2. Alberto Manguel, Istoria lecturii (Nemira) [1/2]

Cunoscutul eseist și editor Alberto Manguel pornește de la acest moment esențial pentru a explora conversația începută acum 6.000 de ani între cuvinte și acel erou fără de care cartea ar fi un obiect lipsit de viață: cititorul. Manguel abordează cu măiestrie cititul ca seducție, ca rebeliune și ca obsesie, urmărind istoria bizară și fascinantă a progresului cititorului de la tăblița de lut la pergament, de la codex la cărțile digitale.

3. Stephen King, Despre scris. Autobiografia unui meșteșug (Nemira) [3/5]

Stephen King, unul dintre cei mai îndrăgiți autori contemporani, își dezvăluie, în această carte, toate secretele „meseriei de scriitor“. Parțial memoir, parțial eseu, acest volum cuprinde sfaturi practice despre scris și „trusa cu unelte“ indispensabile oricui vrea să se dedice acestui meșteșug.

Sfaturile lui King se bazează pe amintirile și experiențele sale, din copilărie și până la consacrarea ca autor de bestselleruri, de la tulburătoarele începuturi și până la accidentul aproape fatal pe care l-a suferit în 1999 și care i-a confirmat legătura inextricabilă dintre scris și vindecare.

Prietenos și onest, volumul de față se adresează nu doar fanilor lui Stephen King, ci tuturor scriitorilor și cititorilor care iubesc poveștile bine scrise.

  • 4. Mario Vargas-Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Două singurătăți. Despre roman în America Latină (Humanitas Fiction) [2/5]
  • 5. Milan Kundera, Arta romanului (Humanitas) [4/2]
  • 6. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență (ediția 2020) (Polirom) [8/14]
  • 7. Alexandru Budac, Tomahawkul verde (Cartea românească) [-/1]
  • 8. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Troilus și Cresida, Timon din Atena (Polirom) [-/1]
  • 9. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Totu-i bine când se sfârșește bine, Măsură pentru măsură (Polirom) [7/3]
  • 10. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [5/8]

Cărți pentru copii

1. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [1/8]

Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.

2. Jeff Kinney, Jurnalul unui puști 16. Meciul sezonului (Arthur) [3/5]

Greg Heffley pur și simplu n-are nicio treabă cu sportul.

După dezastrul de Ziua Sportului de la școală, Greg e hotărât să se retragă oficial din cariera de sportiv. Până la urmă, la insistențele mamei, îi mai dă o șansă sportului și e de-acord să se înscrie la baschet.

Preselecția e un dezastru și e sigur că n-o să fie printre cei aleși. Dar, surprinzător, e primit într-o echipă din oraș. La începutul sezonului, Greg și coechipierii lui nu prea au șanse să câștige nici măcar un meci. Când e vorba de sport, totuși, orice e posibil.

3. Alex Moldovan, Olguța și un bunic de milioane (Arthur) [-/4]

Olguța e o puștoaică de doisprezece ani ca oricare alta. Bine, nu chiar ca oricare alta: e neîndemânatică, impertinentă, intră mereu în bucluc, nu prea are prieteni, iar familia ei e atât de dezbinată, încât nu-și recunoaște mătușa când aceasta își face apariția la ușă.

Nu-i de mirare că Olguței nu-i convine deloc când e nevoită să petreacă un weekend cu mătușa pe care de-abia a cunoscut-o. Ba mai mult, Constantin, bunicul ei, ține morțiș să o vadă. Și nu are de gând să accepte un refuz.

  • 4. Soman Chainani, Școala pentru bine și rău #4. În căutarea gloriei (Arthur) [-/1]
  • 5. David Walliams, Bunicuța hoțomană (Arthur) [-/6]
  • 6. Pam Munoz Ryan, Trandafirii din Mexic (Arthur) [-/1]
  • 7. Sophie Rigal-Goulard, 15 zile fără internet (Rao) [2/5]
  • 8. Tommy Greenwald, Cum să faci să nu citești 1 (Arthur) [-/3]
  • 9. Alex Moldovan, Povestiri de citit pe sub bancă (Arthur) [-/1]
  • 10. R.J. Palacio, Minunea (Arthur) [-/4]

Eseu

1. Marius Constantinescu, Café gourmand (Nemira) [3/2]

Café gourmand e o lectură în cheia deliciului. Mă regăsesc în majoritatea ideilor lui Marius Constantinescu, deși nu am frenezia lui turistică. Un lucru ne desparte totuși abrupt: spre deosebire de Marius, eu ador stafidele în pască.“ — Radu Paraschivescu

2. Yukio Mishima, Calea samuraiului astăzi (Humanitas) [1/2]

Yukio Mishima a scris această fascinantă carte în august 1967, cu trei ani înainte de dramatica sa sinucidere la Tokyo, în sediul Forţelor de Autoapărare. Volumul, care conţine o interpretare personală la Hagakure, un cod clasic de etică și conduită a samurailor, a devenit un bestseller în Japonia imediat după moartea lui Mishima…

3. Horia-Roman Patapievici, De ce nu avem o piață a ideilor (Humanitas) [4/2]

„Deznădejdea de a fi creator într-un spațiu cultural în care ideile, oricât de originale sau viguroase pentru cunoaștere ar fi, rămân fără ecou ne pune în fața unei alternative stranii: fie teza cărții va fi confirmată, și ea nu va fi urmată de o dezbatere de substanță, sfârșind prin a fi ignorată; fie cartea se va bucura de succes și ideile ei vor fi intens discutate și popularizate, dar infirmate în același timp.

Din păcate, cartea lui Horia-Roman Patapievici, esențială pentru cunoașterea blocajelor din cultura română, confirmă prin propriul ei destin maladia pe care o descrie.“ — Gabriel Liiceanu

  • 4. Nassim Nicholas Taleb, Antifragil (Curtea Veche) [-/5]
  • 5. Elena Ferrante, Invențiile ocazionale (Pandora M) [2/2]
  • 6. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [5/13]
  • 7. Camelia Cavadia, Sufletul lumii (Trei) [6/4]
  • 8. Nassim Nicholas Taleb, Lebăda neagră (Curtea Veche) [-/6]
  • 9. Fredric Jameson, Postmodernismul sau logica culturală a capitalismului târziu (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) [-/3]
  • 10. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [9/17]

Cărți de călătorie

1. Sabina Fati, Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi (Humanitas) [2/2]

„Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții. Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului.” — Gabriel Liiceanu

2. Jan Willem Bos, De la Rin la Dunăre și înapoi (Humanitas) [6/2]

„O autobiografie-roman-eseu în care Jan Willem Bos, familia sa și prietenii români și neerlandezi ni se-nfățișează-n fața ochilor cu mare naturalețe, convingător și veridic ca-ntr-o pictură de gen a unui maestru olandez.“ — Mircea Cărtărescu

3. Sabina Fati, Singură pe drumul mătăsii (Humanitas) [4/2]

„Priviţi cu atenţie mai întâi harta prietenoasă a acestei călătorii. Abia apoi parcurgeţi, împreună cu autoarea, o experienţă pe cât de palpitantă, pe atât de excitantă pentru minte şi pentru nepreţuita endorfină a libertăţii. Trei fire sunt de urmărit şi, la nevoie, puteţi alege între ele. Unul e cel al notelor de călătorie la cald şi la persoana întâi acut, ca să zic aşa. Sunt marcate în italice. Să nu rataţi zigzagul fin al neliniştilor Sabinei Fati, lăsat la vedere cu parcimonie. Al doilea este şirul de excursuri istorice despre fiecare dintre cele zece ţări, care, nu vă temeţi, revine întotdeauna la zi, exact în punctul de intersecţie cu prezentul. Al treilea înşiră pe aţă vreo sută de «personaje» episodice, oameni cu care Sabina Fati a stat, într-un fel sau altul, faţă în faţă. O să vă urmărească în grup, ca o armată de teracotă care s-ar fi decis brusc s-o ia înapoi, tăcut, către Apus. Adică spre noi.“ — Tania Radu

  • 4. Sir Sacheverell Sitwell, Călătorie în România (Humanitas) [3/5]
  • 5. Marchizul de Custine, Scrisori din Rusia. Rusia în 1839 (Humanitas) [1/3]
  • 6. Tiziano Terzani, Noapte bună, domnule Lenin (Seneca) [-/1]
  • 7. Sabina Fati, Ocolul mării negre în 90 de zile: șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time (Humanitas) [9/6]
  • 8. F.M. Dostoievski, Însemnări de iarnă despre impresii de vară (Polirom) [-/5]
  • 9. Robert Macfarlane, Munții din minte (Polirom) [5/3]
  • 10. Ben Fogle, Din sălbăticie (Pilot Books) [8/7]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”