/

Tabăra „Locuiește în poveste”

163 vizualizări
Citiți în 7 de minute

Tabăra de creație organizată anual de editura Arthur e o inițiativă absolut remarcabilă care le oferă copiilor pasionați de scris o platformă de dezvoltare a talentului. Totul a început în 2012, cu puțin înainte de lansarea volumului „Ce poți face cu două cuvinte”, o colecție de povești pentru copii create de optsprezece autori români. Provocarea lansată scriitorilor a fost simplă, dar ingenioasă: să creeze o poveste pornind de la o pereche de cuvinte fără nicio legătură logică sau semantică între ele. Rezultatul a fost o colecție de povești pline de imaginație și umor, care i-au captivat deopotrivă pe copii și pe adulți.

Inspirați de entuziasmul copiilor, care au început să trimită propriile povești către editură, organizatorii au decis să le ofere o platformă dedicată. Așa a luat naștere ideea unei tabere de creație, unde copiii pasionați de scris și ilustrație să poată explora lumea cuvintelor și a imaginilor sub îndrumarea unor autori români.

La sfârșitul lunii august, satul Alma Vii a găzduit ediția a douăsprezecea a acestei tabere, la care am participat alături de Florin Bican, Adina Popescu, Dan Ungureanu și Ioana Bot. Pe parcursul a cinci zile, cei nouăsprezece participanți au fost implicați în ateliere de scriere creativă și ilustrație coordonate de autori ai editurii Arthur. Copiii au fost încurajați să-și exprime ideile și să colaboreze la proiecte comune, au participat la diverse activități, de la exerciții de scriere spontană la crearea de ilustrații și benzi desenate, având parte și de lecturi inedite din partea scriitorilor invitați. Atelierele de ilustrație au fost coordonate de timișoreanul Dan Ungureanu.

Pe lângă scris și desen, i-am rugat pe câțiva dintre participanți să ne împărtășească impresii despre cum li s-a părut tabăra Arthur și ce cred ei că au învățat acolo.

„Tabăra Arthur a fost un loc cu adevărat special. M-am îndrăgostit de atmosfera de aici. De fiecare dată când revin – nu e prima dată, am mai participat la o ediție anterioară – simt că este o experiență extraordinară pentru mine. Această experiență m-a ajutat să îmi fac prieteni și să ies din zona mea de confort. Locul are o magie aparte. Nu este doar o tabără, ci o amintire care îmi va rămâne pentru totdeauna.” (Crina)

„Păi din start țin să spun că ne-am întâlnit și anul trecut, și anul acesta, căci am participat și anul trecut, în 2023. Am învățat foarte multe lucruri noi, mai ales legate de literatură, de cultura generală. Am întâlnit și persoane absolut extraordinare, atât în persoana profesorului coordonator, cât și a celorlalți participanți. Cu unii dintre ei am devenit prieteni la cataramă. Pe de altă parte, și satul e frumos, e foarte multă liniște, peisajul e foarte pitoresc, și arhitectura asta care pare că vine din alte vremuri. Îmi pare bine ajuns aici, n-aș fi refuzat această ocazie.” (Nicolas)

„A fost o experiență incredibilă, o adevărată aventură în universul creației și al literaturii. Am învățat multe despre sonete și alte forme de poezie, iar discursurile scriitorilor au fost foarte inspiratoare.” (Ștefan)

„În tabăra Arthur mi-a plăcut foarte mult. Am întâlnit multe persoane noi, deoarece anul acesta am participat la secția de scriere. Am descoperit o nouă pasiune pentru poezie și am legat multe prietenii. A fost minunat să ascult texte originale, pline de umor și creativitate. Dacă ar fi să descriu totul într-un cuvânt, acesta ar fi maximă creativitate.” (Sofia)

Una peste alta, cred că tabăra Arthur e o experiență care le permite copiilor să-și dezvolte creativitatea, să-și facă noi prieteni pasionați de scris sau de ilustrat și mai ales să învețe unii de la ceilalți. Atmosfera locului, liniștea satului și activitățile zilnice contribuie la crearea unui mediu perfect pentru explorarea talentelor lor. Alături de evenimente precum apariția premiilor Cărturino, care recompensează cele mai reușite cărți pentru copii din fiecare an și de introducerea unei secțiuni dedicate autorilor de care scriu pentru cei mici în cadrul Burselor și Rezidențelor Familia, tabăra „Locuiește în poveste” reprezintă o dovadă clară a faptului că în ultimii ani lucrurile s-au pus în sfârșit în mișcare în zona asta.

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește și acum. E pasionat de literatura pentru copii, de jazz și e voluntar la o asociaţie pentru protecţia animalelor. A terminat Filozofia, a tradus peste treizeci de cărţi și a fost librar. După ani, a simţit din nou nevoia să scrie și și-a făcut un blog. I-a spus Bicicleta galbenă. În 2016 a publicat la Editura Arthur primul său roman pentru copii, Olguţa și un bunic de milioane. Băiețelul care se putea mușca de nas e primul său album ilustrat.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cartea pentru copii”