/

Premiile Cărturino

119 vizualizări
Citiți în 7 de minute

Anul acesta am fost martorii unei premiere îmbucurătoare pe piața cărților pentru copii din România, apariția primelor premii serioase dedicate cărților de gen din România post-revoluționară: Premiile Cărturino. Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu. Inițiativa acestor premii le aparține celor de la Cărturești, care și-au asumat o sarcină deloc ușoară. Sigur că da, Uniunea Scriitorilor din România are deja o astfel de secțiune în cadrul premiilor anuale pe care le acordă. Însă în ultimii ani, de când am avut curiozitatea să văd ce cărți participă, nominalizările făcute au avut o foarte mică legătură cu realitatea de pe piața editorială, când nu au contrazis-o de-a dreptul. Edituri și autori care ar fi trebuit să facă parte din palmares n-au ajuns nici măcar să fie nominalizați, în contextul în care a crescut simțitor numărul autorilor care au început să scrie, exclusiv sau nu, pentru copii. Așa că Premiile Cărturino merită laudele noastre și sper din tot sufletul ca ele să reziste în timp.

Sunt ani de zile de când susțin apariția unor astfel de premii sau măcar introducerea unei categorii speciale, dedicată acestor cărți, în cadrul premiilor literare consacrate deja existente. În ultima vreme, tot mai mulți autori români s-au îndreptat spre această zonă, încurajați fiind și de deschiderea editurilor, care au realizat în sfârșit potențialul educativ și, de ce nu, economic al unei astfel de întreprinderi. Iar pentru a ne convinge de asta e suficient să facem o vizită în orice librărie. În țările civilizate, premiile de felul acesta au o vechime și o greutate respectabile. Sunt adevărate instituții, influențează masiv piața și producția de carte, gusturile și, nu în ultimul rând, vânzările. Dar, și acesta e lucrul cel mai important, influențează gândirea celor mici, contribuind în mod substanțial și esențial la educația acestora. Mi-ar plăcea ca asta să se întâmple și la noi, iar scriitorii și ilustratorii români să ocupe un loc tot mai însemnat pe rafturile librăriilor și în mintea celor mici.

În cadrul ediției de anul acesta au existat două secțiuni principale: Premiul pentru cartea ilustrată pentru copii a anului în valoare de 2000 de euro, împărțiți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Premiul pentru cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro, acordat doar scriitorului. În plus, au existat două mențiuni speciale: Premiul Copiilor și Premiul Librarilor, în valoare de 500 de euro fiecare. Mi-ar fi plăcut să existe și o secțiune dedicată cărților YA destinate adolescenților, dar, la o analiză mai atentă, mi-am dat seama că deocamdată nu există la noi suficiente cărți pentru a justifica o astfel de secțiune.

Pe 10 martie s-au anunțat câștigătorii acestei prime ediții, care a avut loc în spațiul superbei librării Carusel din București. Iată câștigătorii: cartea ilustrată pentru copii a anului: Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, Ionela Hadârcă, ilustratoare Irina Dobrescu, Editura Cartier; cartea de literatură pentru copii a anului: Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom; Premiul copiilor: Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrator Vali Petridean, editura Arthur; Premiul librarilor: Apă, praf și soare, Adriana C. Grigore, editura Arthur. Din juriu au făcut parte Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești). Juriul librarilor a fost alcătuit din Valentina Bacu (Seneca Anticafe), Ioana Zenaida Rotaru (Libris – Șt.O. Iosif), Ala Neamțu (Librăria din cartier, Chișinău), Mariana Victoria Cojocaru (Cărturești), Cătălina Roșu (Humanitas). În fine, din juriul copiilor au făcut parte Matei Petrescu, Vera și Ilinca Gamarț, Amilin Mitu, Tudor Postolache, Ilinca Nicuță de la Incubatorul de lectură, coordonați de Svetlana Cârstean.

Premiile Cărturino reprezintă un pas important în promovarea și dezvoltarea cărților destinate acestui segment de public în România prin aceea că aduc în prim-plan scriitori și ilustratori care au activat până acum într-un con de umbră. Creatorii de cărți pentru copii, scrisori ilustrator și editori deopotrivă, au acum ocazia de a-și demonstra valoarea și de a confirma că interesul cititorilor pentru ce fac ei nu este unul nejustificat sau prematur.

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește și acum. E pasionat de literatura pentru copii, de jazz și e voluntar la o asociaţie pentru protecţia animalelor. A terminat Filozofia, a tradus peste treizeci de cărţi și a fost librar. După ani, a simţit din nou nevoia să scrie și și-a făcut un blog. I-a spus Bicicleta galbenă. În 2016 a publicat la Editura Arthur primul său roman pentru copii, Olguţa și un bunic de milioane. Băiețelul care se putea mușca de nas e primul său album ilustrat.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cartea pentru copii”