Premiile Cărturino, ediția a 2-a

Un proiect Cărturești care sărbătorește literatura română pentru copii și îi răsplătește pe creatorii ei

131 vizualizări
Citiți în 6 de minute

Premiile Cărturino își propun să aducă în atenția publicului importanța literaturii pentru copii, să încurajeze creațiile originale, să impulsioneze titlurile publicate în condiții grafice curajoase, și să contribuie la creșterea calității cărților destinate celor mici și la educarea unui public tânăr care să aprecieze cartea ca obiect cultural.

După o primă ediție care a însumat 125 de cărți înscrise în total, 20 de titluri finaliste, 5 câștigători, o gală care a sărbătorit literatura română pentru copii alături de scriitori, ilustratori, editori, librari și cititori, participări la târguri internaționale, Premiile Cărturino se întorc anul acesta cu o identitate vizuală nouă, semnată de Ștefan Vasilachi, păstrând totodată categoriile principale și pe cele speciale de la prima ediție.

Astfel, Premiile Cărturino propun două secțiuni principale:

  • Cartea ilustrată pentru copii a anului, un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat pentru carte ca întreg (text și ilustrație), care se va împărți în mod egal între scriitor și ilustrator.
  • Cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro, acordat pentru text.

Pe lângă valoarea premiilor în bani, câștigătorii celor două secțiuni vor primi cărți în valoare de 200 de euro, pe care le vor dona unor asociații sau instituții alese de ei. Selecția cărților va aparține câștigătorilor.

Juriul pentru cele două secțiuni principale va fi alcătuit din: Diana Geacăr (scriitoare), Carla Duschka (grafician, Atelierul de grafică), Oana Purice (agent literar), Stela Lie (prof. univ. dr. habil UNARTE, ilustratoare) și Monica Anghel (membru în echipa de organizare Cărturești).


În cadrul premiilor vor exista încă două secțiuni speciale, în valoare de 500 de euro fiecare:

  • Premiul librarilor, acordat de un grup de librari reprezentanți ai mai multor librării din România.
  • Premiul copiilor, votat de un grup de copii.

Juriul librarilor va fi alcătuit din: Mihai Pricopoaia (Librarium), Raluca Selejan (La două bufnițe), Irina Ornea (Humanitas), Magdalena Bagrin (Cărturești Chișinău), Alina Muncileanu (Cărturești).


Înscrierea cărților se va face în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2024, prin formularul dedicat.

Toate detaliile despre înscrierea cărților, condițiile de eligibilitate și calendarul de desfășurare sunt prezente în Regulamentul proiectuluiCitește și descarcă Regulamentul concursului  ⬇️ Criteriile de selecție și regulamentul Premiilor Cărturino

Adresa de contactpremii@carturesti.net.

Premiile Cărturino continuă misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, Short. Festivalul de proză scurtăCarte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.


Despre Cărturești:

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent peste 50 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”