Smoke Sauna Sisterhood (Savvusanna sõsarad) este un documentar surprinzător tematic și vizual. Regizoarea, scenarista și compozitoarea de origine estonă Anna Hints explorează slăbiciunile și fanteziile unor tinere femei, prejudecățile și credințele populare, având în centru curățirea trupești și spirituale, printr-un soi de fântână purificatoare. E, de fapt, vorba de o saună din mijlocul pădurii, în care un grup de femei împărtășesc diverse istorii de viață, revizitându-și propriul trecut. Secretele unesc și purifică, deopotrivă.
Documentarul Smoke Sauna Sisterhood (Savvusanna sõsarad), o coproducție Estonia – Franța – Islanda, constituie debutul regizoral al Annei Hints, selectat pentru cea de-a 96-a ediție a Academiei Americane de Film, omagiind tradiția saunei de fum, reper aflat pe lista UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial.
Feminitatea recompusă din frânturi de dialog, din tăceri și din bucurii mărunte se oglindește în povești curajoase despre singurătate, relația cu familia, căsătorie, dimensiuni pe care regizoarea estonă nu se teme să le scoată la iveală. Sunt dezvăluite multe secrete într-o atmosferă de clar-obscur; camera purtată foarte aproape de chipul abia luminat de razele înăbușite ale soarelui, astfel încât figura catifelată, în mare parte întunecată a femeilor, să pară ireală. Pare că trupul lor asudat este plin de rouă, iar în aproape toate cadrele e o apropiere vie, caldă, corporalitatea devine hipnotică, parte integrantă din povestea pe care Anna Hints o restituie cu atâta magnetism. Regizoarea estonă a studiat literatură comparată și folclor la Universitatea din Tartu, apoi s-a specializat în fotografie, urmând ulterior studii universitare de regie-film la Universitatea din Tallinn.
Muzica, realizată de Eeter și de Edvard Egilsson, este ritmată de efectele speciale discrete, coordonate de Kristian Pütsep, cunoscut pentru Jesus Shows You the Way to the Highway (2019, regia: Miguel Llansó), Memoria apei (Veden Vartija, 2022, regia: Saara Saarela), King of Devil’s Island (Kongen av Bastøy, 2010, regia: Marius Holst), proiect ce i-a adus colaborarea cu romancierul norvegian Lars Saabye Christensen.
Cu acest documentar, Anna Hints a obținut premiul pentru regie la diverse competiții, printre care Festivalul de Film de la Sundance, Festivalul European de film, Festivalul Internațional de Film de la San Francisco ori Festivalul de Film de la Tallinn.
Smoke Sauna Sisterhood pare o pânză de conversații din care transpar numeroase tabuuri, relații convulsive de familie, traume mai vechi, dureri mai vechi, comuniunea cu anotimpurile. E multă poezie în felul în care regizoarea estonă surprinde mici împliniri, dar și regrete, e magie, e catharsis în seria de mărturisiri, printre râsete și hohote înfundate de plâns. Pentru că sauna estonă devine, iată, o axă a lumii, iar fetele/femeile – prezențe solare într-un spațiu îngust, în care se ațâță tăciunii, iar timpul stă, fiindcă abia aici și acum este timp suficient pentru povești, pentru recuperarea evilor, pentru amintiri, pentru redescoperirea celuilalt, în deplină vulnerabilitate: axis mundi vegetal – într-o pădure magică, loc prielnic pentru recuperarea frumuseții, pentru intimitate, pentru reflecție. Chipurile se dezvăluie rar, cu parcimonie, e o osmoză perfectă între lumea pe care regizoarea estonă o surprinde – prin delicatețea imaginilor, prin intensitatea poveștilor, ritmate de tradiția saunei cu fum – și felul în care o restituie cinematografic.
Artista Anna Hints este una dintre multele și plenarele voci feminine ale contemporaneității universale. În acest film documentar, pornind de la tradiția locală a saunei cu fum, ea celebrează, de fapt, sororitatea, acea comuniune dintre femei pe care prejudecățile sau mâlul cotidian caută să o anuleze ori măcar să o minimalizeze. Așa cum există frățietate, sacră ori profană, există și sororitate. Estompând o anumită identitate specifică, poți vorbi despre omeneasca fraternitate, dar aceasta nu diminuează nicidecum importanța istorică și existențială, deopotrivă, a celor două solidarități numite.