Bestsellers Cărturești – decembrie 2021

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1 - 31 decembrie 2021 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
451 vizualizări
Citiți în 28 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Andreea Săvulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [2/4]

„Ziua în care m-am iubit cu adevărat” este a doua carte a autiareu, după „Trăiește autentic”, pe care a scris-o în primul rând pentru ea însăși, pentru a se vindeca de traumele și de rănile trecutului, dar și pentru cititori, care pot găsi în ea chei de gândire și de analiză a propriilor dureri. Învață alături de Andreea să te iubești tu în primul rând, să te pui pe primul loc în viața ta, să faci pace cu trecutul într-un mod vindecător și asumat, nu prin negare, și să iei ce e mai bun de la viață, eliberându-te de poverile care-ți apasă pe suflet, conștient sau inconștient.

2. Igor Bergler, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări(Litera) [3/4]

Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.

3. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [1/12]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

  • 4. Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei (Polirom) [4/3]
  • 5. Petronela Rotar, Orbi (Trei) [-/1]
  • 6. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [10/5]
  • 7. Dan Alexe, Dacopatia și alte rătăciri românești (Humanitas) [5/3]
  • 8. Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Despre destin (Humanitas) [-/7]
  • 9. Mircea Cărtărescu, Nostalgia (Humanitas) [6/4]
  • 10. Mircea Cărtărescu, Melancolia (Humanitas) [-/1]

Ficțiune

1. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [4/12]

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

2. Colleen Hoover, Totul se termină cu noi (Epica) [2/4]

Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.

3. Colleen Hoover, Ugly Love – despre fața urâtă a iubirii (Epica) [-/1]

Atunci când Tate Collins îl întâlnește pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conștientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. Cei doi nu se consideră nici măcar prieteni, iar singurul lucru pe care îl au în comun este o atracție fizică de netăgăduit. După ce dorințele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluția perfectă pentru o relație fără alte implicații. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru așa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfăcător, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut, nu te aștepta la un viitor împreună.

  • 4. Matt Haig, Biblioteca de la miezul nopții(Nemira) [-/10]
  • 5. Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand (Humanitas) [1/3]
  • 6. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [7/8]
  • 7. Frank Herbert, Dune (Nemira) [-/1]
  • 8. Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere (Humanitas) [3/3]
  • 9. Josie Silver, O zi de decembrie (Nemira) [-/1]
  • 10. Irvin d. Yalom, Minciuni pe canapea (Humanitas Fiction) [9/8]

Poezie

1. Simona Popescu, Cartea plantelor și a animalelor (Nemira) [-/1]

După 15 ani, Simona Popescu revine cu un nou volum de poezie. E un prim motiv de bucurie. Al doilea e dat de șansa oferită cititorului de a se (re)întîlni cu frapanta sa originalitate. Avînd certe rădăcini în volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge în Cartea plantelor și animalelor la desăvîrșire, într-o structurare savantă, subtilă și îndeaproape supravegheată. Cu precizarea imediată că e un imaginar al naturii aparținînd unei poete care vine din cultură și care a citit cărțile care o glorifică, a văzut tablourile și filmele care i-au fost consacrate, a ascultat muzica dedicată temei, de unde dimensiunea culturală a volumului. ¾ Sanda Cordoș

2. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [5/9]

„Limbajul poetic inventat de Nichita era în același timp un nou continent, dar și un mijloc de navigație. Mai mult decât oricare alt poet, de la Nichita am învățat că poezia poate fi busolă și instrument de cunoaștere, ritual și mister, explorare a sinelui și bucurie de a trăi, formă de libertate și mijloc de eliberare, zbor planat peste toate celelalte discipline ale spiritului și expresie a tot ceea ce simțurile și creierul pot produce mai frumos și mai subtil împreună.” (Matei Vișniec)

3. Svetlana Cârstean, Gravitație (Nemira) [-/1]

Prezență feminină puternică și gravă, ieșită parcă din tenebrele unei „mine a sufletelor“, Svetlana Cârstean, asemenea Atenei cu coif pictate de Klimt, pare uneori a celebra, cu un mic zîmbet de triumf, victoria asupra cine știe cărei Gorgone interioare. ¾ Mircea Cărtărescu

  • 4. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [2/12]
  • 5. Svetlana Cârstean, Floarea de menghină (Nemira) [-/1]
  • 6. Alina Purcaru, Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei I (1990-2019) (Cartier) [6/3]
  • 7. Mariana Marin, La întretăierea drumurilor(Cartier) [-/1]
  • 8. Mihai Eminescu, Poezii (Humanitas) [-/1]
  • 9. Ana Blandiana, Integrala poemelor (Humanitas) [-/3]
  • 10. Ana Blandiana, Variațiuni pe o temă dată (Humanitas) [-/5]

Istorie

1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/9]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

2. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie(Nemira) [2/9]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

3. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [3/8]   

Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingînd moartea şi creînd viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei – Homo deus.

  • 4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [4/7]
  • 5. Constanța Vintilă, Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa (Humanitas) [-/1]
  • 6. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [6/7]
  • 7. Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz (Rao) [7/8]
  • 8. Georges Minois, Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie(Nemira) [8/6]
  • 9. Andrei Ursu, Roland O. Thomasson, Mădălin Hodor, Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 (Polirom) [-/1]
  • 10. Ben Wilson, Metropolis (Trei) [10/5]

Filosofie/Psihologie

1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [1/3]

După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/12]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/11]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/9]
  • 5. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes(Vidia) [6/9]
  • 6. Arthur Schopenhauer, Arta de a avea întotdeauna dreptate (Art) [7/5]
  • 7. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [-/1]
  • 8. Kevin Dutton, Înțelepciunea psihopaților (Vidia) [-/6]
  • 9. Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, O chestiune de viață și de moarte (Vellant) [5/9]
  • 10. Judson Brewer, Îmblânzirea anxietății. Cum să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea (Crtea Veche) [-/2]

Critică și istorie literară

1. Matei Călinescu, A citi, a reciti: către o poetică a (re)lecturii (Humanitas) [1/3]

„Prin nenumărate reflecții extraordinar de inteligente și ingenioase, mustind de informație istorică de calitate, Matei Călinescu reușește de fiecare dată să elucideze misterul, dar şi să arate că misterul textului literar nu este o criptografie, ci un mister consubstanțial. Iar acest mister ireductibil îndeamnă la recitire chiar cartea pe care o citiți.” (Horia-Roman Patapievici)

2. N. Steinhardt, Escale în timp și spațiu(Polirom) [-/2]

În Escale în timp și spațiu, ca de altfel în mai toată opera sa, N. Steinhardt abordează domenii dintre cele mai variate. În „notele necronologice de drum” din Elveția, Franța, Belgia și în convorbirile purtate în redacția revistei Vatra și în notele „literare și de alt fel”, comentariile operelor lui Dostoiesvki, Camus sau Ion Pillat se împletesc cu considerații privitoare la istorie, știintă și arhitectură, într-un discurs fluid, care captivează imediat cititorul.

3. N. Steinhardt, Prin alții spre sine (Polirom) [5/3]

Pus sub semnul unui citat ilustrativ din Cioran („Critica este un contrasens: se cuvine să citim nu pentru a-i înțelege pe ceilalți, ci pentru a ne înțelege pe noi înșine”), volumul apare într-o primă ediție în 1988, bucurîndu-l pe cel care devenise între timp monahul Nicolae Delarohia și care dorise mult să își vadă retiparite în timpul vieții textele apărute în Revista Fundațiilor Regale, dar și miînindu-l din pricina intervențiilor cenzurii.

  • 4. Camelia Dinu, coordonator, Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere (Litera) [-/1]
  • 5. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [2/8]
  • 6. Ioan-Aurel Pop, Identitatea românească. Felul de a fi român de-a lungul timpului(Contemporanul) [8/5]
  • 7. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență(ediția 2020) (Polirom) [3/8]
  • 8. Adrian Papahagi, Shakepseare. Sonete. Romeo și Julieta (Polirom) [-/6]
  • 9. Adrian Papahagi, Shakespeare. Titus Andronicus. Hamlet (Polirom) [-/3]
  • 10. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Visul unei nopți de vară • Cum vă place (Polirom) [-/5]

Cărți pentru copii

1. Matt Haig, Un băiat numit Crăciun (Nemira) [1/3]

Nikolas, un băiețel de unsprezece ani, a primit în copilărie o singură jucărie – o păpușă sculptată dintr-un nap. Dar el e fericit așa, pentru că această jucărie e de la părinții lui, pe care îi iubește foarte tare. Apoi, într-o bună zi, tatăl lui dispare, iar Nikolas trebuie să călătorească până la Polul Nord să îl salveze.

2. J.K. Rowling, Mărețele aventuri ale porcului de Crăciun(Arthur) [-/1]

Una dintre cele mai mari povestitoare din lume ne dăruiește această aventură înduioșătoare și fascinantă despre dragostea unui copil pentru cea mai prețioasă jucărie a lui și despre cât ajunge de departe în căutarea ei. Cu ilustrații uimitoare realizate de un artist foarte îndrăgit, Jim Field, Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun este menită să devină o carte clasică îndrăgită de întreaga familie.

3. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [-/6]

Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.

  • 4. Sven Nordqvist, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson (PanDa) [-/1]
  • 5. Alexandru Mitru, Legendele Olimpului. 1. Zeii(Art) [-/3]
  • 6. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în culori! (Paralela 45) [-/5]
  • 7. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [5/12]
  • 8. Tom Fletcher, Crăciunozaurul(Arthur) [-/1]
  • 9. Sven Nordqvist, Surpriză de Crăciun pentru Findus (Pandora M) [-/1]
  • 10. Michael Ende, Poveste fără sfârșit (Arthur) [2/3]

Eseu

1. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [1/12]

„Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.“ — A treia lege fundamentală a imbecilității (Regula de Aur)

2. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [4/8]

Poveștile despre cei care au un foarte, foarte mare succes se învârt în jurul inteligenței și ambiției. În Excepționalii, Malcolm Gladwell spune că adevărata explicație e cu totul alta, iar dacă vrem să înțelegem cum se ajunge atât de departe, ar trebui să ne luăm timp să cunoaștem tot ce ține de contextul acestor oameni: familia, locul unde au copilărit, data nașterii. Gladwell contestă mitul așa-zisului merit personal, explorând raportul dintre succes și cultură, hazard, sincronizare, naștere și noroc, și felul în care, în pofida calităților și talentului cuiva, moștenirea culturală poate funcționa ca o piedică.

3. John Green, Antropocenul acum (Trei) [-/1]

Antropocenul este un termen propus pentru actuala eră geologică, în care oamenii au remodelat profund planeta și biodiversitatea sa. În această formidabilă colecție de eseuri adaptate și dezvoltate din fai¬mosul său podcast, folosind scala de cinci stele și inspirându-se din experiența sa ca recenzent de carte, John Green scrie despre diversele fațete ale planetei noastre în care suntem creatura dominantă — de la tastatura QWERTY și apusuri de soare la gâștele canadiene și Pinguinii din Madagascar.

  • 4. Alessandro Baricco, Bun venit la circ (Humanitas) [-/1]
  • 5. Aldous Huxley, Porțile percepției. Raiul și iadul (Polirom) [-/4]
  • 6. Sorin Ioniță, Deceniul furiei și indignării (Humanitas) [6/4]
  • 7. Neagu Djuvara, 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara (Humanitas) [-/2]
  • 8. Serenela Ghițescu, Cartea cu delfini. Convorbiri cu Ana Blandiana(Humanitas) [-/1]
  • 9. Robert Hopcke, Nimic nu e întâmplător: coincidențe și destin (Humanitas) [-/1]
  • 10. Tatiana Niculescu, Spovedanie la Tanacu (Humanitas) [-/1]

Cărți de călătorie

1. H.C. Andersen, Bazarul unui poet. Memorii de călătorie (Humanitas) [-/1]

Bazarul unui poet, publicat acum în ediție integrală, cel mai cunoscut dintre volumele cuprinzând memorii de călătorie ale lui H.C. Andersen, este considerat o capodoperă a expresivității, pitorescului și detaliului poetic. În peregrinările sale a ajuns și pe teritorii ale României de azi, prilej cu care descrie popasurile la Küstendje (Constanța), Giurgiu și Orșova (unde a stat mai mult, în carantină), drumul în trăsură spre Cernavodă, înfățișarea exotică a păstorilor valahi și priveliștile de pe malurile Dunării, în croaziera spre Porțile de Fier.

2. Ben Fogle, Din sălbăticie (Pilot Books) [-/1]

Cunoscutul explorator și autor de bestselleruri Ben Fogle ne invită în această carte, scrisă în perioada lockdown a pandemiei, să îl însoțim în câteva din spectaculoasele sale aventuri: traversarea oceanului, experiența ghețarilor, a junglei și a deșertului devin povești captivante care ne poartă în mijlocul naturii sălbatice, îndemnându-ne să reflectăm asupra semnificației acesteia în viața noastră.

3. Kapka Kassabova, Frontiera (Pandora M) [-/1]

În acest excepțional reportaj literar, Kapka Kassabova se întoarce în Bulgaria, de unde a emigrat cu 25 de ani în urmă, pentru a explora zona de frontieră pe care fosta ei țară o împarte cu Turcia și Grecia. Frontiera redă călătoria autoarei în regiune, în timpul căreia aceasta intervievează diverse personaje pitorești, de la contrabandiști, vânători de comori și grăniceri la țărani ce venerează puterea focului. Atât istorie, cât și literatură, cartea ei aduce la lumină un teritoriu misterios și forfotind de forțe obscure, unde modernitatea pare a se fi sfiit să pătrundă.

  • 4. Constantin Ardeleanu, O croazieră de la Viena la Constantinopol (Humanitas) [-/1]
  • 5. Marius Chivu, Trei săptămâni în Anzi (Humanitas) [-/2]
  • 6. Jessica Bruder, Ținutul nomazilor (Trei) [-/1]
  • 7. F.M. Dostoievski, Însemnări de iarnă despre impresii de vară (Polirom) [-/1]
  • 8. Nuseir Nas Yassin, Bruce Kluger, În jurul lumii în 60 de secunde (Lifestyle) [9/10]
  • 9. Ze’ev Rozenkranz, Jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein (Corint) [-/3]
  • 10. Marius Chivu, Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas) [-/9]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”