- Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.
Autori români
1. Valeriu Nicolae, Țigan țăndări (Asociația Casa Bună) [8/3]
„Am pus în cartea asta cam tot ceea ce am eu mai bun. E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări. Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine.”—Valeriu Nicolae
2. Horațiu Mălăele, O poveste cam ciudată și alte două povestiri (Bookzone) [2/3]
Drama personajelor lui Horațiu Mălăele se naște la intersecția dintre real și fantastic. Prin puterea imaginației sale prodigioase, autorul celor 3 povestiri transformă o boală misterioasă, o gară uitată de vreme și o bucată de tencuială însângerată în simboluri care îți rămân multă vreme în minte. În proza sa, nu există semnificații exacte, doar o infinitate de posibilități și interpretări. Eroii solitari conturați de Mălăele sunt prizonierii unei lumi în care domnește ambiguitatea, dezvăluindu-și secretele treptat, la fiecare nouă lectură. Artistul creează o adevărată bijuterie literară, concentrând un întreg univers plin de mister într-un volum de buzunar.
3. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [4/9]
„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul, un overflow de imagini furioase și hipnotice, aduce bine cu Portocala mecanică de la un punct încolo, furia începe să se domolească, înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei, generând la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decât cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună – ei bine, pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări. (Radu Vancu)
- 4. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [3/16]
- 5. Andreea Savulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [5/8]
- 6. Doina Ruști, Ciudățenii amoroase în Bucureștiul fanariot (Litera) [10/3]
- 7. Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei (Polirom) [9/7]
- 8. Igor Bergler, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări (Litera) [7/9]
- 9. Petronela Rotar, Orbi (Trei) [-/3]
- 10. Remus Boldea, A râs și tata (Trei) [-/1]
Ficțiune
1. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [6/16]
Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.
2. Rebecca Serle, O vară italiană (Nemira) [-/1]
Când îi moare mama, viața lui Katy se dă cu totul peste cap. Carol i-a fost și cea mai bună prietenă, prima pe care o suna când avea o problemă, femeia care avea toate răspunsurile. De ani buni, mama și fiica plănuiau să plece într-o călătorie unică: la Positano, orașul magic vizitat de Carol înainte de a-l cunoaște pe tatăl lui Katy. Iar acum, tânăra trebuie să pornească singură spre Italia.
3. Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere (Humanitas Fiction) [7/3]
„Din cer au căzut trei mere este o minunată saga despre locuitorii unui sat armean. Însă povestea acestui sat este de fapt o poveste despre noi. Și aici stă talentul scriitoricesc al lui Narine Abgarian. O carte plină de tandrețe și umor, subtilitate și genul acela de măiestrie rară, atât de firească, încât nici n-o remarci.“ — EVGHENI VODOLAZKIN
- 4. Abdulrazak Gurnah, Abandon (Litera) [-/1]
- 5. Osamu Dazai, Școlărița (Alice Books) [10/3]
- 6. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [5/12]
- 7. Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Art) [-/2]
- 8. Caroline Bernard, Frida Kahlo și culorile dragostei (Nemira) [8/3]
- 9. Osamu Dazai, Dezumanizat (Alice Books) [-/1]
- 10. Daniel Kehlmann, Tyll (Pandora M) [-/1]
Poezie
1. Horațiu Mălăele, Poezii și vorbe-n vânt (Bookzone) [1/3]
Scrise pentru cititori cu mintea trează și cu chef de joacă, cuvintele alese de autor nu sunt niciodată vorbe-n vânt, dimpotrivă, au puterea de a stârni adevărate furtuni în imaginația celor care le citesc sau le recitesc.
„Scriitorul Mălăele trebuie recuperat, smuls din sala cu aplauze și îmbrâncit în brațele literaturii, acolo unde talentul lui strălucește cel puțin la fel de tare.” – Doru Bucșu
2. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [2/13]
„Limbajul poetic inventat de Nichita era în același timp un nou continent, dar și un mijloc de navigație. Mai mult decât oricare alt poet, de la Nichita am învățat că poezia poate fi busolă și instrument de cunoaștere, ritual și mister, explorare a sinelui și bucurie de a trăi, formă de libertate și mijloc de eliberare, zbor planat peste toate celelalte discipline ale spiritului și expresie a tot ceea ce simțurile și creierul pot produce mai frumos și mai subtil împreună.” (Matei Vișniec)
3. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [3/16]
„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu
- 4. Alina Purcaru, Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei II (1945-1989) (Cartier) [10/3]
- 5. John Lennon, Imaginează-ți (Trei) [-/1]
- 6. Simona Popescu, Cartea plantelor și a animalelor (Nemira) [6/5]
- 7. Rainer Maria Rilke, Poeme franceze (Cartex) [-/1]
- 8. Svetlana Cârstean, Gravitație (Nemira) [-/3]
- 9. Marius Tucă, Am să te iubesc până… (Art) [9/3]
- 10. Svetlana Cârstean, Floarea de menghină (Nemira) [-/1]
Istorie
1. Mark Galeotti, Hai să vorbim despre Putin! (Humanitas) [1/3]
E văzut drept cel mai periculos om din lume. Așa să fie cu adevărat? Cine e de fapt Vladimir Putin? Ce vrea? Ce planuri are? S-a scris enorm despre Rusia de azi, însă Occidentul încă nu-l înțelege pe acest politician a cărui sferă de influență cuprinde întreaga planetă și ale cărui relații de putere pătrund până în cele mai intime sfere ale vieții noastre de zi cu zi. Mark Galeotti ne arată cine e omul din spatele mitului, analizează cele mai frecvente prejudecăți despre Putin și îi descifrează motivațiile. Urmărindu-i cariera de la începuturi, de când era un simplu ofițer KGB, până în prezent, cartea aceasta ne oferă o viziune inedita și realistă asupra omului care înclină, de multe ori decisiv, balanța politicii internaționale.
2. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [2/13]
Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?
3. Armand Goșu, Rusia, o ecuație complicată (Polirom) [-/1]
„Aveți în mâini o carte de istorie prevăzută, explicată și trăită. După trei decenii de studii postsovietice – cu un strălucit doctorat la Moscova, unde a fost și corespondentul BBC –, profesorul Armand Goșu ne prezintă «complicata ecuație» a Rusiei lui Vladimir Putin până la faza ei paroxistică: agresiunea armată asupra Ucrainei și urmările sale globale. Analizele incluse în această ediție adăugită a volumului cuprind fapte, evenimente, doctrine și trăsături specifice gândirii neoimperiale prin care contestatul lider de la Kremlin încearcă, manu militari, reunificarea spațiului slav și reîmpărțirea Europei în sfere de influență.” (Teodor Baconschi)
- 4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [4/11]
- 5. Lucian Boia, De ce este România altfel? 10 ani mai târziu (Humanitas) [-/1]
- 6. Richard Firth-Godbehere, O istorie a emoțiilor umane (Trei) [-/1]
- 7. Mark Mazower, Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi (Humanitas) [-/1]
- 8. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie (Nemira) [5/13]
- 9. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) (7/12]
- 10. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [8/11]
Filosofie/Psihologie
1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [1/7]
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.
2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/16]
„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu
„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran
„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu
3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/15]
Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.
- 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/13]
- 5. Daniel Howell, Noaptea în care am învins gândurile negre (Bookzone) [-/1]
- 6. Marshall B. Rosenberg, Comunicarea nonviolentă (Casa editorială Ponte) [8/3]
- 7. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [-/1]
- 8. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes(Vidia) [7/13]
- 9. Gabor Maté, Minți împrăștiate – originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție – ADD – ADHD (Herald) [6/3]
- 10. Seneca, Alt timp nu am (SNK) [9/8]
Critică și istorie literară
1. Mario Vargas-Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Două singurătăți. Despre roman în America Latină (Humanitas Fiction) [2/3]
O conversație uitată, de la începutul carierei celor mai mari nume ale romanului latinoamerican, care au marcat literatura ultimului secol și începutul secolului XXI, Două singurătăți aduce față în față și contrapune doi scriitori de geniu, două viziuni artistice, două modalități de a spune și imagina povești. Îmbogățit cu mărturii ale literaților prezenți, cu interviuri și cu fotografii, volumul îi atrage pe cititori în laboratorul unde realitatea și biografia se transformă în ficțiune și mit.
2. Stephen King, Despre scris. Autobiografia unui meșteșug (Nemira) [1/3]
Stephen King, unul dintre cei mai îndrăgiți autori contemporani, își dezvăluie, în această carte, toate secretele „meseriei de scriitor“. Parțial memoir, parțial eseu, acest volum cuprinde sfaturi practice despre scris și „trusa cu unelte“ indispensabile oricui vrea să se dedice acestui meșteșug.
Sfaturile lui King se bazează pe amintirile și experiențele sale, din copilărie și până la consacrarea ca autor de bestselleruri, de la tulburătoarele începuturi și până la accidentul aproape fatal pe care l-a suferit în 1999 și care i-a confirmat legătura inextricabilă dintre scris și vindecare.
Prietenos și onest, volumul de față se adresează nu doar fanilor lui Stephen King, ci tuturor scriitorilor și cititorilor care iubesc poveștile bine scrise.
3. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [-/6]
Dicţionarul de locuri literare bucureştene explorează toposuri şi legende urbane privite cu ochii, bătute cu pasul şi întipărite în memoria personajelor: Calea Victoriei, Pe strada Mântuleasa, Craii de Curtea-Veche, Şoseaua Virtuţii, Calea Văcăreşti, Hotel Universal, Gara de Est… Dincolo de nomenclatorul străzilor, sunt repertoriate monumente, gări, intersecţii, parcuri, pieţe, cafenele, cârciumi, hoteluri, cinematografe, ba chiar tarabe de anticari ori chioşcuri de ziare – fiecare dintre ele reprezentând un reper, un nod în reţeaua simbolică a oraşului.
- 4. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Totu-i bine când se sfârșește bine, Măsură pentru măsură (Polirom) [-/1]
- 5. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență (ediția 2020) (Polirom) [5/12]
- 6. Alex Ștefănescu, Despre impuritatea literaturii (Corint) [-/1]
- 7. Camelia Dinu, coordonator, Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere (Litera) [-/3]
- 8. Cosmin Ciotloș, Cenaclul de Luni (Pandora M) [-/6]
- 9. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [7/12]
- 10. Dumitru Chioaru, Aventurile lui Orfeu (Univers) [-/1]
Cărți pentru copii
1. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [-/6]
Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.
2. Rachel Renee Russell, Însemnările unei puștoaice 1. Povestiri dintr-o viață nu chiar atât de fabuloasă (Arthur) [-/1]
Acest jurnal îi aparține lui Nikki J. Maxwell. INTIM ȘI CONFIDENȚIAL. Dacă-l găsiți, vă rog să mi-l returnați! Găsitorului recompensă! (Nu trageți cu ochiul!!)
3. Jeff Kinney, Jurnalul unui puști 16. Meciul sezonului (Arthur) [1/3]
Greg Heffley pur și simplu n-are nicio treabă cu sportul.
După dezastrul de Ziua Sportului de la școală, Greg e hotărât să se retragă oficial din cariera de sportiv. Până la urmă, la insistențele mamei, îi mai dă o șansă sportului și e de-acord să se înscrie la baschet.
Preselecția e un dezastru și e sigur că n-o să fie printre cei aleși. Dar, surprinzător, e primit într-o echipă din oraș. La începutul sezonului, Greg și coechipierii lui nu prea au șanse să câștige nici măcar un meci. Când e vorba de sport, totuși, orice e posibil.
- 4. Sophie Rigal-Goulard, 15 zile fără internet (Rao) [2/3]
- 5. Soman Chainani, Școala pentru bine și rău #1 (Arthur) [-/1]
- 6. David Walliams, Bunicuța hoțomană (Arthur) [-/5]
- 7. Andy Griffith, Copacul cu 13 etaje (Arthur) [-/1]
- 8. Holly Goldberg Sloan, Din 7 în 7 (Arthur) [-/1]
- 9. Roald Dahl, Matilda (Arthur) [-/1]
- 10. Rachel Renee Russell, Însemnările unei puștoaice 2. Poveștile unei tipe de gașcă (Arthur) [-/1]
Eseu
1. Simone de Beauvoir, Al doilea sex (vol. 1 și 2)(Humanitas) [-/1]
Interzisă în Spania lui Franco, inclusă pe lista neagră a Vaticanului (Index Librorum Prohibitorum) alături de alte lucrări socotite dăunătoare sau eretice, introdusă de ziarul Le Monde pe lista celor o sută de cărți fundamentale ale secolului XX, Al doilea sex nu lasă pe nimeni indiferent.
2. Mickael Launay, Teorema umbrelei (Trei) [-/1]
Știați că 34 aprilie este o dată foarte utilă? Că unele fluvii curg de jos în sus? Că Luna se învârte în linie dreaptă? Că această carte are o copertă care ar putea fi roșie? Și că în timp ce citiți aceste rânduri vă deplasați cu o viteză de 300 000 de kilometri pe secundă?
Aceste afirmații ar putea să pară absurde și totuși sunt adevărate! Percepția noastră asupra lumii este uneori înșelătoare. În domeniul științific, realitatea ne dă peste cap ideile preconcepute și nu încetează să ne pună sub semnul întrebării cele mai intime convingeri.
3. Noreena Hertz, Secolul singurătății (Humanitas) [-/1]
Rezultat a peste zece ani de cercetare, Secolul singurătății ne arată cum dependența de tehnologie, schimbările majore de la locul de muncă și deceniile de politici publice care au pus pe primul loc interesele de grup, iar nu binele general, ne-au afectat comunitățile și ne-au făcut să fim mai izolați ca niciodată. Distanțarea socială poate deveni punctul de cotitură al luptei noastre împotriva epidemiei de singurătate, iar Noreena Hertz propune în Secolul singurătății o viziune limpede cu privire la ce avem de făcut pentru a vindeca această lume dezbinată.
- 4. Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Ronnlund, Factfulness (Publica) [-/1]
- 5. Gaia Vince, Focul, limbajul, frumusețea, timpul (Humanitas) [-/1]
- 6. Nassim Nicholas Taleb, Antifragil (Curtea Veche) [-/1]
- 7. Adrian Wooldridge, Aristocrația talentului (Polirom) [-/1]
- 8. Sheera Frenkel, Cecilia Kang, Un adevăr neplăcut (Polirom) [-/1]
- 9. Giridharadas Anand, Învingătorii iau totul (Art) [-/1]
- 10. Rachel M. McCleary, Robert J. Barro, Avuția religiilor (Humanitas) [-/1]
Cărți de călătorie
- Sir Sacheverell Sitwell, Călătorie în România (Humanitas) [1/3]
În 1937, scriitorul britanic Sacheverell Sitwell a fost invitat de familia de vechi boieri Callimachi să ne viziteze ţara. Rod al unui aranjament privat, călătoria unui cetăţean britanic atât de cultivat şi de pătrunzător s-a dovedit mai fructuoasă decât orice acţiune de propagandă culturală pusă la cale de vreun minister de resort. Peste nici un an, Sitwell a publicat la Londra volumul Roumanian Journey, splendid tipărit şi legat, îmbogăţit cu fotografii în alb-negru de o frumuseţe extraordinară, pe care ediţia de faţă le recuperează în bună parte. Cartea lui Sacheverell Sitwell este un document complex şi emoţionant despre România interbelică, aşa cum apare ea unui călător străin, şi nu cum suntem prea adesea tentaţi să o supraidealizăm dintr-o perspectivă prea românocentristă. Este o Românie aflată, la acea vreme, la cea mai mare întindere teritorială şi, în consecinţă, la cea mai diversă înfăţişare culturală şi etnografică, un regat prosper şi tolerant, deopotrivă modern şi tradiţional, în care toţi locuitorii săi trăiesc în linişte şi pace. Şi totuşi interesul documentar al acestei cărţi aproape că este pus în umbră de emoţia sfâşietoare de a descoperi, prin ochii unui călător străin, un paradis pierdut pentru totdeauna.
2. Marchizul de Custine, Scrisori din Rusia. Rusia în 1839 (Humanitas) [-/1]
Democrația în America a lui Tocqueville și Rusia în 1839 a lui Custine, observă Pierre Nora în prefața acestui volum, sunt două cărți care marchează un moment important: după apariția lor, nu se va mai vorbi nici despre America, nici despre Rusia ca înainte. Prin exemplul american, Tocqueville a surprins mișcarea fundamentală a tuturor societăților moderne. Prin autocrația rusă, Custine a caracterizat toate formele de dictatură bolșevică.
3. H.C. Andersen, Bazarul unui poet. Memorii de călătorie (Humanitas) [3/5]
Bazarul unui poet, publicat acum în ediție integrală, cel mai cunoscut dintre volumele cuprinzând memorii de călătorie ale lui H.C. Andersen, este considerat o capodoperă a expresivității, pitorescului și detaliului poetic. În peregrinările sale a ajuns și pe teritorii ale României de azi, prilej cu care descrie popasurile la Küstendje (Constanța), Giurgiu și Orșova (unde a stat mai mult, în carantină), drumul în trăsură spre Cernavodă, înfățișarea exotică a păstorilor valahi și priveliștile de pe malurile Dunării, în croaziera spre Porțile de Fier.
- 4. Kapka Kassabova, Frontiera (Pandora M) [2/5]
- 5. Marius Chivu, Trei săptămâni în Anzi (Humanitas) [6/6]
- 6. Colin Thubron, Fluviul Amur (Polirom) [5/3]
- 7. Ben Fogle, Din sălbăticie (Pilot Books) [4/5]
- 8. Robert Macfarlane, Munții din minte (Polirom) [-/1]
- 9. Constantin Ardeleanu, O croazieră de la Viena la Constantinopol (Humanitas) [8/5]
- 10. Gabriel Garcia Marquez, Călătorind prin Europa de Est (Rao) [-/1]