Bestsellers Cărturești – ianuarie 2022

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1 - 31 ianuarie 2022 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
621 vizualizări
Citiți în 29 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [3/13]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

2. Andreea Savulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [1/5]

„Ziua în care m-am iubit cu adevărat” este a doua carte a autiareu, după „Trăiește autentic”, pe care a scris-o în primul rând pentru ea însăși, pentru a se vindeca de traumele și de rănile trecutului, dar și pentru cititori, care pot găsi în ea chei de gândire și de analiză a propriilor dureri. Învață alături de Andreea să te iubești tu în primul rând, să te pui pe primul loc în viața ta, să faci pace cu trecutul într-un mod vindecător și asumat, nu prin negare, și să iei ce e mai bun de la viață, eliberându-te de poverile care-ți apasă pe suflet, conștient sau inconștient.

3. Igor Bergler, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări(Litera) [2/5]

Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.

  • 4. Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei (Polirom) [4/4]
  • 5. Mircea Eliade, Maitreyi (Cartex) [-/2]
  • 6. Andreea Răsuceanu (ed.), Cartea orașelor (Humanitas) [-/1]
  • 7. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [6/6]
  • 8. ***, Literatura la feminin (Seneca) [-/1]
  • 9. Petronela Rotar, Orbi (Trei) [5/2]
  • 10. Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Despre destin (Humanitas) [8/8]

Ficțiune

1. Colleen Hoover, Totul se termină cu noi (Epica) [2/5]

Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.

2. Colleen Hoover, Ugly Love – despre fața urâtă a iubirii (Epica) [3/2]

Atunci când Tate Collins îl întâlnește pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conștientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. Cei doi nu se consideră nici măcar prieteni, iar singurul lucru pe care îl au în comun este o atracție fizică de netăgăduit. După ce dorințele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluția perfectă pentru o relație fără alte implicații. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru așa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfăcător, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut, nu te aștepta la un viitor împreună.

3. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [1/13]

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

  • 4. Matt Haig, Biblioteca de la miezul nopții(Nemira) [4/11]
  • 5. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [6/9]
  • 6. John Boyne, Băiatul cu pijamale în dungi (Rao) [-/6]
  • 7. Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand (Humanitas) [5/4]
  • 8. Irvin d. Yalom, Minciuni pe canapea (Humanitas Fiction) [10/9]
  • 9. Taylor Jenkins Reid, Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo (Corint) [-/1]
  • 10. Colleen Hoover, Verity (Epica) [-/1]

Poezie

1. Mihai Eminescu, Poezii (Humanitas) [8/2]

„De dragul câtorva prejudecăţi entuziaste, mai nimeni nu-l citeşte cu adevărat pe Eminescu – iar cât se citeşte, se citeşte superficial şi mărginit la câteva poezii rău consacrate de şcoală. Eminescu tinde tot mai mult să devină «Eminescu», ceva pus deoparte în lada de zestre a naţiei şi de care eşti mândru că se află acolo, ferit de orice întâmplări. Este însă vremea să se întâmple ceva cu ce ne-a rămas de la el: o lărgire şi o adâncire a cunoaşterii şi a înţelegerii noastre.“ (Petru Creția)

2. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [2/10]

„Limbajul poetic inventat de Nichita era în același timp un nou continent, dar și un mijloc de navigație. Mai mult decât oricare alt poet, de la Nichita am învățat că poezia poate fi busolă și instrument de cunoaștere, ritual și mister, explorare a sinelui și bucurie de a trăi, formă de libertate și mijloc de eliberare, zbor planat peste toate celelalte discipline ale spiritului și expresie a tot ceea ce simțurile și creierul pot produce mai frumos și mai subtil împreună.” (Matei Vișniec)

3. Simona Popescu, Cartea plantelor și a animalelor (Nemira) [1/2]

După 15 ani, Simona Popescu revine cu un nou volum de poezie. E un prim motiv de bucurie. Al doilea e dat de șansa oferită cititorului de a se (re)întîlni cu frapanta sa originalitate. Avînd certe rădăcini în volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge în Cartea plantelor și animalelor la desăvîrșire, într-o structurare savantă, subtilă și îndeaproape supravegheată. Cu precizarea imediată că e un imaginar al naturii aparținînd unei poete care vine din cultură și care a citit cărțile care o glorifică, a văzut tablourile și filmele care i-au fost consacrate, a ascultat muzica dedicată temei, de unde dimensiunea culturală a volumului. ¾ Sanda Cordoș

  • 4. Dan Sociu, Porc și sentimental, înțelept și rău (Polirom) [-/1]
  • 5. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [4/13]
  • 6. Mariana Marin, La întretăierea drumurilor(Cartier) [7/2]
  • 7. Svetlana Cârstean, Gravitație (Nemira) [3/2]
  • 8. Alina Purcaru, Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei I (1990-2019) (Cartier) [6/4]
  • 9. Anastasia Gavrilovici, Alexandru Cosmescu, Cine nu e mângâiat nu există (Cartier) [-/1]
  • 10. Valeriu A. Cuc, Poeme (OMG) [-/1]

Istorie

1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/10]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

2. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [4/8]

Când este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut.

3. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie(Nemira) [2/10]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

  • 4. Constanța Vintilă, Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa (Humanitas) [5/2]
  • 5. Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz (Rao) [7/9]
  • 6. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [6/8]
  • 7. Candace Fleming, Familia Romanov. Asasinat, revoluție și prăbușirea Rusiei imperiale (Art) [-/1]
  • 8. Georges Minois, Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie(Nemira) [8/7]
  • 9. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [3/9]   
  • 10. Ben Wilson, Metropolis (Trei) [10/6]

Filosofie/Psihologie

1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [1/4]

După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/13]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/12]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/10]
  • 5. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes(Vidia) [5/10]
  • 6. Bertrand Russell, Viitorul omenirii și alte eseuri deloc populare (Humanitas) [-/1]
  • 7. Kevin Dutton, Înțelepciunea psihopaților (Vidia) [8/7]
  • 8. Sun Tzu, Arta războiului (Art) [-/1]
  • 9. Joe Dispenza, Antrenează-ți creierul! (Curtea Veche) [-/5]
  • 10. Judson Brewer, Îmblânzirea anxietății. Cum să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea (Crtea Veche) [10/3]

Critică și istorie literară

image description

1. Mircea Mihăieș, Finnegans Wake, 628(Polirom) [-/1]

„Lectura ideală a lui Finnegans Wake ar trebui să fie una instantanee, în care toate cele 628 de pagini ale cărții să fie parcurse simultan. Doar astfel, prin expunerea la luminozitatea extraordinară a literelor ce o compun, se pot atinge profunzimile pe care scriitorul pretindea că le cunoaște.” (Mircea Mihăieș)

2. Adrian Papahagi, Shakepseare. Sonete. Romeo și Julieta (Polirom) [8/7]

Sesizăm originalitatea destabilizantă a Sonetelor lui Shakespeare începând cu destinatarii acestora. Femeia blondă, diafană, cu nume de zeiță, a sonetierilor elizabetani se dedublează la Shakespeare într-un tânăr angelic, nenumit (Ideea inaccesibilă, idealul înalt, petrar-chesc) și o femeie brună, la fel de misterioasă, ce reprezintă pasiunea viscerală, obscenă, de fabliaux. Același amestec de carnalitate și sublim se regăsește în Romeo și Julieta, dramatizare a iubirii imposibile din genul sonetistic. Piesa este scandată de sonete, culminând cu primul dialog amoros al tinerilor veronezi. Cuplul se naște, livresc, prin rima împerecheată a cupletului final dintr-un sonet și, fizic, printr-un sărut. În scurt timp, sărutul dragostei se transformă în îmbrățișarea morții. Amor mort, amor etern – Romeo și Julieta rămâne cea mai manieristă, cea mai arhetipală, dar și cea mai senzuală piesă a lui Shakespeare.

3. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență(ediția 2020) (Polirom) [7/9]

Un îndrumar complet despre cum se scrie o lucrare științifică riguroasă.

Studenții, în primul rînd cei de la secțiile umaniste, pot afla ce înseamnă teza de licență, cum să-și aleagă tema și să-și organizeze timpul de lucru, cum să întreprindă o cercetare bibliografică și să ordoneze materialul, cum se redactează teza.

  • 4. Morimer H. Adler, Charles Van Doren, Cum se citește o carte(Paralela 45) [-/4]
  • 5. Ioan-Aurel Pop, Identitatea românească. Felul de a fi român de-a lungul timpului(Contemporanul) [6/6]
  • 6. Adrian Papahagi, Shakepseare. Totu-i bine când se sfârșește bine. Măsură pentru măsură (Polirom) [-/3]
  • 7. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [5/9]
  • 8. Camelia Dinu, coordonator, Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere (Litera) [4/2]
  • 9. N. Steinhardt, Escale în timp și spațiu(Polirom) [2/3]
  • 10. Adrian Papahagi, Shakespeare. Titus Andronicus. Hamlet (Polirom) [9/4]

Cărți pentru copii

1. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [3/7]

Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.

2. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în culori! (Paralela 45) [6/6]

Keri Smith este agenta unei organizaţii secrete, a cărei misiune este să reanime viaţa cotidiană şi să conteste orice stare de fapt. Îşi desfăşoară „cercetarea” sus în copaci, observând lumea şi luând notiţe. Cu tot ce găseşte face cărţi şi obiecte de artă conceptuală.

3. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [7/13]

De 67 de ani, Micul prinț v-a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat întreaga planetă. Un gen aparte, fiind în același timp și poveste poetico-filosofică, și mit inițiatic, cartea ne aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitate și legătura între oameni, toleranță și spirit de aventură. Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de vârstă, o poveste simplă și fermecătoare, spusă într-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste încântătoare despre copilărie, singurătate și prietenie.

  • 4. Alex Rovira, Francesc Miralles, Povești pentru copii fericiți(Humanitas) [-/1]
  • 5. Sven Nordqvist, Pettson & Findus. Calendarul familiei 2022 (Trei) [-/1]
  • 6. ***, 25 de povești minunate (Flamingo) [-/1]
  • 7. Ahn Do, Ninja Kid 6 (Epica) [-/1]
  • 8. Ahn Do, Ninja Kid 7(Epica) [-/1]
  • 9. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în alb și negru (Paralela 45) [-/1]
  • 10. Erin Hunter, Pisicile războinice. Vol. 1: În inima pădurii (All) [-/4]

Eseu

1.  Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [1/13]

„Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.“ — A treia lege fundamentală a imbecilității (Regula de Aur)

2. Alessandro Baricco, Bun venit la circ (Humanitas) [4/2]

Cartea de față este, așa cum o numește chiar autorul, „un roman care vorbește despre vremurile noastre“, alcătuit din articole publicate în reviste precum La RepubblicaVanity Fair sau Wired, cu subiecte diferite, de la politică, filozofie și literatură până la sport și impresii de călătorie. Fotbalul, aromatul ceai de mentă din Tanger, praful și sângele coridelor, bolizii de Formula 1, desenele animate, teatrul, politica, muzica, filmul, literatura, toate se învârt într-un iureș neîncetat, pe cât de fermecător, pe atât de tulburător. Baricco e un umanist lucid, un cronicar al eternei comedii omenești, care ne invită să înțelegem mai bine lumea de astăzi, un spectacol în care fiecare dintre noi este atât public, cât și actor.

3. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [2/9]

Poveștile despre cei care au un foarte, foarte mare succes se învârt în jurul inteligenței și ambiției. În Excepționalii, Malcolm Gladwell spune că adevărata explicație e cu totul alta, iar dacă vrem să înțelegem cum se ajunge atât de departe, ar trebui să ne luăm timp să cunoaștem tot ce ține de contextul acestor oameni: familia, locul unde au copilărit, data nașterii. Gladwell contestă mitul așa-zisului merit personal, explorând raportul dintre succes și cultură, hazard, sincronizare, naștere și noroc, și felul în care, în pofida calităților și talentului cuiva, moștenirea culturală poate funcționa ca o piedică.

  • 4. Aldous Huxley, Porțile percepției. Raiul și iadul (Polirom) [5/5]
  • 5. Sorin Ioniță, Deceniul furiei și indignării (Humanitas) [6/5]
  • 6. John Green, Antropocenul acum (Trei) [3/2]
  • 7. Valentin Lipatti, De vorbă cu Ana Aslan (Curtea Veche) [-/1]
  • 8. Mario Vargas-Llosa, Civilizația spectacolului(Humanitas) [-/1]
  • 9. Serenela Ghițescu, Cartea cu delfini. Convorbiri cu Ana Blandiana(Humanitas) [8/2]
  • 10. Tatiana Niculescu, Spovedanie la Tanacu (Humanitas) [10/2]

Cărți de călătorie

1. H.C. Andersen, Bazarul unui poet. Memorii de călătorie (Humanitas) [1/2]

Bazarul unui poet, publicat acum în ediție integrală, cel mai cunoscut dintre volumele cuprinzând memorii de călătorie ale lui H.C. Andersen, este considerat o capodoperă a expresivității, pitorescului și detaliului poetic. În peregrinările sale a ajuns și pe teritorii ale României de azi, prilej cu care descrie popasurile la Küstendje (Constanța), Giurgiu și Orșova (unde a stat mai mult, în carantină), drumul în trăsură spre Cernavodă, înfățișarea exotică a păstorilor valahi și priveliștile de pe malurile Dunării, în croaziera spre Porțile de Fier.

2. Ben Fogle, Din sălbăticie (Pilot Books) [2/2]

Cunoscutul explorator și autor de bestselleruri Ben Fogle ne invită în această carte, scrisă în perioada lockdown a pandemiei, să îl însoțim în câteva din spectaculoasele sale aventuri: traversarea oceanului, experiența ghețarilor, a junglei și a deșertului devin povești captivante care ne poartă în mijlocul naturii sălbatice, îndemnându-ne să reflectăm asupra semnificației acesteia în viața noastră.

3. Kapka Kassabova, Frontiera (Pandora M) [3/2]

În acest excepțional reportaj literar, Kapka Kassabova se întoarce în Bulgaria, de unde a emigrat cu 25 de ani în urmă, pentru a explora zona de frontieră pe care fosta ei țară o împarte cu Turcia și Grecia. Frontiera redă călătoria autoarei în regiune, în timpul căreia aceasta intervievează diverse personaje pitorești, de la contrabandiști, vânători de comori și grăniceri la țărani ce venerează puterea focului. Atât istorie, cât și literatură, cartea ei aduce la lumină un teritoriu misterios și forfotind de forțe obscure, unde modernitatea pare a se fi sfiit să pătrundă.

  • 4. Marius Chivu, Trei săptămâni în Anzi (Humanitas) [5/3]
  • 5. Constantin Ardeleanu, O croazieră de la Viena la Constantinopol (Humanitas) [4/2]
  • 6. Jessica Bruder, Ținutul nomazilor (Trei) [6/2]
  • 7. F.M. Dostoievski, Însemnări de iarnă despre impresii de vară (Polirom) [7/2]
  • 8. Ze’ev Rozenkranz, Jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein (Corint) [9/4]
  • 9. Joshua Slocum, Navigând singur în jurul lumii(Sapiens) [-/4]
  • 10. Gabriel Șerban, Urmă pe zăpadă și nisip(Filos) [-/1]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”