Bestsellers Cărturești – mai 2022

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1 - 31 mai 2022 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
949 vizualizări
Citiți în 31 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [4/17]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

2. Valeriu Nicolae, Țigan țăndări (Asociația Casa Bună) [1/4]

„Am pus în cartea asta cam tot ceea ce am eu mai bun. E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări. Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine.”—Valeriu Nicolae

3. Radu Paraschivescu, Noi suntem români (nimeni nu-i perfect) (Humanitas) [-/3]

„Noi suntem români“ este titlul unui cântec patriotic. „Nimeni nu-i perfect“ este ultima replică din filmul Unora le place jazzul. Chiar dacă pare straniu, cele două enunţuri nu se bat cap în cap. Între ele există de fapt o legătură pe care viaţa în România de azi o strânge de la o zi la alta. Desfăşuraţi în paralel cu musicalul de mare succes „Mama Pandemia“, ultimii doi ani de viaţă românească te pun în situaţia de-a duce frecvent mâinile la cap: fie pentru atingerea frunţii fierbinţi, fie pentru smulgerea părului. Tragicomedia naţională e surprinsă aici în câteva zeci de texte din care scot capul tovarăşi de drum mai vechi sau mai noi: excepţionalismul, reflexul de obedienţă, ciubucul, discursul urii, bunul-plac şi prostul-gust. De râs şi de plâns. De citit şi de căzut pe gânduri.

  • 4. Andreea Savulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [5/9]
  • 5. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [3/10]
  • 6. Horațiu Mălăele, O poveste cam ciudată și alte două povestiri (Bookzone) [2/4]
  • 7. Remus Boldea, A râs și tata (Trei) [10/2]
  • 8. Ioana Pârvulescu, Viața începe vineri (Humanitas) [-/1]
  • 9. Ioana Pârvulescu, Viitorul începe luni (Humanitas) [-/1]
  • 10. Mihail Drumeș, Elevul Dima dintr-a șaptea (Art) [-/1]

Ficțiune

1. Colleen Hoover, Totul se termină cu noi (Epica) [-/8]

Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.

2. Colleen Hoover, Ugly Love – despre fața urâtă a iubirii (Epica) [-/3]

Atunci când Tate Collins îl întâlnește pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conștientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. Cei doi nu se consideră nici măcar prieteni, iar singurul lucru pe care îl au în comun este o atracție fizică de netăgăduit. După ce dorințele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluția perfectă pentru o relație fără alte implicații. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru așa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfăcător, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut, nu te aștepta la un viitor împreună.

3. Rebecca Serle, O vară italiană (Nemira) [2/2]

Când îi moare mama, viața lui Katy se dă cu totul peste cap. Carol i-a fost și cea mai bună prietenă, prima pe care o suna când avea o problemă, femeia care avea toate răspunsurile. De ani buni, mama și fiica plănuiau să plece într-o călătorie unică: la Positano, orașul magic vizitat de Carol înainte de a-l cunoaște pe tatăl lui Katy. Iar acum, tânăra trebuie să pornească singură spre Italia.

  • 4. Holly Jackson, Crima perfectă. Vol. 1. Instrucțiuni pentru fete cuminți (Corint) [-/3]
  • 5. Elif Shafak, 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie (Polirom) [-/1]
  • 6. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [1/17]
  • 7. Colleen Hoover, Verity (Epica) [-/4]
  • 8. Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Art) [7/3]
  • 9. Haruki Murakami, Persoana întâi singular (Polirom) [-/1]
  • 10. Elena Armas, Din Spania, cu dragoste (Epica) [-/1]

Poezie

1. Horațiu Mălăele, Poezii și vorbe-n vânt (Bookzone) [1/4]

Scrise pentru cititori cu mintea trează și cu chef de joacă, cuvintele alese de autor nu sunt niciodată vorbe-n vânt, dimpotrivă, au puterea de a stârni adevărate furtuni în imaginația celor care le citesc sau le recitesc.

„Scriitorul Mălăele trebuie recuperat, smuls din sala cu aplauze și îmbrâncit în brațele literaturii, acolo unde talentul lui strălucește cel puțin la fel de tare.” – Doru Bucșu

2. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [2/14]

„Limbajul poetic inventat de Nichita era în același timp un nou continent, dar și un mijloc de navigație. Mai mult decât oricare alt poet, de la Nichita am învățat că poezia poate fi busolă și instrument de cunoaștere, ritual și mister, explorare a sinelui și bucurie de a trăi, formă de libertate și mijloc de eliberare, zbor planat peste toate celelalte discipline ale spiritului și expresie a tot ceea ce simțurile și creierul pot produce mai frumos și mai subtil împreună.” (Matei Vișniec)

3. Simona Popescu, Cartea plantelor și a animalelor (Nemira) [6/6]

După 15 ani, Simona Popescu revine cu un nou volum de poezie. E un prim motiv de bucurie. Al doilea e dat de șansa oferită cititorului de a se (re)întîlni cu frapanta sa originalitate. Avînd certe rădăcini în volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge în Cartea plantelor și animalelor la desăvîrșire, într-o structurare savantă, subtilă și îndeaproape supravegheată. Cu precizarea imediată că e un imaginar al naturii aparținînd unei poete care vine din cultură și care a citit cărțile care o glorifică, a văzut tablourile și filmele care i-au fost consacrate, a ascultat muzica dedicată temei, de unde dimensiunea culturală a volumului. — Sanda Cordoș

  • 4. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [3/17]
  • 5. John Lennon, Imaginează-ți (Trei) [5/2]
  • 6. Ion Pillat, Balcic (Baroque Books & Arts) [-/1]
  • 7. Ana Blandiana, Variațiuni pe o temă dată (Humanitas) [-/6]
  • 8. Marius Tucă, Am să te iubesc până… (Art) [9/4]
  • 9. Marius Tucă, Pe tine te (Art) [-/1]
  • 10. Rainer Maria Rilke, Poeme franceze (Cartex) [7/2]

Istorie

1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [2/14]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

2. Mark Galeotti, Hai să vorbim despre Putin! (Humanitas) [1/4]

E văzut drept cel mai periculos om din lume. Așa să fie cu adevărat? Cine e de fapt Vladimir Putin? Ce vrea? Ce planuri are? S-a scris enorm despre Rusia de azi, însă Occidentul încă nu-l înțelege pe acest politician a cărui sferă de influență cuprinde întreaga planetă și ale cărui relații de putere pătrund până în cele mai intime sfere ale vieții noastre de zi cu zi. Mark Galeotti ne arată cine e omul din spatele mitului, analizează cele mai frecvente prejudecăți despre Putin și îi descifrează motivațiile. Urmărindu-i cariera de la începuturi, de când era un simplu ofițer KGB, până în prezent, cartea aceasta ne oferă o viziune inedita și realistă asupra omului care înclină, de multe ori decisiv, balanța politicii internaționale.

3. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie (Nemira) [8/14]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

  • 4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [4/12]
  • 5. Mark Galeotti, O scurtă istorie a Rusiei (Humanitas) [-/3]
  • 6. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [9/13] 
  • 7. Armand Goșu, Rusia, o ecuație complicată (Polirom) [3/2]
  • 8. Mark Mazower, Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi (Humanitas) [7/2]
  • 9. Richard Firth-Godbehere, O istorie a emoțiilor umane (Trei) [6/2]
  • 10. Lucian Boia, De ce este România altfel? 10 ani mai târziu (Humanitas) [5/2]

Filosofie/Psihologie

1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [1/8]

După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/17]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/16]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/14]
  • 5. Daniel Howell, Noaptea în care am învins gândurile negre (Bookzone) [5/2]
  • 6. Gabor Maté, Minți împrăștiate – originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție – ADD – ADHD (Herald) [9/4]
  • 7. Marshall B. Rosenberg, Comunicarea nonviolentă (Casa editorială Ponte) [6/4]
  • 8. Arthur Schopenhauer, Arta de a avea întotdeauna dreptate (Art) [-/6]
  • 9. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes (Vidia) [8/14]
  • 10. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [7/2]

Critică și istorie literară

1. Alberto Manguel, Istoria lecturii (Nemira) [-/1]

Cunoscutul eseist și editor Alberto Manguel pornește de la acest moment esențial pentru a explora conversația începută acum 6.000 de ani între cuvinte și acel erou fără de care cartea ar fi un obiect lipsit de viață: cititorul. Manguel abordează cu măiestrie cititul ca seducție, ca rebeliune și ca obsesie, urmărind istoria bizară și fascinantă a progresului cititorului de la tăblița de lut la pergament, de la codex la cărțile digitale.

2. Mario Vargas-Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Două singurătăți. Despre roman în America Latină (Humanitas Fiction) [1/4]

O conversație uitată, de la începutul carierei celor mai mari nume ale romanului latinoamerican, care au marcat literatura ultimului secol și începutul secolului XXI, Două singurătăți aduce față în față și contrapune doi scriitori de geniu, două viziuni artistice, două modalități de a spune și imagina povești. Îmbogățit cu mărturii ale literaților prezenți, cu interviuri și cu fotografii, volumul îi atrage pe cititori în laboratorul unde realitatea și biografia se transformă în ficțiune și mit.

3. Stephen King, Despre scris. Autobiografia unui meșteșug (Nemira) [2/4]

Stephen King, unul dintre cei mai îndrăgiți autori contemporani, își dezvăluie, în această carte, toate secretele „meseriei de scriitor“. Parțial memoir, parțial eseu, acest volum cuprinde sfaturi practice despre scris și „trusa cu unelte“ indispensabile oricui vrea să se dedice acestui meșteșug.

Sfaturile lui King se bazează pe amintirile și experiențele sale, din copilărie și până la consacrarea ca autor de bestselleruri, de la tulburătoarele începuturi și până la accidentul aproape fatal pe care l-a suferit în 1999 și care i-a confirmat legătura inextricabilă dintre scris și vindecare.

Prietenos și onest, volumul de față se adresează nu doar fanilor lui Stephen King, ci tuturor scriitorilor și cititorilor care iubesc poveștile bine scrise.

  • 4. Milan Kundera, Arta romanului (Humanitas) [-/1]
  • 5. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [3/7]
  • 6. Alex Ștefănescu, Despre impuritatea literaturii (Corint) [6/2]
  • 7. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Totu-i bine când se sfârșește bine, Măsură pentru măsură (Polirom) [4/2]
  • 8. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență (ediția 2020) (Polirom) [5/13]
  • 9. Ion Negoițescu, Poezia lui Eminescu (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) [-/1]
  • 10. Mircea Mihăieș, Finnegans Wake, 628 (Polirom) [-/3]

Cărți pentru copii

1. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [1/7]

Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.

2. Sophie Rigal-Goulard, 15 zile fără internet (Rao) [4/4]

Ce oroare! Părinții mei au decis că vom sta 15 zile într-un loc pe care NIMENI nu-l cunoaște și unde nu se întâmplă NIMIC NICIODATA. MAI RĂU, va trebui să renunțăm la orice conexiune! Adio, computer, consolă, telefon mobil, adio, viată modernă. Adio, fanii mei fideli. Adio, prietene dragi. Bine ai venit, vacanță groaznică! Vă voi găsi încă aici, atunci când mă voi întoarce din morți?!

3. Jeff Kinney, Jurnalul unui puști 16. Meciul sezonului (Arthur) [3/4]

Greg Heffley pur și simplu n-are nicio treabă cu sportul.

După dezastrul de Ziua Sportului de la școală, Greg e hotărât să se retragă oficial din cariera de sportiv. Până la urmă, la insistențele mamei, îi mai dă o șansă sportului și e de-acord să se înscrie la baschet.

Preselecția e un dezastru și e sigur că n-o să fie printre cei aleși. Dar, surprinzător, e primit într-o echipă din oraș. La începutul sezonului, Greg și coechipierii lui nu prea au șanse să câștige nici măcar un meci. Când e vorba de sport, totuși, orice e posibil.

  • 4. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [-/16]
  • 5. Eric-Emmanuel Schmitt, Pisoiul care se temea de orice (Humanitas) [-/1]
  • 6. Anh Do, Ninja Kid 8 (Epica) [-/1]
  • 7. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în culori (Paralela 45) [-/9]
  • 8. Anh Do, Ninja Kid (Epica) [-/4]
  • 9. Frances Hodgson Burnett, Grădina secretă (Corint) [-/4]
  • 10.  Ioana Chicet-Macoveiciuc, Iubim să călătorim – Ema și Eric descoperă România (Didactica Publishing House) [-/13]

Eseu

1. Yukio Mishima, Calea samuraiului astăzi (Humanitas) [-/1]

Yukio Mishima a scris această fascinantă carte în august 1967, cu trei ani înainte de dramatica sa sinucidere la Tokyo, în sediul Forţelor de Autoapărare. Volumul, care conţine o interpretare personală la Hagakure, un cod clasic de etică și conduită a samurailor, a devenit un bestseller în Japonia imediat după moartea lui Mishima…

2. Elena Ferrante, Invențiile ocazionale (Pandora M) [-/1]

Invențiile ocazionale prezintă o polifonie tematică, o adevărată desfășurare epica a gândurilor un laborator de scriitură și o poetică a dimensiunii aparent obișnuite a vieții.” Tiziana De Rogatis

3. Marius Constantinescu, Café gourmand (Nemira) [-/1]

Café gourmand e o lectură în cheia deliciului. Mă regăsesc în majoritatea ideilor lui Marius Constantinescu, deși nu am frenezia lui turistică. Un lucru ne desparte totuși abrupt: spre deosebire de Marius, eu ador stafidele în pască.“ — Radu Paraschivescu

  • 4. Horia-Roman Patapievici, De ce nu avem o piață a ideilor (Humanitas) [-/1]
  • 5. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [-/12]
  • 6. Camelia Cavadia, Sufletul lumii (Trei) [-/3]
  • 7. Chimamanda Ngozi Adichie, Note despre suferință (Black Button Books) [-/1]
  • 8. Cătălin Ciorba, Mărturii despre Eminescu (Humanitas) [-/1]
  • 9. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [-/16]
  • 10. Monica Pillat, Ceasuri de demult (Baroque Books & Arts) [-/3]

Cărți de călătorie

1. Marchizul de Custine, Scrisori din Rusia. Rusia în 1839 (Humanitas) [2/2]

Democrația în America a lui Tocqueville și Rusia în 1839 a lui Custine, observă Pierre Nora în prefața acestui volum, sunt două cărți care marchează un moment important: după apariția lor, nu se va mai vorbi nici despre America, nici despre Rusia ca înainte. Prin exemplul american, Tocqueville a surprins mișcarea fundamentală a tuturor societăților moderne. Prin autocrația rusă, Custine a caracterizat toate formele de dictatură bolșevică.

2. Sabina Fati, Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi (Humanitas) [-/1]

„Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții. Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului.” — Gabriel Liiceanu

3. Sir Sacheverell Sitwell, Călătorie în România (Humanitas) [1/4]

În 1937, scriitorul britanic Sacheverell Sitwell a fost invitat de familia de vechi boieri Callimachi să ne viziteze ţara. Rod al unui aranjament privat, călătoria unui cetăţean britanic atât de cultivat şi de pătrunzător s-a dovedit mai fructuoasă decât orice acţiune de propagandă culturală pusă la cale de vreun minister de resort. Peste nici un an, Sitwell a publicat la Londra volumul Roumanian Journey, splendid tipărit şi legat, îmbogăţit cu fotografii în alb-negru de o frumuseţe extraordinară, pe care ediţia de faţă le recuperează în bună parte. Cartea lui Sacheverell Sitwell este un document complex şi emoţionant despre România interbelică, aşa cum apare ea unui călător străin, şi nu cum suntem prea adesea tentaţi să o supraidealizăm dintr-o perspectivă prea românocentristă. Este o Românie aflată, la acea vreme, la cea mai mare întindere teritorială şi, în consecinţă, la cea mai diversă înfăţişare culturală şi etnografică, un regat prosper şi tolerant, deopotrivă modern şi tradiţional, în care toţi locuitorii săi trăiesc în linişte şi pace. Şi totuşi interesul documentar al acestei cărţi aproape că este pus în umbră de emoţia sfâşietoare de a descoperi, prin ochii unui călător străin, un paradis pierdut pentru totdeauna.

  • 4. Sabina Fati, Singură pe drumul mătăsii (Humanitas) [-/1]
  • 5. Robert Macfarlane, Munții din minte (Polirom) [8/2]
  • 6. Jan Willem Bos, De la Rin la Dunăre și înapoi (Humanitas) [-/1]
  • 7. Jessica Bruder, Ținutul nomazilor (Trei) [-/5]
  • 8. Ben Fogle, Din sălbăticie (Pilot Books) [7/6]
  • 9. Sabina Fati, Ocolul mării negre în 90 de zile: șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time (Humanitas) [-/5]
  • 10. H.C. Andersen, Bazarul unui poet. Memorii de călătorie (Humanitas) [3/6]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”