- Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.
Autori români
1. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [2/11]
Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.
2. Andreea Savulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone) [1/3]
„Ziua în care m-am iubit cu adevărat” este a doua carte a autiareu, după „Trăiește autentic”, pe care a scris-o în primul rând pentru ea însăși, pentru a se vindeca de traumele și de rănile trecutului, dar și pentru cititori, care pot găsi în ea chei de gândire și de analiză a propriilor dureri. Învață alături de Andreea să te iubești tu în primul rând, să te pui pe primul loc în viața ta, să faci pace cu trecutul într-un mod vindecător și asumat, nu prin negare, și să iei ce e mai bun de la viață, eliberându-te de poverile care-ți apasă pe suflet, conștient sau inconștient.
3. Igor Bergler, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări(Litera) [6/3]
Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.
- 4. Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei (Polirom) [-/2]
- 5. Dan Alexe, Dacopatia și alte rătăciri românești (Humanitas) [-/2]
- 6. Mircea Cărtărescu, Nostalgia (Humanitas) [5/3]
- 7. Mircea Eliade, Maitreyi (Cartex) [-/2]
- 8. Mircea Eliade, Romanul adolescentului miop(Cartex) [-/2]
- 9. Petronela Rotar, Privind înăuntru (Herg Benet) [-/5]
- 10. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [3/4]
Ficțiune
1. Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand (Humanitas) [-/2]
Anul 1923. Noua Uniune Sovietică e un tărâm haotic, bântuit de o foamete cruntă și încă zguduit de ultimele zvâcniri ale Războiului Civil. Neîndurătoarea politică a rechiziționărilor a ucis milioane de oameni, a pustiit sate, a destrămat familii și a lăsat fără adăpost cohorte întregi de copii, care acum rătăcesc flămânzi peste tot. Combatantul forțelor civile de tineret Deev primește misiunea de a forma un tren care să transporte 500 de copii de la Kazan până în Samarkandul mai îndestulat. Astfel începe o călătorie aventuroasă, de șase săptămâni, din pădurile de pe malul Volgăi și stepele kazahe până în deșertul Kîzîlkum și munții Turkestanului.
2. Calleen Hoover, Totul se termină cu noi (Epica) [1/3]
Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.
3. Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere (Humanitas) [-/2]
O lume în care personajele și întâmplările conturează o realitate simbolică, extrasă din amănuntele vieții de zi cu zi, o iubire târzie care salvează lumea, un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Cu o somptuoasă imaginație și o atenție deosebită pentru detaliile cele mai fine, Narine Abgarian construiește un univers în care cititorul își dorește să zăbovească mult după ce povestea s-a sfârșit.
- 4. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [2/11]
- 5. John Boyne, Băiatul cu pijamale în dungi (Rao) [-/5]
- 6. Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Art) [-/2]
- 7. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [3/7]
- 8. Michelle Marly, Mademoiselle Coco și parfumul iubirii (Nemira) [-/2]
- 9. Irvin d. Yalom, Minciuni pe canapea (Humanitas Fiction) [8/7]
- 10. V.E. Schwab, Viața invizibilă a lui Addie Larue (BookZone) [-/2]
Poezie
1. William Shakespeare, Romeo și Julieta (Cartex) [-/2]
„Romeo şi Julieta nu este altceva decât povestea exemplară a transfigurării care are loc, prin cuvânt, în actul iubirii, indiferent de timp, de civilizaţie sau de identitatea partenerilor. Piesa lui Shakespeare rămâne, şi astăzi, cel mai bun ghid de ascensiune erotică.“ (Gabriel Liiceanu)
2. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [1/11]
„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu
3. Nichita Stănescu, Integrala poeziei (Vasiliana) [4/8]
„Nu am măsura lucrurilor decât după ce produc un fenomen. Datorita faptului însă că nu sunt câtuși de puțin invidios și, fără a fi un om foarte bun, sunt departe de a fi un om rău, mai dreg busuiocul existențial cu o vorba de spirit care se leagă singura în creierul meu și se rostește spontan pe gură, înainte să apuc să mi-o cenzurez.”
- 4. Victor Ion Popa, Take, Ianke și Cadâr (Hoffman) [-/2]
- 5. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [3/8]
- 6. Alina Purcaru, Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei I (1990-2019) (Cartier) [-/2]
- 7. Matei Vișniec, Caragiale e de vină. Despre tandrețe. Teatru vag (Humanitas) [-/2]
- 8. Ruxandra Novac, Alwarda (Trei) [-/4]
- 9. Mihai Eminescu, Poezii (Cartex) [-/2]
- 10. Matei Călinescu, Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă (Humanitas) [-/2]
Istorie
1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/8]
Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpînii planetei?
2. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie(Nemira) [2/8]
Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.
3. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [4/7]
Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingînd moartea şi creînd viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei – Homo deus.
- 4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [3/6]
- 5. Rainer Crummenerl, Orașe dispărute (Rao) [-/2]
- 6. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [-/6]
- 7. Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz (Rao) [-/7]
- 8. Georges Minois, Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie(Nemira) [5/5]
- 9. Petre Opriș, Armată, spionaj și economie în România (1945-1991) (Trei) [-/2]
- 10. Ben Wilson, Metropolis (Trei) [7/4]
Filosofie/Psihologie
1. Gabor Maté, Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns (Curtea Veche) [-/2]
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.
2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [1/11]
„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu
„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran
„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu
3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [2/10]
Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.
- 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [4/8]
- 5. Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, O chestiune de viață și de moarte (Vellant) [3/8]
- 6. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes(Vidia) [5/8]
- 7. Arthur Schopenhauer, Arta de a avea întotdeauna dreptate (Art) [6/4]
- 8. Gordon Neufeld, Gabor Maté, Cum să ne păstrăm copiii aproape (MultiMediaEst) [-/2]
- 9. Aristotel, Metafizica (Humanitas) [-/2]
- 10. Seneca, Alt timp nu am (Seneca) [-/5]
Critică și istorie literară
1. Matei Călinescu, A citi, a reciti: către o poetică a (re)lecturii (Humanitas) [-/2]
„Prin nenumărate reflecții extraordinar de inteligente și ingenioase, mustind de informație istorică de calitate, Matei Călinescu reușește de fiecare dată să elucideze misterul, dar şi să arate că misterul textului literar nu este o criptografie, ci un mister consubstanțial. Iar acest mister ireductibil îndeamnă la recitire chiar cartea pe care o citiți.” (Horia-Roman Patapievici)
2. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [1/7]
„Cartea de față este prima istorie a literaturii române din postcomunism. Se numește Istoria literaturii române contemporane ca omagiu adus lui E. Lovinescu, care a publicat două istorii exemplare cu acest titlu, dar și pentru a repara o neînțelegere cu privire la semnificația de azi a sintagmei «literatură contemporană». Majoritatea istoriilor publicate în ultimele decenii în România exclud – din lipsă de interes sau de receptivitate – tocmai literatura recentă, literatura care se scrie în prezentul lor.” (Mihai Iovănel)
3. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență(ediția 2020) (Polirom) [-/7]
Un îndrumar complet despre cum se scrie o lucrare științifică riguroasă.
Studenții, în primul rînd cei de la secțiile umaniste, pot afla ce înseamnă teza de licență, cum să-și aleagă tema și să-și organizeze timpul de lucru, cum să întreprindă o cercetare bibliografică și să ordoneze materialul, cum se redactează teza.
- 4. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [-/7]
- 5. N. Steinhardt, Prin alții spre sine (Polirom) [-/2]
- 6. Alexandra Ciocârlie, Principi și scriitori în Roma antică (Humanitas) [-/2]
- 7. Albert Camus, Discursurile din Suedia (Polirom) [-/6]
- 8. Ioan-Aurel Pop, Identitatea românească. Felul de a fi român de-a lungul timpului(Contemporanul) [5/4]
- 9. Revista România literară, nr. 46/2021 (România literară) [-/2]
- 10. Adrian Papahagi, Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Totu-i bine când se termină cu bine • Măsură pentru măsură (Polirom) [-/2]
Cărți pentru copii
1. Matt Haig, Un băiat numit Crăciun (Nemira) [-/2]
Nikolas, un băiețel de unsprezece ani, a primit în copilărie o singură jucărie – o păpușă sculptată dintr-un nap. Dar el e fericit așa, pentru că această jucărie e de la părinții lui, pe care îi iubește foarte tare. Apoi, într-o bună zi, tatăl lui dispare, iar Nikolas trebuie să călătorească până la Polul Nord să îl salveze.
2. Michael Ende, Poveste fără sfârșit (Arthur) [-/2]
Când Bastian descoperă într-un anticariat o misterioasă carte legată în mătase arămie, nici prin gând nu-i trece că o să-i fie încredințată o misiune importantă. E nevoit să pătrundă cumva în carte și să salveze Fantázia, un tărâm al imaginației în care orice este posibil, și în care te poți și pierde. Viața Crăiesei Copile stă în mâinile sale și e hotărât să riște totul pentru a o salva.
3. R.J. Palacio, Minunea (Arthur) [-/2]
August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. „Nu judeca după aparenţe“ pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul Prinţ: „Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.“
- 4. Alex Moldovan, Olguța și un bunic de milioane (Arthur) [9/3]
- 5. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [7/11]
- 6. Andy Griffiths, Copacul cu 39 de etaje (Arthur) [3/3]
- 7. Matt Haig, Fetița care a salvat Crăciunul (Nemira) [-/2]
- 8. Tommy Greenwald, Cum să faci să nu citești (vol.1)(Arthur) [-/2]
- 9. Roald Dahl, Matilda (Arthur) [-/2]
- 10. Cristina Andone, Emi Balint, Dar Motan dăruiește (Nemira) [-/2]
Eseu
1. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [1/11]
„Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.“ — A treia lege fundamentală a imbecilității (Regula de Aur)
2. Nassim Nicholas Taleb, Antifragil (ediția a 2-a) (Curtea Veche) [-/2]
Nassim Nicholas Taleb arată în Antifragil de ce oraşele-stat sunt mai bune decât statele-naţiune, de ce datoriile sunt întotdeauna nocive, de ce guvernele fac rău ori de câte ori impun politici protecţioniste şi în ce fel prăbuşirea fiecărui avion constituie un câştig pentru siguranţa zborurilor.
3. Nassim Nicholas Taleb, Lebăda Neagră (ediția a 3-a, revizuită) (Curtea Veche) [-/5]
„Elegantă, uimitoare și aplicabilă universal, Lebăda Neagră o să vă facă să priviți lumea altfel. Taleb este un scriitor cât se poate de antrenant, inteligent, provocator, care spune povești neobișnuite. Adept al unei abordări interdisciplinare, atacă o gamă variată de subiecte, de la științele cognitive până la afaceri și teoria probabilității.” — Goodreads
- 4. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [3/7]
- 5. Malcolm Gladwell, Blink – decizii bune în 2 secunde (Publica) [-/2]
- 6. Sorin Ioniță, Deceniul furiei și indignării (Humanitas) [2/3]
- 7. Walter Isaacson, Steve Jobs. Biografia autorizată (Publica) [-/3]
- 8. Ben Mezrich, Miliardari în bitcoin (Corint) [-/2]
- 9. Jacques Attali, Scurtă istorie a viitorului(Polirom) [4/4]
- 10. Cal Newport, Deep work (Publica) [-/2]
Cărți de călătorie
1. Kath Stathers, Destinații de vis (Rao) [-/2]
Cu toții avem o listă de lucruri pe care visăm să le facem într-o zi, în această viață, dar responsabilitățile ne stau în cale. Volumul Destinații de vis însă ne îndeamnă să ne urmăm dorințele. Cartea este o colecție de aventuri de-a lungul fiecărui continent, de la a vedea luminile nordice dintr-un iglu din Finlanda până la panorama aurie din California, de la croaziera pe Insulele Galapagos la antrenamentele ninja din Japonia. Albumul este cadoul perfect pentru călătorul pasionat: o listă continentală cu plaje, muzee, monumente, insule, hanuri, restaurante, munți și multe altele.
2. Thierry Olivaux, Enciclopedia pentru copii – Animale dispărute(Rao) [-/2]
Cartea prezintă pe înțelesul copiilor o serie de animale dispărute din diferite părți ale lumii: Africa, Europa, Australia, America de Nord și America de Sud. Bogat ilustrată, cartea aduce în fața ochilor micilor cititori dinozaurii, primele balene, câinele urs, animale ciudate cu coarne, bizoni.
3. Alexandra-Elena Marcu, Răzvan Marcu, 52 de weekenduri de vis în România (Litera) [-/2]
Informația este foarte bine structurată – o prezentare generală a destinației și povestea ei, apoi ce poți face în cele două, trei zile pe care le vei petrece acolo, ce poți mânca delicios și o abordare interesantă de final – „alegerile ei“ versus „alegerile lui“. Un fel de… frumusețea văzută prin ochii femeilor, respectiv ai bărbaților.
- 4. Elena Luraghi, Cinzia Rando, 52 de săptămâni de vis (Litera) [-/2]
- 5. Florin Andreescu, România – oameni, locuri și istorii (ediția a 2-a) (Ad Libri) [-/2]
- 6. Byll Brison, Călătorii prin Europa (Polirom) [-/2]
- 7. Ben Fogle, Din sălbăticie. Poveștile de viață ale unui explorator (Pilot Books) [-/2]
- 8. Cătălin Vrabie, Pierdut în China (Universul Academic) [-/2]
- 9. Nuseir Nas Yassin, Bruce Kluger, În jurul lumii în 60 de secunde (Lifestyle) [6/9]
- 10. Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum (Polirom) [6/6]