Editorial 1/2021

La debutul seriei a VI-a din istoria de 156 de ani a revistei „Familia”.

463 vizualizări
Citiți în 3 de minute

Ne aflăm la debutul unei noi serii a revistei Familia. Schimbările, în special, administrative, dar, iată, și de aspect și conținut au cerut, ca urmare firească, acest pas. Seria care a fost deschisă în 1965, cu ocazia centenarului revistei, a fost cea mai lungă, acoperind 55 de ani. A depășind-o chiar și pe cea inaugurală, patronată de Iosif Vulcan, care s-a întins pe „doar” 41 de ani. Sîntem conștienți că trăim vremuri marcate de evoluții rapide. Tocmai de aceea, nici nu îndrăznim să ne gîndim că această a VI-a serie va putea rivaliza vreodată cu cele amintite anterior.

Ne-am propus ca în această etapă, oricît se va dovedi ea de lungă sau de scurtă, revista Familia să se deschidă mai mult spre cititori. Nu e o idee nouă, cu ea a pornit la drum fondatorul Vulcan, conotîndu-i, desigur, o dimensiune educativă întru promovarea limbii române prin literatură, e însă una care răspunde unor nevoi reale pe piața revistelor culturale. Presa culturală, prea adesea, pune în locul receptorului pe emițător, încurajînd un soi de egocentrism sau, în limbajul de azi, construind o „bulă” exclusivistă. Vom încerca să fim acea verigă esențială dintre creatorii de artă și posibilul lor public. În acest sens, și misiunea noastră este una educativă.

În acest prim număr vă prezentăm, prin cuvintele lor, doi scriitori și un actor: Doina Ruști, Mircea Dan Duță și Șerban Borda. Alex Moldovan, autor binecunoscut celor mici, începe o rubrică așa cum nu știm să mai fie altele în presa de profil din România: Cartea pentru copii. Despre literatura străină și, în special, proza scurtă străină Marius Chivu va scrie, număr de număr, la rubrica Flashbook. Tot în acest număr vă invităm să-i citiți pe prozatorii Bogdan-Alexandru Stănescu și Doru Pop. Iar Marius Miheț și tînărul cronicar Radu Bejan (care acum debutează!) realizează, fiecare, câte o retrospectivă a anului literar 2020. Noi apariții editoriale vă sînt prezentate, printre alții, de Andreea Pop, Dan-Liviu Boeriu, Ioana Cistelecan, Iulia Nedea, Mihók Tamás.. Ne bucură, în același timp, continuarea unor colaborări de prestigiu: cu Gheorghe Grigurcu, Al. Cistelecan, Florin Ardelean, Magda Danciu și mulți alții.

La întîlnirea dintre continuitate și înnoire, noua serie a Familiei sperăm să ajungă în casele cît mai multor dintre dumneavoastră, fie ca publicație tipărită, fie ca portal cultural online.

Mircea Pricăjan s-a născut pe 2 septembrie 1980, în Oradea. A absolvit Facultatea de Litere din orașul natal, cu o teza despre Stephen King. A debutat editorial în 1997, cu proză scurtă, în suplimentul unui ziar local. A publicat romanele În umbra deasă a realității (Editura Universității din Oradea, 2002), Calitatea luminii (Editura Polirom, 2016), Pumn-de-Fier (Editura Polirom, 2018) și volumul de proză scurtă Perseidele (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare electronice și a fondat în anul 2012 Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. Este membru al Asociației Române a Traducătorilor Literari, în intervalul 2003-2020 a fost redactor al revistei de cultură Familia, iar din anul 2021 este redactor-șef al aceleiași publicații.

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Editorial”

Editorial 6/2021

Ca noi toți, dragi cititori ai Familiei, fac parte din acea minoritate care își alcătuiește din

Editorial 5/2021

În condițiile acestea, găsesc o singură explicație. Căci numai aceasta poate spulbera-n cazul de față constrîngerile

Editorial 4/2021

Ne-am gîndit să vă propunem pentru acest număr o temă de discuție foarte actuală.