De altfel, expoziția, curatoriată de Dana Lungu și prezentată la vernisaj de criticul Bogdan Crețu, vine să susțină mesajul asumat public al inițiatorilor: „Galeria ArtEast a apărut pornind de la realitatea că există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul nostru este să încurajăm, să susținem, să promovăm și să vă ajutăm să descoperiți arta vie, a timpului în care trăim, să cultivăm artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, să ne bucurăm împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale. Și facem asta plecând de la ideea că arta zilei de astăzi este arta colecționarului implicat, a colecționarului care e și el creator, alături de artist, căci contribuie la ceea ce mâine se va numi patrimoniu. Arta zilei de astăzi este totodată cea care oferă siguranța autenticității. Și, mai mult decât toate cele spuse până acum, este arta care, chiar fără a-ți da seama de asta, te definește și pe tine, te cuprinde în tușele ei și te povestește, căci doar ea vorbește cu adevărat despre lumea din care faci parte. De-aici am plecat, iar tot ceea ce ne propunem este să creăm o zonă de întâlnire pe aceste principii, zona ArtEast. În care ne vom bucura mult să ne fiți alături”.
„Există vremuri și contexte care au efect de lupă asupra realității. Izolarea este unul dintre ele. Detaliile se dilată, în timp ce lumea din afară se face mai mică, se retrage în proximitatea locuinței. Centrul de greutate al lumii se mută în spațiul domestic. Episoadele casnice, obiectele mărunte, gesturile cotidiene, relațiile de familie devin mai vizibile și mai importante ca niciodată. Avem senzația că redescoperim casa și pe ceilalți. Exteriorul rămâne epidermic lipit de fereastra ecranelor sau a locuinței. Lumina pătrunde nestingherită și o observăm cu prospețime, cum limpezește cele mai ascunse colțuri ale casei. Ea rămâne legătura cea mai puternică cu lumea de afară, e barometrul sensibil al stărilor noastre fluctuante, al gamei emoțiilor exacerbate de izolare. Despre lumină și despre efectul de lupă asupra detaliilor și expresiilor estompate de rutină este expoziția celor două artiste ieșence, care-și reconstruiesc spațiul domestic și relațiile de familie cu ochii unui vizitator străin în propria lume, așa cum este orice artist autentic.” (Dana Lungu, curatoarea expoziției The L.I.G.H.T.)
„Ultimii doi ani ne-au impus un exercițiu dificil, acela al adaptării la o situație pe care nu ne-am putut-o închipui decât prin intermediul cărților sau al scenariilor cinematografice. Nu doar biologic, dar și social ne-au lipsit anticorpii antrenați să lupte împotriva unei pandemii. Dacă problema stimulării anticorpilor organismului ține de medicină, pentru anticorpii sociali îi avem pe artiști. Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmaru vin, astfel, cu o viziune maternală, profundă, să ne povestească prin pictură despre tribulațiile izolării, despre o singurătate aflată în totală opoziție cu «zgomotul» rețelelor de socializare, una pe care avem ocazia s-o înțelegem, cu care avem ocazia să empatizăm sub protecția tușelor și a culorilor. O extraordinară poveste creată de două artiste extrem de talentate, care ne invită să privim către spațiul familial, un spațiu mic, atât de personal, dar totodată cel mai important pentru fiecare dintre noi în contextul pe care ni-l oferă astăzi lumea.” (Lucian Dan Teodorovici, scriitor)
Expoziția The L.I.G.H.T. poate fi vizitată la Iași, în perioada 7 ianuarie-6 februarie 2022, la sediul Galeriei ArtEast din Șoseaua Păcurari nr. 108. Inițiativa este susținută, prin parteneriat media, și de revista Familia.