/

Cazuri cu aură

Antipatic este şi Gulică Unanian din Cimitirul Buna Vestire al lui Arghezi.

Start
584 vizualizări
Citiți în 3 de minute

Întrucâtva foarte antipatic este Petre Birtea din romanul Japiţa al lui Marin Sorescu. Potenţial violator, ideolog fanfaron, fante fandosit şi marxist repetent, activist papagalizat. Antipatici prin onomastică şi vorbire încâlcită sunt şi majoritatea personajelor din Marele Singuratic al lui Marin Preda: Marmoroşblanc, Cipuăgeanu, Costică al lui Lisandru Guliţă, Gheorghe Paţac, Bilă, Mantaroşie, Bâznac, Beju, Trafulică. Antipatici şi comuniştii de aici, mulţi retrogradaţi şi în căutarea reintrării izbăvitoare în Partid. Pentru care ar săvârşi aceleaşi mişelii, doar că dublate. Nu zic că nu e antipatic şi Jiquidi al lui Breban, cu toate maniile, afectările şi dispreţul din dotare. Însă acesta măcar a dat cu tifla de tânăr arivismului şi sobismului, aşa că mai iertăm. Antipatic este şi Gulică Unanian din Cimitirul Buna Vestire al lui Arghezi. Nu atât prin critica noduroasă adusă politicienilor şi cadrelor universitare – de altminteri încă perfect actuală dacă ţinem cont că mediocritatea şi grobianismul cu ştaif sunt la fel de înfloritoare în domeniu –, ci prin tonul cam isteric şi şarjele niţel plate. În aceeaşi linie este Amidon, şeful pus pe afaceri imobiliare şi cu stilouri Parkinson al Oficiului Intercultural şi de Turism, din romanul Lunatecii al lui Ion Vinea.

Însă pe Petre Birtea, ideologul de bou-vagon al bolşevismului care va face fericiţi oamenii cu forţa, fie cu miliţia şi puşcăria, nu-l întrece nimeni. Noroc că Sorescu îl menţine în naivitatea debutului pe scena politrucismului.

Cât despre Urmatecu, samsarul care îi jupoaie dulce pe boierii puşi numai pe distracţii narcisiste din Ion Sîntu al lui Ion Marin Sadoveanu, numai de bine. Ciocoi îndrăgit de victimă, foarte actual în contextul nostru bântuit de sindromul Stockholm. Doar că el chiar evoluează artistic printr-o ironie a sorţii.

Şi am amintit doar cazurile cu aură, nu de alţi antipatici terni de care e plină literatura.

Felix Nicolau este profesor universitar (visiting) la Universitatea din Lund, Suedia, la Universitatea Tehnică de Construcții din București și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este autorul a mai multor volume de poezie (Kamceatka – time IS honey, 2014), a două romane (Tandru și rece și Pe mâna femeilor) și a opt cărți de interpretare literară și teoria comunicării: Homo Imprudens (2006), Anticanonice (2009), Codul lui Eminescu (2010), Estetica inumană: de la Postmodernism la Facebook (2013), Cultural Communication: Approaches to Modernity and Postmodernity (2014), Comunicare și creativitate. Interpretarea textului contemporan (2014) și Take the Floor. Professional Communication Theoretically Contextualized (2014). La capitolul pasiuni și interese intră teoria traducerii, teoria comunicării, literatura comparată, studiile culturale, studiile britanice și americane, fitness-ul, înotul, rolele și trotineta. Deși pare imposibil, uneori citește mai mult decât scrie.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Anchete”