Trigger

O carte ca o apăsare pe trăgaci.

2792 vizualizări
Citiți în 2 de minute
Elena Vlădăreanu, August, Editura Nemira, colecția N’Autor, București, 2021

Mi-a plăcut întotdeauna la poezia Elenei Vlădăreanu modul în care extrage din realitate schița primară pe care aceasta se construiește ulterior. O poezie în alb și negru, reducționistă & minimală, dar cu atât mai impresionantă. Adevăruri mari spuse în cuvinte puține, în imagini simple și puternice.

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește prozele din August. Aici, liniștea previzibilului e spartă printr-un declic care vine exact atunci când trebuie. Se produce un fel de explozie în destinul personajelor, în urma căreia toată viața lor pare că încearcă să se reconfigureze. E o acumulare de tensiune între momentul anterior și cel ulterior micii deflagrații, un crescendo al intensității pe care E. Vlădăreanu îl surprinde admirabil, în prim-planuri “tari” și dialoguri firești, netrucate și fluide.

Recunosc că mă așteptam ca debutul în proză al Elenei să-mi placă. Și mi-a plăcut, cu asupra de măsură. Mai ales acolo unde m-a obligat să mă confrunt cu una dintre cele mai mari spaime ale mele: dispariția unui copil. Fie și pentru bucata asta de nuvelă, și tot ar fi meritat ca Elena Vlădăreanu să iasă în lume ca prozatoare.

O carte ca o apăsare pe trăgaci.

DAN-LIVIU BOERIU (n. 1981) este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Din anul 2010 este prezent în presa culturală cu cronici literare; a colaborat cu reviste precum România literară, Poesis International, Zona literară, Revista de suspans, Accente, Literatura de azi. Din 2014 a purtat dialoguri publice, reunite sub genericul Cercului literar de la Cărturești, cu personalități ale lumii culturale: Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Andrei Pleșu, H.-R. Patapievici. Autor al volumului de convorbiri Anatomia ratării (în dialog cu Teodor Baconschi) (Humanitas, 2016). A publicat și în volumele colective Cum citesc bărbații cărțile femeilor (Polirom, 2017); Singuri acasă. Părinți și copii în pandemie (Vremea, 2020).

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Graffiti”

Aer unguresc cu diamante

Judecând după reacţiile lor entuziaste de pe Facebook, Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru abia aşteptau să

Un hibrid literar

Sălbaticii copii dingo este un roman al esențelor unei epoci, dar și o carte a oamenilor

În echilibru

Multă forță și un dram de gingășie se prezintă ca un roman bine scris, cu multe

Pudoarea capodoperei

Noua carte de eseuri a lui Claudiu Soare, Ierarhii precare, nopţi supravegheate, apărută la Editura Junimea,