Bestsellers Cărturești – aprilie 2021

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1-30 aprilie 2021 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
1507 vizualizări
Citiți în 24 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Andreea Săvulescu, Ziua în care m-am iubit cu adevărat (Bookzone)  [1/2]

Învață alături de Andreea să te iubești tu în primul rând, să te pui pe primul loc în viața ta, să faci pace cu trecutul într-un mod vindecător și asumat, nu prin negare, și să iei ce e mai bun de la viață, eliberându-te de poverile care-ți apasă pe suflet, conștient sau inconștient.

2. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [3/4]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

3. Tatiana Niculescu, Nepovestitele iubiri – 7 minibiografii sentimentale (Humanitas) [2/3]

Neagu Djuvara, principesa Elisabeta, Constantin Poroineanu, Florence Baker sau oameni cu totul necunoscuți se întâlnesc în necugetate, năbădăioase, trădate sau interzise pagini de viață de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

  • 4. Radu Paraschivescu, Vitrina cu șarlatani (Humanitas) [5/4]
  • 5. Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Despre destin (Humanitas) [7/4]
  • 6. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [6/4]
  • 7. Mircea Eliade, Maitreyi (Cartex) [-/1]
  • 8. Andreea Săvulescu, Trăiește autentic (Bookzone) [8/2]
  • 9. George Călinescu, Enigma Otiliei (Cartex) [-/1]
  • 10.Gabriel Liiceanu, Isus al meu (Humanitas) [10/4]

Ficțiune

1. Christian Escribà, Sílvia Tarragó, Cofetăria cu miracole (Humanitas Fiction) [-/1]

O incursiune în istoria și în atmosfera Barcelonei, Cofetăria cu miracole pornește de la povestea adevărată a cofetăriei Escribà, un loc emblematic pentru toată Catalunya. O călătorie în universul catalan care acoperă aproape un secol, romanul ne face părtași la sărbători și tradiții locale deosebit de pitorești, precum și la evenimente care au marcat dramatic viața oamenilor, urmărind două destine, cel al lui Mateu Serra și cel al tinerei Alba. Un tablou plin de culoare al Barcelonei, o feerie care are în centrul său magia dulciurilor.

2. V. E. Schwab, Viața invizibilă a lui Addie LaRue (Bookzone) [-/1]

Viața invizibilă a lui Addie LaRue este printre cele mai lăudate și premiate cărți ale anului. The Washington Post a numit-o „una dintre cele mai vibrante, obsesive și captivante cărți din memoria recentă”. Amazon a inclus-o în Top 20 de cărți ale anului 2020. Addie LaRue este o tânără care face un pact cu diavolul pentru a trăi veșnic, însă este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește!

3. Walter Tevis, Gambitul Damei (Bookzone) [2/4]

Gambitul Damei este povestea micuței orfane care, într-o lume a dependențelor, își dorește să evadeze din realitatea apăsătoare ce o înconjoară. Și are două modalități: să joace șah și să ia micile pastile verzi.

  • 4. Ludmila Ulitkaia, A fost doar ciuma (Humanitas Fiction) [-/1]
  • 5. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [1/4]
  • 6. Blanka Lipinska, Acea zi (Vol. 2, Seria 365 de zile) (Bookzone) [-/1]
  • 7. Fredrik Backman, Oameni anxioși (Art) [-/1]
  • 8. Matt Haig, Biblioteca de la miezul nopții (Nemira) [3/4]
  • 9. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [8/4]
  • 10. Heather Morris, Tatuatorul de la Auschwitz (Humanitas Fiction) [4/4]

Poezie

1. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [2/4]

„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu

2. Nichita Stănescu, Integrala poeziei (Vasiliana) [4/4]

„Oricât ar fi fost de contestat de la moartea sa, Nichita Stănescu rămâne nu doar un nume de referință al poeziei contemporane, ci unul dintre marile modele ale poeziei românești. Experiența operei sale a marcat decisiv discursul liric; reiau un loc comun, dar o fac pentru că el spune lucrurilor pe nume: după momentul Nichita Stănescu, poezia de limbă română este cu totul alta.” (Bogdan Crețu, în studiul introductiv al volumului)

3. Alina Purcaru, Paula Erzianu, Un secol de poezie II (Cartier) [3/2]

„Moştenirea lăsată de poetele care au debutat în perioada 1945-1989, în România, Republica Moldova şi în diasporă, este vastă, un întreg continent de explorat. În volumul de faţă, sunt prezente nume cunoscute pasionaţilor de literatură, precum Angela Marinescu, Mariana Marin, Magda Cârneci sau Nora Iuga, poete prezente în manuale şi deci cunoscute de publicul larg, ca Ana Blandiana sau Nina Cassian, dar şi poete care merită să fie citite mult mai mult, precum Grete Tartler, Constanţa Buzea, Gabriela Melinescu sau Marcela Benea, pentru a oferi doar câteva exemple.” (Alica Purcaru, Paula Erizanu)

  • 4. Nichita Stănescu, Tu ai un fel de paradis al tău (Bestseller) [1/4]
  • 5. Nichita Stănescu, Lecția despre cub (Cartea Românească) [9/2]
  • 6. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [-/1]
  • 7. Andrei Codrescu, Visul diacritic (Nemira) [5/2]
  • 8. Mihai Eminescu, Poezii (Humanitas) [7/4]
  • 9. Homer, Iliada (Humanitas) [-/1]
  • 10. Ruxandra Novac, Alwards (Trei) [6/4]

Istorie

1. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/3]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

2. Georges Minois, Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie (Nemira) [-/1]

O sinteză istorică de referință care deconstruiește imaginea colectivă despre Evul Mediu. Pentru noi, astăzi, e revelator să înțelegem relațiile dintre omul medieval european și vecinii săi, mai ales Orientul bizantin și lumea musulmană. George Minois a scris o nouă istorie a Evului Mediu cu pasiune și precizie, departe de clișee și fără să sacrifice nimic din exigența demersului istoric.

3. Hannah Jewel, 100 de femei afurisite. O istorie(Nemira) [-/1]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

  • 4. Bill Fawcett, 100 de greșeli care au schimbat istoria (Litera) [2/3]
  • 5. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [3/3]
  • 6. Serhii Plokhy, Cernobîl (Trei) [-/1]
  • 7. Mark Galeotti, O scurtă istorie a Rusiei (Humanitas) [7/2]
  • 8. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [4/3]
  • 9. Tim Mackintosh-Smith, Arabi (Rao) [-/1]
  • 10. Mark Galeotti, Hai să vorbim despre Putin! (Humanitas) [-/1]

Filosofie/Psihologie

1. Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, O chestiune de viață și de moarte (Vellant) [-/1]

,,Scriind această carte, suntem la o vârstă la care cei mai mulți dintre cei de‑o seamă cu noi au murit. Trăim acum în fiecare zi știind că timpul nostru împreună este limitat și extrem de prețios. Scriem pentru a da un sens existenței noastre, chiar dacă ne azvârle în cele mai întunecate zone ale declinului fizic și‑n brațele morții. Această carte este menită, înainte de orice, să ne ajute să navigăm pe apele sfârșitului vieții.” (Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom)

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [1/4]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [2/3]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes (Globo) [4/3]
  • 5. Seneca, Alt timp nu am (Snk) [7/4]
  • 6. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [3/4]
  • 7. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Copilul tău. Părinții tăi. Tu (Univers) [-/1]
  • 8. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [5/2]
  • 9. Kevin Dutton, Înțelepciunea psihopaților (Globo) [6/3]
  • 10. Emil Cioran, Carnetul unui afurisit (Humanitas) [-/1]

Critică și istorie literară

1. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [4/2]

„Cartea de față este prima istorie a literaturii române din postcomunism. Se numește Istoria literaturii române contemporane ca omagiu adus lui E. Lovinescu, care a publicat două istorii exemplare cu acest titlu, dar și pentru a repara o neînțelegere cu privire la semnificația de azi a sintagmei «literatură contemporană». Majoritatea istoriilor publicate în ultimele decenii în România exclud – din lipsă de interes sau de receptivitate – tocmai literatura recentă, literatura care se scrie în prezentul lor.” (Mihai Iovănel)

2. Albert Camus, Discursurile din Suedia (Polirom) [1/3]

Pentru prima dată în limba română, apar reunite sub titlul Discursurile din Suedia discursul rostit de Albert Camus la Stockholm după ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Literatură şi conferinţa susţinută în faţa studenţilor de la Universitatea din Uppsala în decembrie 1957. 

3. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență (Editia 2020) (Polirom) [2/4]

Un îndrumar complet despre cum se scrie o lucrare științifică riguroasă.
Studenții, în primul rînd cei de la secțiile umaniste, pot afla ce înseamnă teza de licență, cum să-și aleagă tema și să-și organizeze timpul de lucru, cum să întreprindă o cercetare bibliografică și să ordoneze materialul, cum se redactează teza.

  • 4. Ioan-Aurel Pop, Identitate românească (ediția 2019) (Contemporanul) [-/1]
  • 5. N. Steinhardt, Varia (vol. II) (Polirom) [-/1]
  • 6. Cristina Ungureanu, Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera Mariei, Regina României. Analiza narativ-discursivă (Curtea Veche) [-/1]
  • 7. Laszlo Alexandru, Lectura lui Dante. Vol. 2.Purgatoriul (Cartier) [-/2]
  • 8. Laszlo Alexandru, Lectura lui Dante. Vol. 1. Infernul (Cartier) [5/4]
  • 9. Eugen Simion, Scriitori români de azi IV (Cartea Românească) [-/1]
  • 10. Eugen Simion, Scriitori români de azi I (Cartea Românească) [-/1]

Cărți pentru copii

1. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în culori! (ed. II) (Paralela 45) [-/1]

Keri Smith este agenta unei organizații secrete, a cărei misiune este să reanime viața cotidiană și să conteste orice stare de fapt. Își desfășoară „cercetarea” sus în copaci, observând lumea și luând notițe. Cu tot ce găsește face cărți și obiecte de artă conceptuală.

2. Raina Telgemeier, Surori (Art) [5/2]

O poveste adevărată despre viața cu o soră mai mică. Raina Telgemeier descrie cu umor și farmec relația cu sora ei mai mică în timp ce ne poartă într-o excursie cu mașina până în Colorado, la o reuniune de familie.

3. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [4/4]

De 67 de ani, Micul print v-a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat întreaga planetă. Un gen aparte, fiind în același timp și poveste poetico-filosofică și mit inițiatic, cartea ne aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitatea și legătura dintre oameni, toleranța și spiritul de aventură.

  • 4. David Walliams, Bunicuța hoțomană (Art) [3/4]
  • 5. Alex Rovira, Francesc Miralles, Povești ca să te iubești mai mult: 35 de istorioare care cultivă respectul de sine (Humanitas) [6/3]
  • 6. Al. Mitru, Legendele Olimpului. Zeii (Art) [-/1]
  • 7. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari (Univers) [8/3]
  • 8. Jeff Kinney, Jurnalul unui puști 15. La ananghie (Art) [1/4]
  • 9. Al. Mitru, Legendele Olimpului. Eroii (Art) [9/2]
  • 10. R.J. Palacio, Minunea (Art) [10/2]

Eseu

1. Nassim Nicholas Taleb, Lebăda neagră (ed. a III-a, revizuită) (Curtea Veche) [-/1]

Cum luăm decizii în condiții de incertitudine? De ce ne concentrăm asupra ceea ce știm și ignorăm evenimentele improbabile, dar reale, cum ar fi existența lebedelor negre, care ar putea să ne schimbe perspectiva asupra oportunităților de care dispunem?

2. Iancu Guda, Economia în vremea coronavirusului (Publica) [-/1]

Această carte propune un set de bune practici pentru antreprenori și politicile publice în vederea supraviețuirii în condiții de criză. Deși a fost scrisă la vârful impactului epidemiologic și economic provocat de pandemia de COVID-19, măsurile propuse sunt aplicabile în orice recesiune, indiferent de natura acesteia.

3. Nassim Nicholas Taleb, Antifragil (ed. a II-a) (Curtea Veche) [-/1]

Antifragil este un îndreptar pentru a trăi într-o lume pe care nu o înțelegem, dominată de „lebedele negre“ și de obsesia umană pentru predictibil și siguranță. Erudit, spiritual și îndrăzneț, mesajul lui Taleb este unul revoluționar: numai antifragilul va supraviețui.

  • 4. Elif Shafak, Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării (Polirom) [1/4]
  • 5. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [3/4]
  • 6. Walter Isaacson, Steve Jobs. Biografia autorizată (Publica) [-/1]
  • 7. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [2/4]
  • 8. Charles Wheelan, Povestea banilor (Humanitas) [-/1]
  • 9. Yanis Varoufakis, Economia pe înțelesul fiicei mele. O scurtă istorie a capitalismului (Vellant) [-/1]
  • 10. Jacques Attali, Scurtă istorie a viitorului (ediția 2016) (Polirom) [-/1]

Cărți de călătorie

1. Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum (Polirom) [5/2]

În iulie-august 2019, autorul străbate România timp de 45 de zile la volanul mașinii sale, convins că prea puțini dintre noi își cunosc țara cu adevărat și că pentru a întîlni ineditul, diferitul, alteritatea nu este obligatoriu să călătorim spre îndepărtate destinații exotice. Îl animă, de asemenea, o dorință firească pentru cineva care a cunoscut anii 1980 și excursiile cu familia „în circuit” prin țară: aceea de a redescoperi România la 30 de ani după căderea regimului comunist. Ce a mai rămas din „ctitoriile” acestuia după prăbușirea lui? Ce a apărut nou?

2. Nuseir Yassin, Bruce Kluger, În jurul lumii în 60 de secunde (Trei) [1/4]

În 2016, Nas a pornit într-o călătorie de 1000 de zile prin lume. Dar nu s-a îndreptat către obișnuitele atracții turistice, pentru că a vrut să cunoască oameni reali și să vadă locurile pe care le numesc ei „acasă” – de la sate din Africa și mahalale din India până la zgârie-norii din Singapore și deșerturile Australiei.

3. Jheni Osman, Cartea mică a marilor expediții. Aventuri în necunoscut care au schimbat lumea(Niculescu) [-/1]

Cartea mică a marilor expediții ne poartă într-o călătorie antrenantă și plină de suspans pe pământ, sub apă și în spațiul cosmic, pentru a descoperi aventurile excepționale și inovatoare ale unor oameni curioși și curajoși. Aceste expediții au avut o influență covârșitoare asupra imaginii noastre despre lume, ne-au transformat modul de viață și au inspirat generații întregi.

  • 4. Adelin Petrișor, Țara cu un singur gras (Polirom) [8/4]
  • 5. Robert  Macfarlane, Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului (Polirom) [2/4]
  • 6. Heinrich Harrer, Șapte ani în Tibet (Polirom) [4/2]
  • 7. Ana Hogaș, Ionuț Florea, Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa (Humanitas) [9/2]
  • 8. Bill Bryson, De cealaltă parte a lumii. Călătorind prin Australia (Polirom) [-/3]
  • 9. Nikos Kazantzakis, Jurnal de călătorie în Japonia și China (Humanitas) [-/1]
  • 10. Marius Chivu, Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas) [-/3]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”