/

Povestea unui omuleț din clasa a IV-a

422 vizualizări
Citiți în 7 de minute

Anul acesta s-a lansat un documentar care explorează viața și cariera excepțională a lui Judy Blume, una dintre cele mai curajoase, mai prolifice și, în același timp, mai cenzurate scriitoare de cărți pentru copii din lume. Judy Blume Forever este titlul acestui captivant film documentar, disponibil momentan pe platforma Prime Video, unde vă și recomand să-l vedeți, pentru că șansele să ajungă în cinematografe sunt, din păcate, aproape inexistente.

Pe parcursul mai multor decenii, Judy Blume a abordat fără teamă teme sensibile care au avut un impact revoluționar asupra felului în care copiii americani și-au înțeles propria intimitate și sexualitate, redefinind totodată relația lor cu viața și, mai ales, cu universul adulților. În plus, a inspirat mulți autori contemporani să exploreze subiecte asemănătoare și să contribuie în mod autentic la literatura pentru adolescenți. Popularitatea ei a atins culmi incredibile, ajungând într-un punct în care primea lunar mii de scrisori de la tineri cititori care se regăseau în personajele ei, întâlnind în ea pe cineva care îi înțelegea, îi asculta și, în esență, se conecta cu ei în feluri pe care puțini adulți reușesc să le realizeze. Asta și pentru că, așa cum spune chiar ea, s-a identificat în primul rând cu copiii pentru care a scris, nu cu adulții, acesta reprezentând, cred eu, secretul oricărui autor de literatură pentru copii de succes.

O generoasă parte e dedicată cenzurii, autoarea devenind ea însăși un personaj cel puțin la fel de interesant precum cele create de ea. Începând din anii ‘80, în timpul mandatului președintelui Ronald Reagan, a început o adevărată campanie de persecuție împotriva cărților care abordau subiecte delicate. Acest lucru a condus la o perioadă tulbure pentru Judy Blume, care s-a trezit ținta unui val de amenințări cu moartea. Poate părea incredibil, dar la un moment dat aceasta primea zilnic sute de astfel de mesaje de la cei care nu erau de acord cu conținutul cărților ei. Una peste alta, mă pregătesc deja să revăd filmul până nu e scos de pe platformă și vă las cu scena mea preferată. Aceasta surprinde momentul în care Judy Blume își amintește întrebarea provocatoare care probabil i-a fost adresată tuturor autorilor de cărți pentru copii: „Când o să scrii o carte adevărată?” Zâmbetul și răspunsul autoarei sunt de neprețuit: „Cum să și răspund la asta? Eu scriu cărți adevărate!”

***

Povestea unui omuleț din clasa a IV-a este primul volum dintr-o captivantă serie de cinci romane aparținând aceleiași Judy Blume. Titlul original al cărții, Tales of a Fourth Grade Nothing, e puțin mai coroziv, adică ceva de genul „Poveștile unui omuleț de nimic de clasa a IV-a”, sugerând nu tocmai subtil aspectele mai puțin fericite din viața unui copil de clasa a patra. Și adevărul e că la vârsta personajului principal, care are nouă ani, ți se pare de multe ori că lumea e un loc care conspiră pentru a-ți face viața mizerabilă. „Sursa inspirației pentru Colțunaș a fost fiul meu, Larry, aflat la vârsta când abia începuse să meargă. Dar ideea episodului cu Picurici [țestoasa lui Peter] e luată dintr-o știre. Nu vreau să stric surpriza lecturii, dar să spunem că Larry n-a făcut niciodată ce face Colțunaș în ultimul capitol al cărții. Și asta mă bucură foarte mult!” mărturisea Judy Blume. 

Aventurile domestice prin care trece personajul principal, Peter, creionează portretul unei familii americane de la începutul anilor ‘70, dar se potrivesc perfect și în zilele noastre. Asta pentru că Judy Blume bifează pe rând mai multe locuri comune care rezistă la testul timpului: rivalitatea dintre frați, ipocrizia adulților, dubla măsură când vine vorba de cei mici, experiența de a avea un frate mai mic, relațiile cu ceilalți copii și așa mai departe. Întâmplările din carte sunt presărate cu momente amuzante și pline de viață, văzute prin ochii copiilor, pentru că autoarea scrie în mod evident din perspectiva copiilor, luându-le apărarea, dar pot să provoace zâmbete și printre cititorii adulți. În plus, au acel aer de autenticitate care te lasă să pătrunzi cu ușurință în universul cărții, iar cititorii de toate vârstele pot găsi personaje cu care să se identifice în funcție de propriile experiențe și perspective.

Cartea a apărut la Editura Arthur. Ilustrațiile au fost făcute de Roy Doty, iar traducerea din limba engleză îi aparține Dianei Marin-Caea.

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește și acum. E pasionat de literatura pentru copii, de jazz și e voluntar la o asociaţie pentru protecţia animalelor. A terminat Filozofia, a tradus peste treizeci de cărţi și a fost librar. După ani, a simţit din nou nevoia să scrie și și-a făcut un blog. I-a spus Bicicleta galbenă. În 2016 a publicat la Editura Arthur primul său roman pentru copii, Olguţa și un bunic de milioane. Băiețelul care se putea mușca de nas e primul său album ilustrat.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cartea pentru copii”