Cu numai două cărți publicate în 17 ani (cealaltă fiind Povestea vieții tale, Nemira), multi-premiatul și „ecranizatul” Ted Chiang (n. 1967) sfidează cu multă grație și inteligență limitele genului SF, ai cărui tropi relativ comuni (călătoria în timp, memoria digitală, bioetică și AI, condiția robotică și conștiința speciilor, realitate virtuală și sinele alternativ, determinism și liber arbitru, creaționism și evoluționism), puși în scenă sub forma unor convenții narative clasice (povestirea în ramă, apocrifa, epistola), sînt pretextul explorării unor teme majore: limbajul și memoria, sensul vieții și existența unui Dumnezeu. Probabil cel mai bun, literar vorbind, scriitor SF al momentului! Highlight: „Exalare”.
Orfană, șchioapă și moartă de lupus la doar 39 de ani, sudista catolică Flannery O`Connor (1925-1964) a scris în acest volum publicat în 1955 cîteva parabole clasice despre rasă și diferență, în care personajele sînt marginali confruntați cu situații limită: un criminal în serie, un dulgher ciung, o fată retardată, un impostor vînzător ambulant de Biblii, un hermafrodit expus la un bîlci, un emigrant evreu și mai mulți negri. (De)formată de luptele unei culturi rasiste și încercată de schimbările din epoca segregaționismului și a mișcărilor pentru drepturile civile, conștientă de preconcepțiile rasiale moștenite din familie, ar putea fi scriitoarea acestor timpuri! Highlight: „Dezrădăcinatul”.
Acest volum, pe care americanul Denis Johnson (1949 – 2017) l-a terminat de scris cu cîteva săptămîni înainte să moară, este a treia traducere la noi (Arborele de fum, Polirom, și Fiul lui Isus, Black Button Books) din opera sa diversă, solidă și foarte respectată. Deopotrivă pilde și farse comice, sumbre și violente pînă la limita cu absurdul, aceste povestiri impregnate de moarte (cancer, crime, accidente fatale, 9/11), atingînd deseori și tema dublului, sînt populate de personaje „viciate” memorabile: veterani ologi, alcoolici demenți, pușcăriași vizionari, scriitori nebuni sau muribunzi. Ultima carte a unui scriitor cult! Highlight: „Doppelgänger, poltergeist”.
Autorul teribil al prozei scurte americane contemporane, răsfățatul George Saunders (n. 1959) a reușit să-și atragă comparații cu cei mai neconvenționali maeștri ai genului: Pynchon, Vonnegut sau D.F. Wallace. Publicat în 2000, acest volum (i s-au mai tradus Zece decembrie, Black Button Books, și Lincoln între vieți, Humanitas Fiction) avea să traseze „lipsa” limitelor imaginarului său, în care haosul și grotescul vieții și al societății consumerist-tehnologizate se distilează în forme impure, și șocante prin limbaj, de parabolă și parodie, distopie și farsă, naturalism și delir. Cel mai experimental autor de proză scurtă al momentului! Highlight: „Sea Oak”.
Născut la Tîrgu Mureș și ajuns, ca adolescent cadet, pe frontul celui De-al Doilea Război Mondial, unde a fost luat prizonier, Székely János (1929-1992) a publicat acest mic volum în 1979, despre experiența războiului, efectele sistemului militar asupra persoanei, dilemele morale ale soldatului, comportamentul uman în situații extreme de dezumanizare. Trăite sau doar relatate de tînărul cadet, situațiile marcate de abuzuri, umilințe, torturi și execuții sînt mici bijuterii stilistice despre hazard și fatalitate, despre noroc, frică, lașitate și regret, despre teribila poezie a distrugerii. Poate cel mai mare scriitor maghiar născut în România pe care încă nu l-ați citit! Highlight: „Cei omenoși”.
Foto: Pexels.com