/

Proza scurtă: 5 din 2020

Cele mai bune 5 cărți de proză scurtă apărute în anul 2020 în traducere românească

Start
1870 vizualizări
Citiți în 5 de minute
Ted Chiang, Exalare, traducere de Alina Sârbu și Mihai-Dan Pavelescu, Editura Nemira.

Cu numai două cărți publicate în 17 ani (cealaltă fiind Povestea vieții tale, Nemira), multi-premiatul și „ecranizatul” Ted Chiang (n. 1967) sfidează cu multă grație și inteligență limitele genului SF, ai cărui tropi relativ comuni (călătoria în timp, memoria digitală, bioetică și AI, condiția robotică și conștiința speciilor, realitate virtuală și sinele alternativ, determinism și liber arbitru, creaționism și evoluționism), puși în scenă sub forma unor convenții narative clasice (povestirea în ramă, apocrifa, epistola), sînt pretextul explorării unor teme majore: limbajul și memoria, sensul vieții și existența unui Dumnezeu. Probabil cel mai bun, literar vorbind, scriitor SF al momentului! Highlight: „Exalare”.


Flannery O`Connor, Greu de găsit un om bun, traducere de Antoaneta Ralian, Editura Litera.

Orfană, șchioapă și moartă de lupus la doar 39 de ani, sudista catolică Flannery O`Connor (1925-1964) a scris în acest volum publicat în 1955 cîteva parabole clasice despre rasă și diferență, în care personajele sînt marginali confruntați cu situații limită: un criminal în serie, un dulgher ciung, o fată retardată, un impostor vînzător ambulant de Biblii, un hermafrodit expus la un bîlci, un emigrant evreu și mai mulți negri. (De)formată de luptele unei culturi rasiste și încercată de schimbările din epoca segregaționismului și a mișcărilor pentru drepturile civile, conștientă de preconcepțiile rasiale moștenite din familie, ar putea fi scriitoarea acestor timpuri! Highlight: „Dezrădăcinatul”.


Denis Johnson, Generozitatea Zînei Mării, traducere de Anca Dumitrescu şi Elena Marcu, Black Button Books.

Acest volum, pe care americanul Denis Johnson (1949 – 2017) l-a terminat de scris cu cîteva săptămîni înainte să moară, este a treia traducere la noi (Arborele de fum, Polirom, și Fiul lui Isus, Black Button Books) din opera sa diversă, solidă și foarte respectată. Deopotrivă pilde și farse comice, sumbre și violente pînă la limita cu absurdul, aceste povestiri impregnate de moarte (cancer, crime, accidente fatale, 9/11), atingînd deseori și tema dublului, sînt populate de personaje „viciate” memorabile: veterani ologi, alcoolici demenți, pușcăriași vizionari, scriitori nebuni sau muribunzi. Ultima carte a unui scriitor cult! Highlight: „Doppelgänger, poltergeist”.


George Saunders, Pastoralia, traducere de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas.

Autorul teribil al prozei scurte americane contemporane, răsfățatul George Saunders (n. 1959) a reușit să-și atragă comparații cu cei mai neconvenționali maeștri ai genului: Pynchon, Vonnegut sau D.F. Wallace. Publicat în 2000, acest volum (i s-au mai tradus Zece decembrie, Black Button Books, și Lincoln între vieți, Humanitas Fiction) avea să traseze „lipsa” limitelor imaginarului său, în care haosul și grotescul vieții și al societății consumerist-tehnologizate se distilează în forme impure, și șocante prin limbaj, de parabolă și parodie, distopie și farsă, naturalism și delir. Cel mai experimental autor de proză scurtă al momentului! Highlight: „Sea Oak”.


Székely János, Armata de Apus, traducere de Marius Tabacu, Editura Curtea Veche.

Născut la Tîrgu Mureș și ajuns, ca adolescent cadet, pe frontul celui De-al Doilea Război Mondial, unde a fost luat prizonier, Székely János (1929-1992) a publicat acest mic volum în 1979, despre experiența războiului, efectele sistemului militar asupra persoanei, dilemele morale ale soldatului, comportamentul uman în situații extreme de dezumanizare. Trăite sau doar relatate de tînărul cadet, situațiile marcate de abuzuri, umilințe, torturi și execuții sînt mici bijuterii stilistice despre hazard și fatalitate, despre noroc, frică, lașitate și regret, despre teribila poezie a distrugerii. Poate cel mai mare scriitor maghiar născut în România pe care încă nu l-ați citit! Highlight: „Cei omenoși”.


Foto: Pexels.com

MARIUS CHIVU, n. 1978. Scriitor, traducător şi cronicar literar. În 2003 a câştigat prima ediţie a Festivalului de Poezie „Prometheus“ de la Sfântu Gheorghe, Tulcea. A debutat cu volumul de poezie Vântureasa de plastic (Editura Brumar, 2012 / La ventolière en plastique, traduit par Fanny Chartres, Éditions MEO, 2015; premiul pentru debut al USR şi cel al revistei Observator cultural; nominalizări la premiile Cartea Anului, acordat de revista România literară, şi Cartea de Poezie a Anului, acordat de Radio România Cultural). A publicat jurnalele de călătorie Trei săptămâni în Anzi (Humanitas, 2016), Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas, 2012, 2016) și Trei săptămâni în Atlas, volumul de proză scurtă Sfârşit de sezon (Polirom, 2014) şi cartea de interviuri Ce-a vrut să spună autorul (Polirom, 2013). A mai publicat poezie în antologiile: Tu, înainte de toate (coord. Cosmin Perţa, Paralela 45, 2018), Bucureşti ’21, Epopee participativă (coord. Svetlana Cârstean, ARCUB, 2015), Lumina din cuvinte (coord. Irina Petraş, Editura Școala Ardeleană, 2015), Poets in Transylvania (coord. Radu Vancu & Dragoş Varga, Editura Armanis, 2014) şi Cele mai frumoase poeme din 2012 (coord. Claudiu Komartin & Radu Vancu, Tracus Arte, 2013). A editat antologiile de poezie: Singurătatea nobleţele ei de Petre Stoica (Cartier, 2017), Dans de Nina Cassian (CD-carte, Casa Radio, 2017), 111 cele mai frumoase poeme de dragoste din literatura română (împreună cu Radu Vancu, Nemira, 2016), 111 cele mai frumoase poeme de G. Bacovia (Nemira, 2015) şi Trandafirul negru de Ştefan Aug. Doinaş (CD-carte, Casa Radio, 2012). Este redactor-editor al revistelor Dilema veche şi Iocan (alături de Florin Iaru & Cristian Teodorescu), precum şi realizatorul emisiunii cu scriitori „All You Can Read“ de pe www.UrbanSunsets.com. Poezia sa a fost tradusă în franceză, suedeză, engleză, polonă, spaniolă şi catalană. Pasaje din Vântureasa de plastic sunt reproduse în Muzeul Mamei din Petrila, creat de ilustratorul Ion Barbu în 2013.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Flashbook”

Storyteller Cehov

Cea mai recentă ediție substanțială cu nuvelele și povestirile lui Cehov (1860-1904) a apărut la Polirom,