Trei răspunsuri despre romanul „Câine negru, porumbel rătăcitor“ de la autorul lui, Radu Găvan

„Am vrut să descriu istoria unei crime, o poveste despre răzbunare, despre suferință, care în același timp să fie o poveste polițistă, cu elemente fantastice.”

1225 vizualizări
Citiți în 4 de minute

1. Cum s-a conturat ideea romanului „Câine negru, porumbel rătăcitor“?

Inițial am vrut să scriu un poem despre o crimă, în care diverse elemente ale naturii, precum și obiecte, cum ar fi o scândură, adică arma crimei, să descrie scena respectivă. Pe măsură ce scriam, m-am gândit că acesta ar putea fi doar începutul, că ar fi interesant să spun întreaga poveste. Apoi m-am gândit că ar trebui să am și personaje oameni, iar oamenii să povestească în proză, în timp ce scândura, vântul, ploaia, câinele negru, porumbelul și așa mai departe să păstreze un limbaj aparte, poetic. Am vrut să descriu istoria unei crime, o poveste despre răzbunare, despre suferință, care în același timp să fie o poveste polițistă, cu elemente fantastice. Cred că a ieșit o poveste foarte frumoasă, aparte.

2. Cum a decurs scrierea lui?

Am terminat foarte repede prima versiune, nu mai știu – în câteva săptămâni, cred –, apoi am primit câteva sugestii de la cineva din lumea literară și mi-am dat seama că avea dreptate: la un moment dat, romanul devenea brusc haotic, unul dintre personaje prelua practic fără sens controlul poveștii, complicând-o inutil, așa că am revenit și am rescris – de la un punct am schimbat firul narativ, respectivul personaj a revenit la rolul său natural, am introdus personaje noi și am eliminat altele, am tăiat unele scene sau le-am rescris, am păstrat ce era bun din urmă, am scris alte scene, iar rezultatul a fost că romanul a căpătat forma armonioasă, pe care, mi-am dat seama în timp ce rescriam, o avusesem în minte încă de la început.

3. Cum vă doriți să fie citit romanul „Câine negru, porumbel rătăcitor“?

Așa cum am spus, cred că este o poveste frumoasă, interesantă, eu însumi am recitit-o cu plăcere de curând, în timpul procesului de editare și țin minte că mă gândeam că asta chiar e o poveste bună. Nu o spun cu lipsă de modestie, ci cu bucuria cuiva care a reușit să spună o poveste așa cum și-a dorit. Aș vrea, în primul și-n primul rând, să fie citită cu plăcere, poate la plajă, în vacanță, sau la munte, de ce nu, s-ar potrivi cu locația crimei, mai departe nu știu, eu mi-am făcut treaba și am scris o poveste pe care o iubesc, de acum e alegerea cititorului.


„Câine negru, porumbel rătăcitor“ este în curs de apariție la editura Hyperliteratura. La ora actuală se află în campanie de precomandă la Cărturești (https://carturesti.ro/carte/caine-negru-porumbel-ratacitor-2160930410?p=3) și va fi publicat după data de 18 iulie.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cum?”