Conferințele Dilema veche la Oradea

„Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie” | 11-13 mai 2023, Sinagoga Neologă Sion, de la ora 18.00

432 vizualizări
Citiți în 4 de minute

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este „Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”. Explicația temei este următoarea:

„Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, «ce-am fost și ce-am ajuns»; uneori și în varianta despre alții, «ce-au fost și ce-au ajuns». Este un fel de scurtă meditație oftată cu privire la măreția de altădată și precaritatea prezentului. Ideea creșterii și descreșterii tuturor lucrurilor de pe lumea aceasta nu este, bineînțeles doar a noastră. O găsim în Vechiul Testament, ba chiar o găsim și în surse anterioare. Totuși, noi românii avem un anumit primat în istoria lungă a acestui gînd. Nicolae Iorga observa că primul istoric care a povestit istoria unui imperiu în acești termeni, de creștere și descreștere, adică într-un fel dramaturgic, a fost Dimitrie Cantemir, cu a sa «Historia Incrementorum atque Decrementorum Aulae Othomanicae» scrisă între 1714 și 1716. Astăzi, e aproape un clișeu să poveștești istoria unui imperiu după ideea creșterii și descreșterii. La începutul secolului al XVIII-lea, pare-se, nu era. Revendicăm, așadar, o anume preemțiune în materie și nu e de mirare, căci «ce-am fost și ce-am ajuns» ne aste atît de propriu nouă, românilor, care atît de des ne plîngem singuri de milă.

Cum spun, «ce-am fost și ce-am ajuns» nu e doar un suspin. Este un instrument de lucru. Este, cum s-ar spune astăzi, o «grilă de lectură». Și cel mai adesea ne-o aplicăm nouă înșine.

Această ediție a Conferințelor «Dilema veche», găzduită de prietenii noștri din Oradea, face acest exercițiu. Cu precizarea că «ce-am fost și ce-am ajuns» poate fi foarte bine și observația unei creșteri, nu doar a unei căderi, atacăm tema din cît mai multe puncte de vedere, așa cum v-am obișnuit deja.”

Sever Voinescu, redactor șef Dilema veche

Program

JOI, 11 mai, Sinagoga Neologă Sion

  • 18.00. Cosmin Popa, conferință:

„Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei sau De ce au (și) rușii o relație complicată cu adevărul”

  • 19.30. Bogdan Tătaru-Cazaban, conferință:

„Adame, unde ești? Imagini și simboluri ale căderii omului”

VINERI, 12 mai, Sinagoga Neologă Sion

  • 18.00. Mihai-Răzvan Ungureanu, conferință:

„Bătaia cea rupta din Rai. Note despre violența din societatea moldovenească în vremea Regulamentului Organic”

  • 19.30. Valeriu Stoica, conferință:

„Despre continuitate în și între mărire și decădere”

SÂMBĂTĂ, 13 mai, Sinagoga Neologă Sion

  • 18.00, Sever Voinescu, conferință:

„Cultura română de la minorat la majorat. Responsabilitatea publicului”

  • 19.30, Ovidiu Pintilie

Recital de chitară


„Conferințele Dilema veche“”” sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și APTOR.

Partener: Oradea Heritage.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”