Mihai Buzea, dublă lansare la Oradea

713 vizualizări
Citiți în 7 de minute

Luni, 17 iulie, ora 18:00, la Librăria Humanitas Oradea (Republicii, nr. 11), Mihai Buzea va purta un dialog cu Mihók Tamás pornind de la cele mai recente titluri ale sale: Frunza (Ego. Proză, Polirom, 2022) și Vulcan. Lumina vine de la Asfințit (Biografii romanțate, Polirom, 2022).

Discuția va fi urmată de o sesiune de autografe.

Evenimentul este organizat de Editura Polirom în parteneriat cu Revista de cultură Familia.

● Fragment din Vulcan. Lumina vine de la Asfințit:

„Mă întreb dacă ar fi putut fi altfel. Iosif și cu mine să trăim fericiți, fără revistă, departe de luminile notorietății. Să fim noi doi, pur și simplu, fără vreo «luptă națională», fără strădaniile de ridicare a poporenilor, fără participările la întruniri și fără onorurile publice care au venit cu timpul. Multă vreme am visat la așa ceva, la un Iosif altfel, care să stea numai cu mine și să mă iubească, iar eu să mă bucur de el. Am fost o proastă, o femeie proastă. Un om ca Iosif nu șade pe cuptor, așteptând să treacă timpul, dar nu de asta am fost o proastă, ci pentru că nu mă cunoșteam pe mine însămi. Dacă nu făcea ce-a făcut, eu nu l-aș fi iubit. M-aș fi plictisit repede de el. Pentru că nu pot iubi un bărbat fără un vis. Atunci nu știam cum eram, dar acum știu: o molie care zboară spre torță. O molie norocoasă, care a stins trei torțe până să se stingă ea însăși, dar uite că nu m-am stins de tot și n-am să mă sting până nu termin de scris ce trebuie scris. Dacă nu eu, cine?

De ar fi să pun pe hârtie chiar totul, nu mi-ar ajunge o viață, iar eu nu mai am la dispoziție decât câteva zile, poate o săptămână, poate o lună, nu știu. Datorită lui Iosif am cunoscut mii de oameni în acești 36 de ani de căsnicie, iar pe câțiva, poate cei mai importanți, i-am cunoscut după ce el s-a dus. Am urmat fără teamă drumul pe care mi l-a lăsat cu limbă de moarte, am făcut tot ce trebuia făcut, tot ce a crezut Iosif că trebuia făcut, dar, din păcate, drumul n-a dus nicăieri, iar războiul le-a stricat pe toate. De planul lui Iosif s-a ales praful, ca și de revistă, ca și de mine, ca și de toată lumea noastră, care s-a risipit ca fumul. Oamenii de acum nu au habar, nu pentru ei las mărturia aceasta, ci pentru urmașii urmașilor lor, ca adevărul să se afle și să se știe. Poate că le va fi de folos, poate că nu, dar asta să decidă ei.”

● Despre Frunza, roman nominalizat la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, ediția 2023:

La început de pandemie, șase prieteni plictisiți de recluziune se regăsesc în mediul online și încep să rememoreze copilăria comună de la bloc. Discutând, își dau seama că au amintiri divergente despre viața lor din ultimul deceniu comunist. Viziunile diferite asupra trecutului comun împing dialogurile spre dispute, iar de acolo nu mai este decât un pas până la certuri deschise, atenuate doar de poveștile din prezent ale celor din grup. Majoritatea au emigrat, înainte sau după căderea comunismului, în Israel, Austria, SUA, Japonia ori Suedia, aducând astfel un plus de exotism poveștilor lor. Totuși, tensiunile se acumulează, prietenii din copilărie sunt acum adulți, au crescut și s-au dezvoltat în medii diverse, iar secretele ținute mai bine de trei decenii ies la suprafață, în așteptarea marii confruntări față în față. Roman despre copilăria în comunism și emigrație, despre soarta primelor prietenii și diferențele de percepție a trecutului, Frunza scoate la iveală, cu umorul negru și sinceritatea proprii lui Mihai Buzea, teme știute, dar despre care puțini se încumetă să vorbească.

● Despre autor:

Mihai Buzea (n. 1971), absolvent de Filologie (1996) și de master (2005), a fost profesor, vânzător de asigurări și reporter. În prezent este colaborator la revistele Timpul, Dilema Veche și Familia. Alte ocupații: om bun la toate, plimbător de câini, traducător, babysitter, Moș Crăciun, fabricant de lucrări de diplomă, chelner, paznic de noapte. A lucrat ca bișnițar în anii ’90 (Praga, Istanbul, Cracovia), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) și ca muncitor intelectual în București după 2006 (copywriter). Odată cu deschiderea Marii Britanii (ianuarie 2014), a plecat la Londra, unde a învățat meseria de arborist, descrisă în romanul-reportaj Gastarbeiter (2017). A publicat în 2006 romanul Berile de Aur, în 2018 Jimmy și Povestea lui Vasile Pogor, în 2019 Recrutorii, în 2021 Paralel, iar în 2022 biografia romanțată Vulcan. Lumina vine de la Asfințit și romanul Frunza.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”