Mihai Mateiu în dialog cu Mircea Pricăjan, pornind de la volumul „În creștere”

Miercuri, 6 martie, ora 18:00, la Librăria Humanitas Oradea

354 vizualizări
Citiți în 4 de minute

Editura Trei, revista Familia și Librăria Humanitas Oradea (Calea Republicii, nr.11) vă invită miercuri, 6 martie, ora 18:00, la o întâlnire cu Mihai Mateiu, autorul volumul de proză scurtă În creștere publicat de Editura Trei în colecția Autori Români, care va intra în dialog cu Mircea Pricăjan.

Lansarea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Mihai Mateiu (născut în 1976, Târgu-Mureș) lucrează din 2004 în organizarea de evenimente culturale la Cluj-Napoca. A fondat Someș Delivery, unul dintre cele mai influente proiecte legate de spațiul public din Cluj, și Flux Project, un start-up prin care facilitează experiențe culturale pentru angajații din companii. Scrie, cu pauze mari, proză scurtă. Începând din 2003, povestirile lui au apărut în reviste culturale, în original sau în traducere. A fost inclus în antologiile Az év műfordításai (2008), The Aesthetica Creative Works (2009), Best of: proza scurtă a anilor 2000 (2013), Der Osten ist eine Kugel (2018), 16 prozatori de azi (2018). Volumul 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖, publicat în 2011, a fost bestseller al editurii Casa de Pariuri Literare.

 În creștere cuprinde patru povestiri despre adolescență, cu toate descoperirile, revoltele, temerile și intensitatea ei, cu primele iubiri naive, dar și cu cele complicate și greu de gestionat.

„Nu știu cum face și desface frazele Mihai Mateiu, dar atunci când le pune pe hârtie (sau, cel mai probabil, le înșiră pe laptop), te ia cu totul în lumea lui, te trece un prag nevăzut și te ține acolo, înăuntru, în interiorul unor povestiri care ard de la prima și până la ultima pagină. Citind aceste mini-romane, e un fel de captivitate solară, încântată, din care nu vrei să scapi nici în ruptul capului. Și mai e o intensă trăire empatică, o suprapunere inerentă cu personajele, chiar dacă viața lor literară e una, iar viața fiecăruia dintre noi este alta. De mai bine de zece ani, de când am citit oameni, volumul lui de debut, și mai ales bunica murind — o bijuterie în toată regula —, mi-e dor de scrisul lui Mihai Mateiu și îi tot aștept cartea cea nouă. Acum e aici, între aceste coperți, iar pentru mine e ditamai bucuria.” Filip Florian

„Ce așteptăm noi, cei care iubim literatura, de la o carte? Să ne spună o poveste credibilă, frumos scrisă, bine construită, marcată de adevărul personajelor. Să ne facă să începem să credem în adevărul personajelor, să ne însușim bucuriile și tristețile lor, entuziasmele și supărările lor, iubirea și ura lor, să simțim ceea ce ne spune orice carte bună, anume că și viața noastră este extraordinară și că există personaje care se intersectează miraculos cu destinul nostru și ni-l pot schimba. Astfel de personaje ne oferă În creștere, reinventând pentru noi cele mai intense trăiri din viețile noastre: copilăria, iubirea, deziluzia, speranța.” Marin Mălaicu-Hondrari

Accesați AICI pagina evenimentului pe Facebook.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”