Bestsellers Cărturești – iunie-iulie 2021

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1 iunie - 31 iulie 2021 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
711 vizualizări
Citiți în 27 de minute
  • Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Autori români

1. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [2/7]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

2. Elena Vlădăreanu, August (Nemira) [-/2]

Într-un decor estival – pe litoral sau în zone montane, pe drum ori în apartamente sufocate de căldură sau de oameni –, cele zece proze scurte din August surprind viața domestică, cu toate ale sale: dinamici de cupluri, relații sociale, negocieri personale, violență, victorii mărunte, maternitate, descoperiri, revolte, îndrăgostiri, copilărie, infidelități, mici bucurii și multe altele. Poate că abia în vacanțe ori în momentele de dincolo de joburi ne ascundem cu adevărat părți din fiecare dintre noi, pare să spună fiecare povestire a volumului de față.

3. Raluca Feher, Te iubesc, dar nu pe tine (Trei) [6/3]

„Pregătiți-vă să urcați într-un roller coaster din care să nu puteți coborî decât la final, cu toate că, pe parcurs, veți simți acut nevoia câtorva opriri. Pregătiți-vă să faceți față unei sincerități brutale, care vă va face să vreți – măcar uneori – să întoarceți capul. Oglinda în care veți privi s-ar putea să fie prea clară, iar imaginile fără perdea. S-ar putea și să vă sperie oamenii-oglinda în care v-ați putea reflecta. Citind cartea Ralucăi am avut senzația că a speculat fiecare literă a alfabetului, s-a folosit de toate cuvintele pe care le-a inventat limba, ba încă a mai inventat și ea unele.” – Camelia Cavadia

  • 4. Florin Lăzărescu, Noaptea plec, noaptea mă-ntorc (Polirom) [-/2]
  • 5. Petronela Rotar, Privind înăuntru (Herg Benet) [-/2]
  • 6. Andrei Ruse, Zaraza (Hyperliteratura) [-/2]
  • 7. Mihail Sebastian, Femei (Publisol) [-/2]
  • 8. Răzvan Exarhu, Fericirea e un ac de siguranță (Curtea Veche) [-/2]
  • 9. Ioana Nicolaie, Pelinul negru(Humanitas) [-/2]
  • 10. Irina Georgescu Groza, Exodul mieilor (Nemira) [-/2]

Ficțiune

1. Matt Haig, Biblioteca de la miezul nopții (Nemira) [2/7]

O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună? Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?

2. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [7/7]

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

3. Alex Michaelides, Pacienta tăcută (Litera) [-/2]

Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită casatorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședinta foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.

  • 4. Fredrik Backman, Un bărbat pe nume Ove (Art) [-/2]
  • 5. Christian Escribà, Sílvia Tarragó, Cofetăria cu miracole (Humanitas Fiction) [1/4]
  • 6. Kazuo Ishiguro, Klara și soarele (Polirom) [-/2]
  • 7. Silvia Moreno-Garcia, Mexican Gothic (Nemira) [-/2]
  • 8. John Boyne, Băiatul cu pijamale în dungi (RAO) [-/2]
  • 9. Khaled Hosseini, Splendida cetate a celor o mie de sori (Niculescu) [-/2]
  • 10. Bernardine Evaristo, Fată, femeie, alta (Corint Fiction) [-/2]

Poezie

1. Ana Blandiana, Variațiuni pe o temă dată (Humanitas) [-/2]

„Un poem de dragoste despre nedespărţirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărţile mele.“ — Ana Blandiana

2. Louise Glück, Noapte credincioasă și virtuoasă (Pandora M) [-/2]

Premiul Nobel pentru Literatură 2020, National Book Award 2014

„Ceea ce face ca Noapte credincioasă și virtuoasă să fie un volum atât de puternic este inventivitatea cu care autoarea reacționează nu doar în fața propriei condiții de muritor, ci și în fața viziunii cu totul noi asupra lumii pe care și-o construiește.” The New York Times Book Review

3. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [1/7]

„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu

  • 4. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [3/4]
  • 5. Claudiu Komartin, Autoportret în flamă de sudură (Max Blecher) [-/2]
  • 6. Medeea Iancu, Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (Fractalia) [-/2]
  • 7. Deniz Otay, Fotocrom paradis (OMG) [-/2]
  • 8. Mihai Eminescu, Poezii (Litera) [-/2]
  • 9. Dan Sociu, 17 poezii (CDPL) [-/2]
  • 10. Pablo Neruda, Nu există lumină pură(Art) [-/2]

Istorie

1. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie(Nemira) [1/4]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

2. Neagu Djuvara, O scurtă istorie ilustrată a românilor (Humanitas) [-/2]

Când este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut.

3. Stephen Fry, Troia (Trei) [-/2]

În Troia, veți găsi eroism și ură, dragoste și pierderi, răzbunare și regret, dorință și disperare, scrise toate cu sânge pe nisipurile unui țărm îndepărtat.

  • 4. Pamela S. Turner, Samurai. Război și onoare în Japonia medievală (Art) [-/2]
  • 5. Noam Chomsky, Cum merge lumea (Curtea Veche) [-/2]
  • 6. Judith Herrin, Ravenna, capitala imperiului(Baroque Books & Arts) [-/2]
  • 7. Tim Mackintosh-Smith, Arabi (Rao) [10/4]
  • 8. Reinhold Busch, În infernul de la Stalingrad. Mărturii ale soldaților germani(Corint) [-/2]
  • 9. Barry Strauss, Zece Cezari (Polirom) [-/2]
  • 10. Jonathan Harris, Constantinopol, capitala Bizanțului(Baroque Books & Arts) [-/2]

Filosofie/Psihologie

1. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/7]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

2. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/6]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

3. Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, O chestiune de viață și de moarte (Vellant) [1/4]

,,Scriind această carte, suntem la o vârstă la care cei mai mulți dintre cei de‑o seamă cu noi au murit. Trăim acum în fiecare zi știind că timpul nostru împreună este limitat și extrem de prețios. Scriem pentru a da un sens existenței noastre, chiar dacă ne azvârle în cele mai întunecate zone ale declinului fizic și‑n brațele morții. Această carte este menită, înainte de orice, să ne ajute să navigăm pe apele sfârșitului vieții.” (Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom)

  • 4. Arthur Schopenhauer, Arta de a avea întotdeauna dreptate (Art) [-/2]
  • 5. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [7/5]
  • 6. Seneca, Alt timp nu am (Snk) [5/7]
  • 7. Daniel Kahneman, Olivier Sibony și Cass. R. Sunstein, Noise. Un defect al judecății umane (Vellant) [-/2]
  • 8. Joe Dispenza, Antrenează-ți creierul! (Curtea Veche) [-/2]
  • 9. Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko, Cum să-ți reinventezi viața (Trei)[-/2]
  • 10. Daniel Kahneman, Gândire rapidă, gândire lentă (Publica) [-/2]

Critică și istorie literară

1. Adrian Papahagi, Shakespeare. Titus Andronicus. Hamlet (Polirom) [3/3]

Titus Andronicus păcătuiește prin exces și prin lipsă. E opera unui începător crud, care nu-și dozează efectele. Talentat și impetuos, Shakespeare vrea să arate dintr-odată tot ce știe, dar adaugă prea multe ingrediente (viol, mutilări, canibalism). Citind capodopera Hamlet alături de Titus Andronicus, observăm cum parcurge Shakespeare drumul de la bizara piesă-atelier la „poemul infinit”. Hamlet nu e o simplă tragedie elizabetană a răzbunării, ci o schimbare de paradigmă, un moment astral în literatura europeană. Nu doar opera lui Shakespeare, ci cultura occidentală se împarte în două: înainte și după Hamlet. Dar nici o capodoperă nu există în sine, ci într-o tradiție. Arta incredibilă a tragediei shakespeariene începe cu Titus Andronicus.

2. Cosmin Ciotloș, Cenaclul de Luni(Pandora M) [2/3]

„Volumul acesta este unul pasionant, unul care se citește adeseori ca un roman ideatic și evenimențial al preistoriei și al istoriei generației optzeciste, cu toate tribulațiile pe care le-a avut aceasta pe parcursul ei accidentat, cu momente în care s-a impus sau cu momente dramatice, ce au dus la interzicerea Cenaclului de Luni.” – Ion Vartic

3. Antonie Compagnon, Antimodernii. De la Joseph de Maistre La Roland Barthes (Cartea Românească) [-/2]

„Antimodernul se joacă de-a cine-pierde-câștigă, fiindcă experiența lui melancolică îi oferă o pavăză retorică inexpugnabilă. Eșecul în lume reprezintă condiția care face posibilă continuarea la nesfârșit a activității literare. Chiar dacă nu vituperează mereu, fiindcă nu toți o fac, verva antimodernului e de nestăpânit (…).”

  • 4. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [10/4]
  • 5. Cristina Ungureanu, Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera Mariei, Regina României. Analiza narativ-discursivă (Curtea Veche) [7/4]
  • 6. Iacob Florea, Un halat pentru un secol. Oblomovismul, în răspăr(Tracus Arte) [-/2]
  • 7. Mortimer J. Adler, Charles Van Doren, Cum se citește o carte (Paralela 45) [-/2]
  • 8. Alina Pamfil, Didactica literaturii. Reorientări(Art) [-/2]
  • 9. Alberto Manguel, Un cititor în pădurea din oglindă(Nemira) [-/2]
  • 10. John Freeman, Dicționarul refacerii(Black Button Books) [-/2]

Cărți pentru copii

1. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [7/3]

Războiul nu e doar un eveniment istoric. El are loc și în inima Adei. Viața în izolare nu este ușoară, iar supraviețuirea într-o astfel de vreme, cu resurse limitate, este complicată. Ada luptă cu sine pentru a accepta sensul nou pe care îl capătă pentru ea cuvântul familie, dar luptă și cu propria identitate, demonstrând că adevărata libertate nu este reprezentată doar de posibilitatea de a alege, ci de a face alegerea corectă. Odată ce descoperă că frica nu exclude curajul, devine invincibilă și își adună puterile pentru a le aduce speranță celor din jur, ba chiar și piloților din al Doilea Război Mondial.

2. Sven Nordqvist, Aventuri cu Pettson și Findus(Trei) [-/2]

Bine ați venit acasă la Pettson & Findus!

Printre știuci uriașe și găini încăpățânate, printre vulpi speriate, bursuci ursuzi și flecăreți jucăuși, veți găsi drumul către ferma lui Pettson, veți face camping și vă veți sărbători ziua de naștere de trei ori pe an, ca Findus.

3. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari (Univers) [4/6]

După cinci ani de la publicarea bestsellerului O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, Ioana Chicet-Macoveiciuc revine cu o carte dedicată mamelor, un volum mai dens, mai intim și plin de istorii personale, scris sub forma unei lungi scrisori de apreciere și încurajare din partea autoarei pentru fiecare femeie care se va cufunda în lectura acestor pagini.

  • 4. Alex Rovira, Francesc Miralles, Povești ca să te iubești mai mult: 35 de istorioare care cultivă respectul de sine (Humanitas) [3/6]
  • 5. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [6/7]
  • 6. Frances Hodgson Burnett, Grădina secretă (Corint) [-/2]
  • 7. Anh Do, Ninja Kid (Epica) [-/2]
  • 8. Erin Hunter, Pisicile războinice.Vol. 1: În inima pădurii (All) [-/2]
  • 9. Lily Small, Chloe, pisicuța (Nemira) [-/2]
  • 10. Agnès de Lestrade, Micul Prinț (Vellant) [-/2]

Eseu

1. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [7/7]

„Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.“ — A treia lege fundamentală a imbecilității (Regula de Aur)

2. Nassim Nicholas Taleb, Lebăda neagră (ediția a III-a, revăzută) (Curtea Veche) [-/2]

În Lebăda neagră, cea de a doua carte din trilogia sa Incerto, Taleb face o analiză densă a impactului improbabilității, explicându-ne tot ceea ce știm despre ceea ce nu știm.

3. Jacques Attali, Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [-/2]

Apariția unor noi puteri și dispariția altora, explozia demografică, migrațiile, terorismul sau modificările climatice vor schimba lumea contemporană. În acest eseu despre evoluția lumii în următoarea jumătate de secol, Jacques Attali ne pune în fața unei alternative radicale. Omenirea va avea de ales între dispariția totală, determinată fie de evoluția unui hiperimperiu construit după legile pieței, fie de un conflict ce ar întrerupe violent globalizarea, și hiperdemocrație: acceptarea și controlarea mondializării, într-o societate care va oferi tuturor accesul la noile tehnologii, la un mediu mai bine protejat și la libertatea individuală.

  • 4. Scott Galloway, Post Corona (Publica) [-/2]
  • 5. Alain de Botton, Statut și anxietate (Vellant) [2/3]
  • 6. David Graber, Dartoria. Primii 5000 de ani (Art) [-/2]
  • 7. Povești despre două planete. Schimbări climatice și inegalitate într-o lume divizată (Black Button Books) [-/2]
  • 8. Daron Acemoglu, James A. Robinson, De ce eșuează națiunile (Litera) [-/2]
  • 9. Michel Onfray, Înțelepciune – cum să trăiești la poalele unui vulcan(Cartea Românească) [-/2]
  • 10. Alexandr Soljenițîn, Revoluție și minciună (Univers) [-/2]

Cărți de călătorie

1. Cristina Chevereșan, Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună (Humanitas) [5/3]

Manuscrisul din mansarda venețiană s-a conturat de la sine, de-a lungul unei șederi bogate în culoare locală și incursiuni dincolo de fațade și parade arhicunoscute și îndelung studiate.

Rezultatul e un jurnal candid, fără pretenții pedagogice, de exhaustivitate sau erudiție: dimineți și după-amiezi de grație, scufundate în luciul discret și tainele lagunei unice, sau învăluite de jocul de lumini și umbre de pe terasa suspendată printre acoperișuri de palate și turle de biserici. Nu pornisem cu vreun obiectiv anume.

2. Marius Chivu, Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas) [7/6]

Trei săptămâni în Himalaya. Povestea seducătoare a unui drum spre „streașina lumii“, o călătorie și o carte care te eliberează de tot ce-ți prisosește înăuntru. Urci muntele coborând în tine.

3. Aldous Huxley, Călătoria unui sceptic în jurul lumii(Polirom) [-/2]

În călătoria sa de un an prin lume (India, Birmania, Japonia, China, America), Aldous Huxley își notează impresiile puternice lăsate de locurile pe care le vizitează și de oamenii pe care îi cunoaște. India și Birmania sînt pentru el prilej de a vorbi despre istoria culturală a Cașmirului, despre arhitectura mongolă și despre istoria artei indiene. Preumblîndu-se cu o ambarcațiune dinspre tropice spre ecuator, găsește o veche autobiografie a lui Henry Ford, care-i amintește de „valorile și avantajele” capitalismului. Rezultatul tuturor acestor însemnări este un jurnal încîntător și plin de viață, care dezvăluie un Huxley rafinat, plin de umor și de profunzime.

  • 4. Erika Fatland, Sovietstan. O călătorie prin Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan și Uzbekistan (Paralela 45) [-/2]
  • 5. Sabina Fati, Ocolul mării negre în 90 de zile: șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time (Humanitas) [-/4]
  • 6. Joshua Slocum, Navigând singur în jurul lumii(Art) [-/2]
  • 7. Cătălin Vrabie, Pierdut în Vietnam și Cambodgia (Univers Juridic) [-/2]
  • 8. Jheni Osman, Cartea mică a marilor expediții. Aventuri în necunoscut care au schimbat lumea(Niculescu) [-/2]
  • 9. Raluca Feher, America dezgolită de la brâu în jos(Trei) [-/2]
  • 10. William Dalrymple, De la Muntele Sfânt (Vellant) [-/2]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”