Bestsellers Cărturești – mai 2021

Următoarele topuri au fost realizate în funcție de vînzările înregistrate în intervalul 1-30 aprilie 2021 în rețeaua de librării Cărturești și pe carturesti.ro.

Start
1168 vizualizări
Citiți în 29 de minute
Cifrele din dreptul titlurilor, prezentate între paranteze drepte, reprezintă locul ocupat în topul lunii anterioare, respectiv numărul de luni în top.

Scriitori români

1. Radu Paraschivescu, Acul de aur și ochii Glorianei (Humanitas) [-/1]

Acul de aur și ochii Glorianei este un roman de aventuri şi un posibil argument în sprijinul ideii că istoria constă într-o suită de versiuni. Însă romanul lui Radu Paraschivescu, în care se insinuează Richard Burbage sau umbrele lui Ann de Boleyn, William Shakespeare şi Caravaggio, e poate în primul rând un omagiu adus ochiului, vederii şi culorilor.

2. Ioana Pârvulescu, Inocenții (Humanitas) [2/5]

Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetițe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

3. Ioana Pârvulescu, Alfabetul doamnelor (Humanitas) [-/1]

„Cartea oferă o tipologie a personajelor feminine din literatura română, de la doamna B. a lui Negruzzi la doamna T. a lui Camil Petrescu. Combină critica și istoria literară cu istoria mentalităților, sociologia cu istoria culturală, experiența de viață cu cea de bibliotecă: în fond cam tot ce folosim când citim și judecăm literatura, fără mânie și părtinire. Alfabetul doamnelor nu se dorește, desigur, a fi exhaustiv (oricum, nu trece de Interbelic). Fiecare dintre noi are cu siguranță unul propriu, bazat pe afinități. Acesta este al meu. Nu-l impun, îl propun.“ – Ioana Pârvulescu

  • 4. Radu Paraschivescu, Vitrina cu șarlatani (Humanitas) [4/5]
  • 5. Mircea Cărtărescu, Nostalgia (Humanitas) [-/1]
  • 6. Raluca Feher, Te iubesc, dar nu pe tine (Trei) [-/1]
  • 7. Tatiana Niculescu, Nepovestitele iubiri – 7 minibiografii sentimentale (Humanitas) [3/4]
  • 8. Tatiana Țîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier) [6/5]
  • 9. Dan Alexe, Miros de roșcată amară (Humanitas) [-/1]
  • 10. Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Despre destin (Humanitas) [5/5]

Ficțiune

1. Christian Escribà, Sílvia Tarragó, Cofetăria cu miracole (Humanitas Fiction) [1/2]

O incursiune în istoria și în atmosfera Barcelonei, Cofetăria cu miracole pornește de la povestea adevărată a cofetăriei Escribà, un loc emblematic pentru toată Catalunya. O călătorie în universul catalan care acoperă aproape un secol, romanul ne face părtași la sărbători și tradiții locale deosebit de pitorești, precum și la evenimente care au marcat dramatic viața oamenilor, urmărind două destine, cel al lui Mateu Serra și cel al tinerei Alba. Un tablou plin de culoare al Barcelonei, o feerie care are în centrul său magia dulciurilor.

2. Matt Haig, Biblioteca de la miezul nopții (Nemira) [8/5]

O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună? Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?

3. Evgheni Vodolazkin, Istoria insulei (Humanitas Fiction) [-/1]

O insulă care nu există pe hartă, dar a cărei existență nu e umbrită de nici o urmă de îndoială. N-o găsim în manualele de istorie, dar istoria ei e dureros de cunoscută. În acest roman cu accente de mister, Evul Mediu se împletește cu prezentul, destinele popoarelor cu cele personale, tragicul cu grotescul și ironia blândă. Prinți drepți și luminoși conviețuiesc în mod firesc cu președinți, cronicari și proroci, cu un stăpân al albinelor și un motan vorbitor. Conform unei prorociri străvechi, Insula e amenințată de mari încercări. Va reuși oare să supraviețuiască, atunci când pământul va începe să se cutremure sub picioarele locuitorilor ei?

  • 4. Irvin D. Yalom, Minciuni pe canapea (Humanitas Fiction) [-/1]
  • 5. Heather Morris, Tatuatorul de la Auschwitz (Humanitas Fiction) [10/5]
  • 6. Hiro Arikawa, Memoriile unui montan călător (Humanitas Fiction) [-/1]
  • 7. Delia Owens, Acolo unde cântă racii (Trei) [5/5]
  • 8. Irvin D. Yalom, Plânsul lui Nietzsche (Humanitas Fiction) [-/1]
  • 9. V. E. Schwab, Viața invizibilă a lui Addie LaRue (Bookzone) [2/2]
  • 10. Fredrik Backman, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Art/Musai) [-/1]

Poezie

1. Svetlana Cârstean, Sînt alta (Nemira) [1/5]

„Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud – cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu.“ – Andrei Codrescu

2. Nichita Stănescu, Integrala poeziei (Vasiliana) [2/5]

„Oricât ar fi fost de contestat de la moartea sa, Nichita Stănescu rămâne nu doar un nume de referință al poeziei contemporane, ci unul dintre marile modele ale poeziei românești. Experiența operei sale a marcat decisiv discursul liric; reiau un loc comun, dar o fac pentru că el spune lucrurilor pe nume: după momentul Nichita Stănescu, poezia de limbă română este cu totul alta.” (Bogdan Crețu, în studiul introductiv al volumului)

3. Nichita Stănescu, Cuvintelor, necuvintelor (Cartier) [6/2]

„Limbajul poetic inventat de Nichita era în acelaşi timp un nou continent, dar şi un mijloc de navigaţie. Mai mult decât oricare alt poet, de la Nichita am învăţat că poezia poate fi busolă şi instrument de cunoaştere, ritual şi mister, explorare a sinelui şi bucurie de a trăi, formă de libertate şi mijloc de eliberare, zbor planat peste toate celelalte discipline ale spiritului şi expresie a tot ceea ce simţurile şi creierul pot produce mai frumos şi mai subtil împreună.” (Matei Vișniec)

  • 4. Alina Purcaru, Paula Erzianu, Un secol de poezie II (Cartier) [3/3]
  • 5. Mihai Eminescu, Poezii (Aramis) [-/1]
  • 6. Miruna Vlada, Prematur (Cartier) [-/1]
  • 7. Otilia Cazimir, Baba iarna intră-n sat și alte poezii (Cartex) [-/1]
  • 8. George Bacovia, Plumb (Litera) [-/1]
  • 9. Homer, Iliada (Humanitas) [-/1]
  • 10. Ioan T. Morar, Cînd plouă mă numesc altfel (Baroque Books & Arts) [-/1]

Istorie

1. Hannah Jewell, 100 de femei afurisite. O istorie (Nemira) [3/2]

Femeile din istoria de față au fost considerate prea afurisite pentru vremea lor. Nu e de mirare că, atunci când citim despre (puținele) femei din istorie, ele sunt în general formale și conștiincioase. Adevărul este că istoricii (majoritatea bărbați) îndulcesc detaliile sau le exclud pe femeile care nu corespund imaginii lor idealizate.

2. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Polirom) [1/4]

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

3. Georges Minois, Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie (Nemira) [2/2]

O sinteză istorică de referință care deconstruiește imaginea colectivă despre Evul Mediu. Pentru noi, astăzi, e revelator să înțelegem relațiile dintre omul medieval european și vecinii săi, mai ales Orientul bizantin și lumea musulmană. George Minois a scris o nouă istorie a Evului Mediu cu pasiune și precizie, departe de clișee și fără să sacrifice nimic din exigența demersului istoric.

  • 4. Richard Haass, Lumea în care trăim. O scurtă introducere (Nemira) [-/1]
  • 5. Philippe Delorme, Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase (Humanitas) [-/1]
  • 6. Oliver Jens Schmitt, Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială (Humanitas) [-/1]
  • 7. Yuval Noah Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (Polirom) [5/4]
  • 8. Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz (RAO) [-/1]
  • 9. Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI (Polirom) [8/4]
  • 10. Tim Mackintosh-Smith, Arabi (Rao) [9/2]

Filosofie/ Psihologie

1. Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom, O chestiune de viață și de moarte (Vellant) [1/2]

,,Scriind această carte, suntem la o vârstă la care cei mai mulți dintre cei de‑o seamă cu noi au murit. Trăim acum în fiecare zi știind că timpul nostru împreună este limitat și extrem de prețios. Scriem pentru a da un sens existenței noastre, chiar dacă ne azvârle în cele mai întunecate zone ale declinului fizic și‑n brațele morții. Această carte este menită, înainte de orice, să ne ajute să navigăm pe apele sfârșitului vieții.” (Irvin D. Yalom și Marilyn Yalom)

2. Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși (Humanitas) [2/5]

„O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ – Andrei Pleșu

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ — Emil Cioran

„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ — Gabriel Liiceanu

3. Viktor E. Frankl, Omul în căutarea sensului vieții (Vellant) [3/4]

Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste.

  • 4. Sun Tzu, Arta războiului (Cartex) [6/5]
  • 5. Seneca, Alt timp nu am (Snk) [5/5]
  • 6. Dr. Kevin Dutton și Andy McNab, ABC-ul psihopatului de succes (Globo) [4/4]
  • 7. Dr. Clarissa Pinkola Estes, Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice (Niculescu) [8/3]
  • 8. Irvin D. Yalom, Privind soarele în față (Vellant) [-/1]
  • 9. Kevin Dutton, Înțelepciunea psihopaților (Globo) [9/4]
  • 10. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Copilul tău. Părinții tăi. Tu (Univers) [7/2]

Critică și istorie literară

1. Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane 1990-2020 (Polirom) [1/3]

„Cartea de față este prima istorie a literaturii române din postcomunism. Se numește Istoria literaturii române contemporane ca omagiu adus lui E. Lovinescu, care a publicat două istorii exemplare cu acest titlu, dar și pentru a repara o neînțelegere cu privire la semnificația de azi a sintagmei «literatură contemporană». Majoritatea istoriilor publicate în ultimele decenii în România exclud – din lipsă de interes sau de receptivitate – tocmai literatura recentă, literatura care se scrie în prezentul lor.” (Mihai Iovănel)

2. Cosmin Ciotloș, Cenaclul de luni (Trei) [-/1]

„Volumul acesta este unul pasionant, unul care se citește adeseori ca un roman ideatic și evenimențial al preistoriei și al istoriei generației optzeciste, cu toate tribulațiile pe care le-a avut aceasta pe parcursul ei accidentat, cu momente în care s-a impus sau cu momente dramatice, ce au dus la interzicerea Cenaclului de Luni. Chiar din primul capitol, Cosmin Ciotloș își construiește într-un mod ingenios, aș zice muzical, structura. Cu o răbdare de chinez bătrân, autorul a parcurs colecțiile revistelor, a înregistrat si a analizat cronicile de cenaclu, apoi antologiile cenaclului si tot ceea ce privea mișcarea literară tânără și prefigura un nou climat literar.” Ion Vartic

3. Adrian Papahagi, Shakespeare. Titus Andronicus. Hamlet (Polirom) [-/1]

Titus Andronicus păcătuiește prin exces și prin lipsă. E opera unui începător crud, care nu-și dozează efectele. Talentat și impetuos, Shakespeare vrea să arate dintr-odată tot ce știe, dar adaugă prea multe ingrediente (viol, mutilări, canibalism). Citind capodopera Hamlet alături de Titus Andronicus, observăm cum parcurge Shakespeare drumul de la bizara piesă-atelier la „poemul infinit”. Hamlet nu e o simplă tragedie elizabetană a răzbunării, ci o schimbare de paradigmă, un moment astral în literatura europeană. Nu doar opera lui Shakespeare, ci cultura occidentală se împarte în două: înainte și după Hamlet. Dar nici o capodoperă nu există în sine, ci într-o tradiție. Arta incredibilă a tragediei shakespeariene începe cu Titus Andronicus.

  • 4. Dosarele de interdicție ale lui Mihai Eminescu. Facsimil și transcriere (Cartex) [-/1]
  • 5. Albert Camus, Discursurile din Suedia (Polirom) [2/4]
  • 6. Laszlo Alexandru, Lectura lui Dante. Vol. 1. Infernul (Cartier) [8/5]
  • 7. Cristina Ungureanu, Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera Mariei, Regina României. Analiza narativ-discursivă (Curtea Veche) [6/2]
  • 8. Umberto Eco, Cum se face o teză de licență (Editia 2020) (Polirom) [3/5]
  • 9. Adrian Papahagi, Shakepseare. Sonete. Romeo și Julieta (Polirom) [-/4]
  • 10. Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas) [-/2]

Cărți pentru copii

1. Keri Smith, Jurnalul meu trăsnit… în culori! (ed. II) (Paralela 45) [1/2]

Keri Smith este agenta unei organizații secrete, a cărei misiune este să reanime viața cotidiană și să conteste orice stare de fapt. Își desfășoară „cercetarea” sus în copaci, observând lumea și luând notițe. Cu tot ce găsește face cărți și obiecte de artă conceptuală.

2. Igor Nosov, Habarnam în orașul de piatră (Humanitas) [-/1]

În lumea lui Habarnam şi a prietenilor săi nici nu se termină bine o peripeţie, că începe alta. După zborul cu balonul în Oraşul Verde, drumul în Oraşul Soarelui şi aventura cosmică pe Lună, călătoriile au devenit foarte populare printre prichindei. De data aceasta, ei pornesc într-o expediţie cu plutele pe valurile în­spu­mate ale pârâului Castraveţilor. 

3. Alex Rovira, Francesc Miralles, Povești ca te iubești mai mult: 35 de istorioare care cultivă respectul de sine (Humanitas) [5/4]

Alcătuită din versiuni moderne ale unor povești tradiţionale din diferite culturi, această carte le oferă copiilor o călătorie amuzantă, plină de imaginație, în adâncul propriului suflet.

  • 4. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari (Univers) [7/4]
  • 5. Raina Telgemeier, Surori (Art) [2/3]
  • 6. Antoine De Saint-Exupery, Micul Prinț (Rao) [3/5]
  • 7. Kimberly Brubaker Bradley, Războiul care mi-a salvat viața (Arthur) [-/1]
  • 8. Ioana Chicet-Macoveiciuc, Caietul, roman ilustrat pentru copiii care cresc mari, vol. II(Univers) [-/1]
  • 9. Al. Mitru, Legendele Olimpului. Zeii (Art) [6/2]
  • 10. Sophie Rigal-Goulard, 15 zile fără internet (RAO) [-/1]

Eseu

1. Michel Houellebecq, În prezența lui Schopenhauer (Humanitas) [-/1]

Deschizând acest mic volum, cititorul va înţelege de la primele rânduri ce înseamnă un coup de foudre în cultura umanistă: întâlnirea peste timp dintre doi autori care păreau să se aştepte unul pe celălalt dintotdeauna. Şi într-adevăr, cartea lui Michel Houellebecq, neîncheiată şi alcătuită din crâmpeie comentate din două lucrări dintre cele mai cunoscute ale lui Arthur Schopenhauer, Lumea ca voință și reprezentare şi Aforisme asupra înţelepciunii în viaţă, pare să se fi născut dintr-o asemenea întâlnire providenţială.

2. Alain de Botton, Statut și anxietate (Vellant) [-/1]

Pe toţi ne preocupă ce spun ceilalţi despre noi. Cu toţii ne dorim să reuşim şi ne temem de nereuşite. Într-o mai mică sau mai mare măsură, de cele mai multe ori ruşinaţi, în intimitate, cu toţii suferim de anxietatea provocată de imposibilitatea de a atinge statutul droit. Pentru prima dată, Alain de Botton dă un nume acestei stări universale şi îşi propune să-i investigheze originile şi potenţialele soluţii.

3. Alain de Botton, A privi și a vedea (Vellant) [-/1]

,,O relatare scrisă zgârie adesea doar suprafața unui eveniment; vedem un apus de soare și mai târziu, în jurnal, în lipsă de ceva mai bun, îl numim „frumos“, când știm că a fost mult mai mult de atât, dar acel mai mult nu poate fi localizat și va fi, curând, uitat. Vrem să păstrăm ce s‑a întâmplat astăzi, așa că alcătuim o listă cu unde am fost și ce am văzut, însă abandonăm pagina, știind că au existat lucruri evanescente, pe care nu am reușit să le descriem, dar care bănuim că ar putea deține cheia realității acelei zile.” ¾ Alain de Botton

  • 4. Malcolm Gladwell, Excepționalii. Povestea succesului (Publica) [7/5]
  • 5. Elif Shafak, Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării (Polirom) [4/5]
  • 6. John Freeman (coord.), Povești despre două planete. Schimbări climatice și inegalitate într-o lume divizată (Black Button Books) [-/1]
  • 7. Carlo Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane (Humanitas) [5/5]
  • 8. C.S. Lewis, Despre lumea aceasta și despre alte lumi (Humanitas) [-/1]
  • 9. Alain de Botton, Desfătările și mâhnirile muncii (Vellant) [-/1]
  • 10. Aldous Huxley, Porțile percepției. Raiul și iadul (Polirom) [-/1]

Cărți de călătorie

1. Nuseir Yassin, Bruce Kluger, În jurul lumii în 60 de secunde (Trei) [2/5]

În 2016, Nas a pornit într-o călătorie de 1000 de zile prin lume. Dar nu s-a îndreptat către obișnuitele atracții turistice, pentru că a vrut să cunoască oameni reali și să vadă locurile pe care le numesc ei „acasă” – de la sate din Africa și mahalale din India până la zgârie-norii din Singapore și deșerturile Australiei.

2. Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum (Polirom) [1/3]

În iulie-august 2019, autorul străbate România timp de 45 de zile la volanul mașinii sale, convins că prea puțini dintre noi își cunosc țara cu adevărat și că pentru a întîlni ineditul, diferitul, alteritatea nu este obligatoriu să călătorim spre îndepărtate destinații exotice. Îl animă, de asemenea, o dorință firească pentru cineva care a cunoscut anii 1980 și excursiile cu familia „în circuit” prin țară: aceea de a redescoperi România la 30 de ani după căderea regimului comunist. Ce a mai rămas din „ctitoriile” acestuia după prăbușirea lui? Ce a apărut nou?

3. Ana Hogaș, Ionuț Florea, Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa (Humanitas) [7/3]

Suntem Ana şi Ionuţ, un cuplu de arhitecţi. Din iunie 2011 până în august 2012 am făcut turul Africii cu motocicleta. În această călătorie de 14 luni şi 55 000 de kilometri am lucrat ca voluntari în pădurea ecuatorială în Nigeria, am traversat Sahara în călduri de peste 54 de grade, am urcat muntele Camerun, am explorat delta Okavango şi bazinul Congo, am locuit într-un cătun camerunez fără bani şi fără telefon, am tractat motorul defect 350 de kilometri, am făcut malarie, am parcurs 3 000 de kilometri de off-road extrem în R.D. Congo, am trecut de sute de controale armate şi hăţişuri birocratice şi am cumpărat un pahar de ceai în Egipt. Acesta este jurnalul aventurilor noastre.

  • 4. Heinrich Harrer, Șapte ani în Tibet (Polirom) [6/3]
  • 5. Cristina Chevereșan, Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună (Humanitas) [-/1]
  • 6. Elena Stancu, Cosmin Bumbuț, Casă, pe drum: 4 ani teleleu (Humanitas) [-/3]
  • 7. Marius Chivu, Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas) [10/4]
  • 8. Robert  Macfarlane, Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului (Polirom) [5/5]
  • 9. Cristian Lascu, Helmut Ignat, Din Antarctica la Scărișoarea: Pe urmele lui Emil Racoviță (Humanitas) [-/4]
  • 10. Adelin Petrișor, Țara cu un singur gras (Polirom) [4/5]

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Bestsellers Cărturești”