/

Pradă și prădător

317 vizualizări
Citiți în 8 de minute
Reptile (regia: Grant Singer, 2023)

Debutul regizoral al tânărului Grant Singer este filmul Reptile, creat pentru Netflix, în care îi regăsim, în rolurile principale, pe carismaticul Benicio del Toro (în rolul polițistului Tom Nichols) și pe Justin Timberlake (interpretându-l pe Will Grady), alături de Alicia Silvertone (Judy Nichols) și de Michael Pitt (în rolul lui Eli Philips). Grant Singer a colaborat cu artiști ca Weeknd, Taylor Swift, Lorde, Sam Smith, Travis Scott, Ariel Pink, fiind cunoscut pentru The Weeknd feat. Daft Punk: Starboy (2016), The Weeknd: Can’t Feel My Face (2015) și Lorde: Green Light (2017).

Scenariul filmului Reptile este semnat de Grant Singer, de Benjamin Brewer și de Benicio del Toro, surprinzând, pe de o parte, corupția poliției și superficialitatea investigațiilor, iar pe de altă parte, dimensiunea hard-core a vieții de provincie, în care se întâmplă, totuși, crime misterioase și e loc de invidie, de gelozie, de trădare.

În Reptile, Benicio del Toro interpretează rolul polițistului integru Tom Nichols. De altfel, pe del Toro îl prind rolurile în care dezvăluie ce are mai obsedant, mai problematic. Amintesc, în acest sens, de rolul polițistului mexican Javier Rodriguez din Traffic (2000), în regia lui Steven Soderbergh, rol care i-a adus mai multe distincții, printre care un Oscar, un premiu BAFTA, un Glob de aur și un Urs de argint. În 21 de grame (regia Alejandro González Iñárritu, 2003), interpretându-l pe Jack Jordan, a obținut a doua nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Reptilele constituie o clasă de vertebrate cu temperatura corpului variabilă, cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă. Titlul filmului lui Grant Singer trimite la simbolul șarpelui – tatuat pe spatele eroinei, Summer Elswick, de-a lungul coloanei vertebrale. De asemenea, înainte de a fi ucisă cu bestialitate, găsește exuvii în livingul casei scoase la vânzare. Șarpele devine, astfel, și o metaforă a ispitei, dar și a căutării forței vitale.

Muzica, semnată de Yair Elazar Glotman, are un ritm particular, imprimând filmului lui Singer nu doar ritmul, ci și armonia firească. Pentru Glotman, colaborarea cu Singer la coloana sonoră din Reptile a însemnat faptul că, deși „într-un fel este o crimă misterioasă, în care oricine este suspect și m-a interesat cum pot reflecta dimensiunea aceasta în muzică pentru a arăta ce aspecte nu sunt ceea ce par, dar și, de asemenea, cum pot să nu intervin și să păstrez impresia că toți rămân suspecți până la capăt”. Glotman a semnat și muzica pentru alte două coloane sonore celebre, răsplătite, pe bună dreptate, cu câte un Oscar: Joker (în regia lui Todd Phillips, 2019) și ecranizarea cărții lui Erich Maria Remarque, Nimic nou pe frontul de vest (în regia lui Edward Berger, 2022), accentuând inutilitatea războiului, pierderea inocenței și abrutizarea. Glotman apelează la improvizații muzicale, armonii de contrabas, având un interes particular pentru compozițiile care se joacă cu timpul și cu spațiul, combinând procesarea analogică și pe cea digitală.

Will Grady (interpretat de Justin Timberlake, cu o siguranță carismatică și cu o magie a maturității care îi accentuează talentul actoricesc) ține o prelegere pentru alți agenți imobiliari, pornind de la întrebarea: „Care e secretul supraviețuirii?”. Răspunsul este implicit: evoluția, reinventarea, căutarea unor soluții. Will Grady își găsește iubita, Summer Elswick (interpretată de modelul Matilda Lutz), ucisă cu brutalitate într-o casă de vânzare din ținutul Maine. Deși ar fi vrut să se căsătorească, Summer era încă soția lui Sam Gifford (Karl Glusman, cunoscut pentru rolul lui Corky din Bikeriders, în regia lui Jeff Nichols – 2023).

După înmormântarea iubitei sale, Will Grady îi mărturisește polițistului Tom Nichols despre Eli Phillips (interpretat de Michael Pitt, cunoscut pentru rolurile din The Dreamers – 2003, The Last Days – 2005 ori din Ghost in the Shell – 2017, unde joacă alături de Scarlett Johansson), care încercase să intre în casa mamei sale, explicând faptul că, după ce familia tânărului pierduse ferma, tatăl se sinucisese, adăugând, în felul acesta, un nou suspect în investigația în desfășurare a poliției. Cele treizeci și trei de plăgi ale victimei demonstrează cruzimea faptei comise. Pe palma tinerei ucise, medicul legist găsește o substanță folosită în casele vechi, pe care poliția nu o poate lega de contextul crimei, așa că investigația devine tot mai complexă. Executările silite în imobiliare îi oferă afacerii conduse de Will Grady și de mama acestuia avantajul de a ajunge cu prioritate la locuințe, încheind afaceri oneroase.

Reptile este un thriller care oferă, pe lângă povestea – destul de limpede, a relațiilor de putere și de rezolvare a situațiilor problematice – atent structurată, o compoziție artistică evoluând pe mai multe planuri, introducând suspecți noi, accentuând ambiguitățile și nepotrivirile. Benicio del Toro face un rol exemplar, căutând soluții potrivite în situații care par, cel puțin la prima vedere, inextricabile. Este un film de urmărit pentru fluxul alert, pentru acțiunea bine structurată, pentru răsturnările de situație și, mai ales, pentru felul în care este filmat, pentru interludiile muzicale obsedante.

IRINA-ROXANA GEORGESCU (n. 1986) a devenit doctor în Filologie (2016) al Universității din București, cu o teză despre influența criticii occidentale asupra criticii literare postbelice româneşti (1960-1980). Volumul său de debut, Noțiuni elementare (2018), a fost tradus în Canada (2020) și în Spania (2024), a obținut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, fiind nominalizat la Gala Premiilor Observator cultural, la Gala Premiilor „Sofia Nădejde” și la Gala Premiilor „Tânărul scriitor”. Alte volume: Intervalle ouvert (L’Harmattan, Paris, 2017; tradus în limba spaniolă de către poetul José Marrero y Castro la Editura Puentepalo, ediție bilingvă, Las Palmas, 2021), Une contre-histoire (L’Harmattan, Paris, 2022). Scrie poezie, cronică de film și studii literare în Apostrof, Familia, Matca literară, Observator cultural, Tribuna etc.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cinemascop”