Trei răspunsuri despre volumul „Gene dominante” de la autoarea lui, Ștefania Mihalache

„Îmi doresc ca Gene dominante să fie citită cu emoția cu care ne transpunem într-o zi nesfârșită de vară din copilărie în care până și rănile, mai mici sau mai mari, sclipesc altfel în lumina soarelui.”

577 vizualizări
Citiți în 2 de minute

1. Cum s-a conturat ideea volumului „Gene dominante”?

Inițial am vrut să scriu o carte de „povestiri în ramă”. Rama ar fi fost curtea casei celor două personaje pe care atunci le vedeam principale – doamna Craiu cea tânără și doamna Craiu cea bătrână –, iar povestirile ar fi aparținut vecinelor de pe străzile vecine, care ar fi considerat casa respectivă o casă deschisă la orice oră, cu stăpâne gata oricând să asculte. S-ar fi conturat astfel poveștile unor familii și ale unor timpuri (ante și postrevoluție). Treptat însă, vocea nepoatei, Ileana, a preluat controlul, și mi-am dat seama că poveștile aveau să existe, dar urmau să se stratifice altfel, și anume în povestea creșterii și Ilenei, iar structura s-a revelat a fi cea a unui coming of age in reverse.

2. Cum a decurs scrierea lui?

Scrierea a decurs la început încet, am luat și o pauză destul de mare de la volum (cam 1,5-2 ani) pentru că între timp am scris volumul de poezie Cronica Akasha. Gene dominante a intrat în ritm când am găsit vocea personajului principal și apoi când am câștigat rezidența Cărturești (oferită cu sprijinul Pro Patrimonio și al Asociației Maria) și am stat o lună la Vila Golescu în Câmpulung Muscel, unde m-am concentrat foarte mult mai ales pe partea mediană a volumului. Când m-am reîntors din rezidență, am reușit să mențin ritmul și focusul până când cartea a ajuns la final.

3. Cum vă doriți să fie citit volumul „Gene dominante”?

Îmi doresc ca Gene dominante să fie citită cu emoția cu care ne transpunem într-o zi nesfârșită de vară din copilărie în care până și rănile, mai mici sau mai mari, sclipesc altfel în lumina soarelui.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cum?”