FAMILIA recomandă

Shehan Karunatilaka, The Seven Moons of Maali Almeida, Sort of Books, Londra, Marea Britanie

439 vizualizări
Citiți în 2 de minute

Romanul acesta a câștigat rîvnitul Booker Prize, ediția 2022. Seven Moon… e al doilea roman pe care-l publică autorul srilankez. După Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew, ieșit în 2010 în regim de self-publishing, acesta apare la o editură indie. Totuși, Seven Moons… a reușit să convingă juriul de anul acesta, prezidat deNeil MacGregor și-n componența căruia s-a aflat M. John Harrison, un veteran al literaturii fantasy și SF de nivel înalt.

De altfel, romanul lui Karunatilaka este tributar oarecum unui gen așa-zis minor: povestea cu fantome. Maali Almeida, personajul central și foarte activ, este un fotograf srilankez gay decedat în condiții pe care trebuie să le elucideze singur înainte ca cele „șapte luni” (de fapt, zile) petrecute de el în lumea umbrelor să expire, căci altfel nu va ajunge în lumină. Acțiunea se desfășoară în Sri Lanka anilor ’80, o țară aflată în plin război civil. Maali, nu întîmplător, înainte ca viața să-i fie curmată, se specializase în fotografie de front.

Seven Moons… e un roman, cum se spune, tulburător, de-un exotism dureros, care abordează dintr-o perspectivă relativ nouă (m-a dus cu gîndul la The Lovely Bones de Alice Sebold) problema cruzimii unei lumi în care binele și adevărul sînt cu bună știință escamotate – în cer precum și pe pămînt.

(M.P.)

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „FAMILIA recomandă”