Romanele Viața mincinoasă a adulților și Zgomotul alb, din portofoliul colecției Anansi, în ecranizări disponibile pe platforma Netflix

În lista celor mai recente filme difuzate în rețeaua Netflix se află și două romane aflate în portofoliul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre „Viața mincinoasă a adulților” de Elena Ferrante (traducere de Cerasela Barbone), unul dintre cele șase titluri cu care a debutat colecția, în toamna anului 2020, și de „Zgomotul alb” de Don DeLillo, un roman care urmează să sosească din tipografie într-o ediție nouă, în traducerea regretatului Horia Florian Popescu.

505 vizualizări
Citiți în 5 de minute

Creată sub forma unui serial în șase episoade, adaptarea romanului Viața mincinoasă a adulților a fost regizată de Edoardo De Angelis, având-o drept protagonistă pe Giordana Marengo în rolul Giovannei, alături de Valeria Golino în rolul Vittoriei, matușa ei misterioasă.

Serialul și romanul Elenei Ferrante urmăresc tranziția Giovannei din copilărie către adolescență în perioada anilor ’90, în Napoli. Lumea interioară a Giovannei se prăbușește când își aude tatăl spunând că fața ei își pierde drăgălășenia și începe să semene cu cea a disprețuitei mătuși Vittoria. Viața ei devine o căutare chinuitoare a oglinzii în care să se poată vedea cu adevărat. Giovanna se caută pe sine în două orașe înrudite ce se urăsc reciproc: orașul Napoli al înălțimilor și al rafinamentului și același oraș, dar al adâncurilor, un loc al excesului și al vulgarității. Fata se mișcă între cele două realități înainte și înapoi, fără a găsi răspunsuri sau o cale de a se salva, ajungând în schimb la o maturizare nedorită, care nu e nici pe departe atât de frumoasă pe cât crezuse.

Viața mincinoasă a adulților este cea de-a patra carte a Elenei Ferrante care a fost ecranizată, după adaptarea tetralogiei în forma unui serial difuzat în rețeaua HBO (Prietena mea genială) și filmele de succes Iubire amară și Zilele abandonului.

Cel de-al doilea film adaptat după o carte aflată în portofoliul colecției Anansi. Word Fiction este Zgomotul alb, în regia lui Noah Baumbach, care transpune pe ecran romanul omonim al marelui scriitor american Don DeLillo. Avându-i în rolurile principale pe Adam Driver, Greta Gerwig și Don Cheadle, Zgomotul alb este primul lungmetraj regizat de Baumbach care nu se bazează pe o poveste originală, scrisă de el. Filmul a fost elogiat de critici și premiat recent la Veneția.

Considerat una dintre capodoperele lui Don DeLillo, Zgomotul alb urmărește un an din viața lui Jack Gladney, șef al catedrei de studii despre Hitler la facultatea sa, în ciuda faptului că nu vorbește o boabă de germană. Existența lui idilică și absurdă, ce stă sub semnul unei anxietăți legate de propria condiție de muritor, e tulburată de apariția unui nor toxic care-l pune în fața unei amenințări reale. Zgomotul alb este o combinație strălucită de satiră socială și investigație metafizică prin care Don DeLillo scoate la lumină consumerismul sălbatic, suprasaturația media din viețile noastre și intelectualismul mărunt.


ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”