Zilele Culturii Naționale la MNLR, ediția 2023

Primul mare proiect al anului 2023 la MNLR, Zilele Culturii Naționale, va avea loc la sediile MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR.

363 vizualizări
Citiți în 50 de minute

Proiectul vă pune la dispoziție un program atractiv de evenimente: lecturi de poezie, proză și dramaturgie, întâlniri cu sportivi de performanță care vor vorbi despre experiențele lor în ceea ce privește mentorii și lecturile preferate, călătorii prin istoria orașului București, a familiilor boierești, ateliere de caligrafie, scriere creativă și motricitate, exerciții de grafoscopie, aniversarea sau evocarea unor personalități din lumea culturală și literară (Dimitrie Cantemir și Ion Băieșu), prezentarea unor povești inspiraționale, dezbateri literare, istorice, lingvistice și filosofice, expoziții de artă, proiecții de scurt-metraje și spectacole de teatru, concerte de muzică folk și muzică tradițională reinterpretată, povești în Braille și în limba semnelor.

Luând ca pretext și motiv al dialogului casa care găzduiește astăzi expoziția de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8), vom face o incursiune atât în istoria clădirii, care a aparținut generalului de divizie Leon Mavrocordat, cât și în istoria orașului București și a familiilor care au locuit și au contribuit la peisajul cultural românesc; o reflecție pe marginea paginilor de corespondență și a fotografiilor realizate în ateliere celebre din țară și din Europa; a artiștilor ale căror lucrări sunt expuse în sălile muzeului.

Seria de evenimente Lecturi 1:1 (poezie, proză, dramaturgie) își propune să creeze un dialog între poeții, prozatorii și dramaturgii consacrați și cei care sunt la început de drum sau care au debutat de curând. Criticii profesioniști și scriitorii consacrați practică lectura și scrisul asemenea unui sport de performanță – plecând de la această idee, MNLR își propune să aducă în fața publicului campioni olimpici care vor discuta despre mentorii lor, despre lecturi și personaje preferate în cadrul a două evenimente intitulate Modele & lecturi cu campioni.

Ziua Porților Deschise este o ocazie unică pentru publicul larg de a pătrunde în lumea restauratorilor de carte, de a intra în dialog atât cu aceștia, cât și cu specialiștii în conservarea și păstrarea manuscriselor, cărților și a obiectelor de mobilier ale autorilor. Vizitatorii pot vedea manuscrise și cărți rare, prezentate de muzeografii pasionați ai MNLR, care își desfășoară activitatea la sediul din Calea Griviței 64-66.

Totodată, Zilele Culturii Naționale reprezintă un moment important, la început de an, pentru a prezenta publicului câteva linii și direcții de dialog pentru anul în curs, printre care marcarea zilelor de naștere ale unor scriitori și cărturari (Ion Băieșu – 90; Dimitrie Cantemir – 350). De asemenea, avem în vedere prezentarea unor povești inspiraționale care pot fi modele împotriva discriminării și în favoarea empatiei, precum și o incursiune în momentele esențiale ale secolului XX, pentru a înțelege provocările, mentalitățile, imaginarul colectiv și discursul public ale secolului XXI.

Anul acesta, v-am pregătit o componentă interactivă, menită să atragă cât mai mulți vizitatori la evenimentele noastre prin implicarea acestora în procesul de reflecție și feedback în ceea ce privește evenimentele pe care le-am organizat în 2022 și, respectiv, în vederea alegerii temelor și evenimentelor care urmează să fie organizate la sediile MNLR și ale partenerilor. În felul acesta, vom avea un tablou divers al modului în care vizitatorii de toate vârstele ne oferă un feedback și propun autori, opere, teme de dezbatere, subiecte de discuție, spații culturale alternative, invitați și parteneri, precum și evenimentele pe care și le doresc. Este o formă de a lua pulsul comunității, de a afla părerile celorlalți, de a ține cont de ele în conceptul proiectelor.

La Casele memoriale ale MNLR vor avea loc audiții, tururi ghidate, dezbateri și lecturi. În 15 ianuarie 2023, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, turul ghidat va fi completat de un material audio special, care va putea fi ascultat în timpul vizitării. Este vorba despre o selecție de povestiri și amintiri, prezentate de muzeograful Dorothea Nicolescu. Începând cu ora 18.00, Casa Memorială „Anton Pann” vă invită să participați la un eveniment dedicat lui Anton Pann, la care vor lua parte prof. dr. Vasile Vasile, renumit bizantinolog, Părintele Arhimandrit Clement, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și Grupul de psalți „Sf. Andrei” din Măgureni, Prahova. Între orele 12.00-16.00, Casa memorială „George și Agatha Bacovia” vă așteaptă cu un program special de lecturi ale celor mai reprezentative poezii din opera lui George Bacovia. În 17 ianuarie, vizitatorii Casei Memoriale „Ion Minulescu” se vor delecta cu un material audio care conține înregistrări ale poeziilor lui Ion Minulescu, recitate de autor însuși, și cu melodii pe versuri celebre ale poetului, interpretate de artiști renumiți. Tot în  ziua de 17 ianuarie, vizitatorii Casei Memoriale „Liviu Rebreanu” sunt invitați să descopere povestea obiectelor (de exemplu, schița casei lui Ion al Glanetașului, desenată chiar de Liviu Rebreanu) și a acelor evenimente care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie opere precum Ion, Pădurea Spânzuraților sau Adam și Eva.

Participarea la evenimente este gratuită. Pentru rezervarea unui loc, acolo unde este cazul, vă rugăm să scrieți un mesaj la adresele indicate în prezentarea de mai jos.

Duminică, 15 ianuarie 2023, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, expozițiile temporare din Calea Griviței 64-66 și cele cinci case memoriale ale MNLR (Casa memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor”, Casa memorială „Anton Pann”, Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”) vor putea fi vizitate gratuit.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Parteneri: Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, UNATC, Atelier de Film, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Institutul Național de Criminalistică, Romfilatelia, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români, Academia de Caligrafie, Editura Litera, ANIALMG – Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual; ANNR – Asociația Națională a Nevăzătorilor din România, Centrul de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională al UMFCD, Afostodată.ro, Fundația Culturală Greacă, Atelierul de păpădii

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AgențiadeCarte, IQool, Contemporanul, Revista Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de Cultură Familia, Asociația Creatorilor de Ficțiune și Revista Ficțiunea OPTm, Revista Timpul, Zile și Nopți


Program

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00
Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor, Strada Mărțișor 26, sector 4, București

Programul Zilelor Culturii Naționale la MNLR începe la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Pentru data de 15 ianuarie 2023 am pregătit pentru vizitatorii noștri, un material audio special care va putea fi ascultat în casă, în timpul vizitării. Este vorba despre o selecție de povestiri și amintiri, prezentate de muzeograful Dorothea Nicolescu. Materialul este o completare a turului în casa memorială pentru vizitatorii care vor deveni musafirii familiei Arghezi. Poate vor lipsi gustările, dar vă servim cu povești savuroase! Textele sunt provenite din scrierile copiilor lui Tudor Arghezi, Mitzura și Baruțu, și vor fi completate cu câteva poeme în proză ce poartă semnătura marelui scriitor, alese din colecția intitulată cu delicatețe: „Pe o palmă de țărână”.

Rezervări la adresa case.memoriale@mnlr.ro.

Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 11.00 – 12.45
Sălile dedicate expoziției de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8
Pagini de corespondență

Expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8 găzduiește numeroase scrisori trimise sau primite de autorii români, în care sunt reflectate afinitățile, prieteniile, iubirile, preocupările acestora sau gândurile trimise de apropiații și rudele acestora, de mecena și de criticii literari.

Prezintă: Vasile Gribincea


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 11.30 – 12.30
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Atelierul de păpădii
așteaptă copiii cu vârsta între 3 și 7 ani la o activitate interactivădupă povestea Vic Pitic de Victoria Pătrașcu.
Atelier susținut de Alina Muncileanu și Adina Constantinescu

În cadrul atelierului, copiii își vor dezvolta răbdarea, îndemânarea și motricitatea.

Rezervări la atelieruldepapadii@gmail.com (vă rugăm să precizați numele și vârsta copilului în e-mail). 

Partener: Atelierul de păpădii


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 12.00 – 16.00
Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63

Vă invităm într-o vizită caldă, ca de la suflet la suflet, pe ritmuri de poezie bacoviană. V-am pregătit un program special în care poeziile cele mai reprezentative din opera lui George Bacovia, cel mai mare poet simbolist român, vă vor însoți pașii în casa memorială. Vom lectura câteva poezii și vom dezvălui povestea din spatele acestora, descoperindu-l și redescoperindu-l pe Bacovia omul și poetul.

Prezintă: Lelia Spirescu


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Primul pas: Cum comunicăm cu persoanele cu deficiențe de auz în limba semnelor?

O inițiere în limba semnelor pentru publicul larg și un bun pretext pentru a încuraja empatia și a lupta împotriva discriminării persoanelor surde.
Invitați: Lena Dermengiu și Măriuca Mihăilescu

Parteneri: ANIALMG – Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual; Afostodată.ro


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 14.45
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Odiseea, Azi!

Printre autorii care s-au dedicat traducerii operei homerice, alături de E. Lovinescu, îl regăsim și pe George Murnu, de la nașterea căruia se împlinesc 155 de ani în 2023. Vă invităm la un dialog despre munca de traducător, despre călătoria omului actual în căutarea sensului și a destinului, precum și despre subiectul cărții recent apărute Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale de Daniel Nica.

Întâlnirea se va încheia cu lectura poemelor Ithaca de Konstantinos Kavafis și Tânărul Ulise de Dorin Tudoran, în interpretarea actriței Teodora Stanciu.

Participă: conf. univ. dr. Theodor Georgescu și lect. univ. dr. Daniel Nica, Universitatea din Bucureşti
Moderator: Vasile Gribincea
Partener: Fundația Culturală Greacă


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Tururi ghidate în compania unor oaspeți remarcabili. Fotografi remarcabili și fotografii celebre la Muzeul Literaturii

Expoziția de bază a MNLR găzduiește numeroase fotografii realizate în ateliere celebre din țară și din străinătate. Povestea fiecăreia în parte este o călătorie în sine. Vom descoperi împreună care au fost acei scriitori pasionați de arta fotografică și acei fotografi care au surprins portretele scriitorilor care au devenit iconice în istoria literaturii române.

Participă: Radu Igazsag


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 16.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi din opera eminesciană

Interpretează: actorii Teodora Stanciu și Alexandru Conovaru
Partener: Teatrul de Comedie


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66

Spectacolul „Și mai potoliți-l pe Eminescu” își concentrează acțiunea pe ultimele zile ale poetului Mihai Eminescu, petrecute în spitalul de boli psihiatrice. Prin procedeul de „feedback”, Eminescu îmbătrânit prematur , în celula sa de ospiciu, îl revede pe Eminescu tânăr, alter ego, cei doi aflându-se în două spații scenice diferite.

Distribuție: Maruca Băiașu, Vlad Logigan, Brândușa Mircea, Carmen Ungureanu, Dragoș Ionescu, Cristina Briciu, Bogdan Gheorghe, Alexandru Stavrositu, Nicole Paliță.
Cu participarea specială a actorilor Magda Catone și Mihai Răzuș.
Scenariul și regia: Magda Catone și Mihai Răzuș
Concept muzical: Mihai Răzuș
Coregrafia: Cosmin Vasile


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Basm multietnic: atelier de scriere creativă

Atelierul se adresează copiilor cu vârste între 9 și 11 ani.

Pentru un atelier de scriere creativă ai nevoie de următoarele „ingrediente”: să fi avut curajul să scrii tu însuți/însăți o poveste, să ai exercițiul și curiozitatea căutării, multă imaginație, generozitate, o atenție subtilă și intuiție. Dacă adăugăm și un strop de umor, totul se leagă. Copiii sunt invitați să scrie, să-și lase liberă imaginația alegând să participe la un atelier care, departe de a le indica formule deja folosite, îi va ghida pe un drum al lor. Ne vom întâlni cu personaje, povești, meșteșuguri și tradiții ale diferitelor etnii într-o casă cu literaturi în care toți au dreptul să-și spună cuvântul și șansa să se adreseze celuilalt în mod empatic și incluziv. Înscrieri pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 15.00 – 17.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi 1:1 de poezie românească

Un poet consacrat va intra în dialog cu un tânăr debutant sau aflat la început de drum. Există afinități și diferențe, preferințe și opinii literare diferite, școli de gândire, autori preferați comuni care i-au influențat, precum și experiențe și intuiții, legături covalente și legături polare. Despre acestea, vă invităm să discutăm cu invitații noștri.

Participă: Nora Iuga și Albert Denn (Zoom), Teodor Dună și Ion Agaci, Romulus Bucur (Zoom) și Ioana Zenaida Rotariu, Emilian Galaicu-Păun (Zoom) și Iraida Darmancev, Radu Vancu (Zoom) și Toni Chira.

Moderator: Vasile Gribincea


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 16.00 – 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Strada Boteanu 1
Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2022

În cadrul celei de-a treisprezecea ediții a Zilei Culturii Naționale vor fi acordate premiile Galei Tinerilor Scriitori: Cartea de Poezie a anului 2022 pentru volumul „Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier; pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu și Olga Ștefan; pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Irina Anghel, Alexandru Bordian și Sașa Zare; pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 sunt nominalizate cărți și articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz și Călina Părău. Juriul este alcătuit din trei critici literari: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Ciotloș.

Coordonator: Dan Mircea Cipariu


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Inorogul la Porțile Orientului

La împlinirea a 350 de ani de la nașterea cărturarului Dimitrie Cantemir, vă invităm la o discuție pe marginea cărții „Inorogul la Porțile Orientului”, pornind de la cartea lui Bogdan Crețu

Invitați: Cătălin Pavel și Raluca Dună

Moderator: Bogdan Crețu


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.00 – 18.30
Sala expozițiilor temporare, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Expoziția Alexandru Ioan Cuza – 150

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea primului domnitor al Principatelor Unite Alexandru Ioan Cuza. Numele său este legat nu doar de unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească, ci și de numeroase reforme, de construirea primei linii de cale ferată din România, de serviciul poștal modern ș.a.

Curator expoziție: Mircia Dumitrescu


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20

Vă invităm să participați la un eveniment organizat în memoria unuia dintre cei  mai importanți oameni de cultură ai secolului al XIX-lea, Anton Pann, alături de dl. Profesor Doctor Vasile Vasile, renumit bizantinolog, Părintele Arhimandrit Clement, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Grupul de psalți „Sf. Andrei”, din Măgureni, Prahova.

Evenimentul este axat pe cariera muzicianului Anton Pann – muzica fiind principala sa vocație, dar nu vor fi neglijate nici calitățile sale de literat.

Prezintă: Mădălina Șchiopu


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 18.30 – 19.30
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Mircea Baniciu

Sonorizare: Florin Cojocaru


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 20.00 – 21.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Modele & lecturi cu campioni

În viața fiecărui sportiv se află un model, o lectură, o poveste care merită împărtășită. Vă așteptăm să aflați poveștile necunoscute ale unor campioni celebri.

Invitată: Ana-Maria Brânză

Dragostea Anei-Maria Brânză pentru scrimă a luat naștere în Sala de scrimă a Complexului Sportiv Ghencea. Și-a început cariera la CSS nr. 3 Steaua sub îndrumarea antrenorului Radu Szilaghy. A ales spada, pentru că era singura armă din sală cu mâner pentru stângaci. A fost declarată de 3 ori cea mai bună spadasină din lume (2008, 2009, 2013). A obținut 20 de medalii obținute la campionatele europene și mondiale, medalia de aur obținută la Jocurile Olimpice de la Rio (2016), medalia de argint obținută la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008). Este dublă campioană mondială (2010 și 2011) și de șapte ori campioană europeană (individual și pe echipe). Este voluntar în cadrul „Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism” și inițiatoarea proiectului umanitar „Aleargă de ziua ta”.

Partener: Comitetul Olimpic și Sportiv Român


Duminică, 15 ianuarie 2023, orele 21.00 – 22.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecții de scurtmetraje

Tuns, ras și frezat, produs în 2013 (11.27 min);  regizor și scenariu: Bogdan Mureșanu;  producători Barbu Bălășoiu, Victor Dimitrovici și Bogdan Mureșanu; cu Victor Rebengiuc, Alexandru Georgescu și Michael Horațiu Bob

La începutul anului 1991, după Revoluția Română, un bătrân bărbier își întâlnește întâmplător fostul torționar care a venit să se bărbierească. Rapid, piesele sunt inversate, deși clientul refuză să admită faptul că a fost recunoscut. Spune că este o greșeală, dar fără niciun rezultat pentru că frizerul este convins că are dreptate. Și în timp ce acesta din urmă ține briciul de gâtul clientului, el devine din ce în ce mai înfricoșător dorind să se răzbune. Își va cruța victima fostul torționar?

Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (21.22 min), produs în 2021; regizor și scenarist: Carina-Gabriela Drașoveanu; producător: Carina-Gabriela Drașoveanu, cu Ion Arcudeanu, Alina Florescu, Ilinca Hrnut, Cătălin Mihai și Andi Vasluianu 

Povestea unui cuplu, Lili, o taximetristă în vârstă de 36 de ani, și Dani, un pescar amator, care încearcă să își salveze căsnicia. Cursele sale pe taxi o fac pe Lili martora mai multor povești de dragoste, complet diferite de a ei.

Anathema, produs în 2017 (20.00 min); regizor și scenarist: Andreea Cristina Borțun; producători: Gabi Antal, Andreea Cristina Borțun și Gabi Suciu; cu Corina Moise, Alexandru Potocean, Mădălina Stoica și Adrian Titieni

Filmul spune povestea Anei, în vârstă de 24 de ani, care se întoarce în satul copilăriei ei pentru a-și îngropa bunicul, doar că nu după tradiția religioasă. Anathema este o imagine a satului românesc de astăzi, o lume a promiscuității, sărăciei și intoleranței, una în care oamenii supraviețuiesc mai degrabă decât trăiesc.

Love Locker, produs în 2016 (10.57 min); rezigor și scenarist: Andreea Cristina Borțun; producători: Thomas Jaeger și Gabi Suciu; cu Rareș Andrici, Constantin Drăgănescu, Doina Teodoru și Iulia Verdeș

Rita și Mino sunt îndrăgostiți în secret. Își plănuiesc evadarea de când erau copii și acum, în ziua în care calea ferată se închide și ultimul tren pleacă din orașul Lete, vor reuși să-și îndeplinească visul de dragoste și să fie dulci fugari.


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 10.00 – 17.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Ziua Porților Deschise la MNLR, ediția a II-a

Spațiile dedicate specialiștilor în restaurare de carte și cercetătorilor în arhive vor fi deschise publicului larg. Vor fi organizate vizite ghidate din oră în oră în sălile special amenajate în care sunt păstrate manuscrisele și cărțile de importanță națională, obiectele de mobilier ale scriitorilor, unde se regăsesc atelierele de restaurare. Este o ocazie unică în 2023 pentru publicul larg de a vedea documente inedite și de a asculta poveștile pline de farmec ale celor care lucrează în cadrul Secției Patrimoniu a MNLR, oameni pasionați, dedicați și nerăbdători să vă împărtășească experiențele lor și aventurile și provocările cărților.

Eveniment organizat de Secția Patrimoniu a Muzeului Național al Literaturii Române.

Prezintă: Eugenia Oprescu


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
De la Nicolae Tonitza la Alexandru Ciucurencu: artiști români la Muzeul Literaturii

Vă invităm la o călătorie în lumea artelor vizuale prin intermediul tablourilor expuse în cadrul expoziției de bază pentru a reflecta legăturile între literatură și artă, între scris și desen, precum și afinitățile elective ale scriitorilor și artiștilor.

Invitat: Pavel Șușară


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 13.00 – 15.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Louis Braille – 214

În fiecare an, în 4 ianuarie, se sărbătorește Ziua Mondială Braille, instituită potrivit Rezoluţiei 73/589, adoptate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Este, totodată și ziua de naștere a lui Louis Braille. Născut în 1809, acesta este inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători. Şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Povestea sa este un model de perseverență și de transformare a unei experiențe nefericite într-o oportunitate educațională pentru milioane de oameni.

Prezintă: Izabella Dumitra, redactor-șef al revistei „Litera noastră”
Partener: Asociația Națională a Nevăzătorilor din România  


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi din opera lui Nichita Stănescu în avanpremiera proiectului Nichita Stănescu – 90

Interpretează: George Mihăiță și Delia Nartea

Partener: Teatrul de Comedie


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
O poveste despre evoluția a cinci cuvinte din limba română

Evoluția cuvintelor este deseori surprinzătoare. Unele cuvinte au călătorit în spații diferite și au căpătat diferite sensuri. Specialiștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru  Rosetti” ne propun câteva exemple despre modul de interferență a cuvintelor, felul în care depășesc granițele și se adaptează diferitelor regiuni sau revitalizează vechi sensuri.

Prezintă: Andreea Dinică, Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, București
Partener: Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan–Alexandru Rosetti”, București


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Povești inspiraționale: despre cum să faci față discriminării

Cuvintele potrivite rostite la momentul potrivit devin povești care pot inspira alți oameni. Ne dorim să cunoașteți câteva persoane care s-au luptat încă din copilărie cu discriminarea și bullying-ul școlar și social.

Prezintă: Cristina Maria Ciubotaru, director al Centrului de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională al UMFCD


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Momente și elemente-cheie în istoria secolului XX

Pentru a înțelege contextul actual este necesar să aruncăm o privire în trecutul apropiat pentru a înțelege rădăcinile unor concepte, unor mentalități și unor reprezentări sociale.

Participă: Carmen Mușat, Caius Dobrescu


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 18.00 – 20.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Vernisajul expoziției Suzana FântânariuSIC TRANSIT

Născută la 15 septembrie 1947, localitatea Baia, județul Suceava. Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca (1968-1974); Bursă de studii Roma, Italia 1985. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest Timişoara. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Diplomă de excelenţă acordată de Primăria Municipiului Timişoara.

În cadrul vernisajului va avea loc o conferință susținută de Suzana Fântânariu, precum și un recital al actorului Mihai Răzuș.
Curator expoziție: Cristina Simion


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 19.30 – 20.20
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Modele & lecturi cu campioni

În viața fiecărui sportiv se află un model, o lectură, o poveste care merită împărtășită. Vă așteptăm cu poveștile necunoscute ale unui campion celebru.

Invitat: Iulian Teodosiu – scrimă/sabie, Sportivul Anului 2022 la FR Scrimă, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial 2022 și vicecampion mondial cu echipa în 2013.

Partener: Comitetul Olimpic și Sportiv Român


Luni, 16 ianuarie 2023, orele 20.30 – 21.15
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert de muzică veche: Trei parale

Trei parale şi-a început existenta în anul 2003. Proiectul grupează tineri orăşeni atraşi de muzica tradiţională specifică spaţiului carpatic, alăturând muzicilor româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc în  acest loc. Instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fără găuri) cobza, drâmba, simple percuţii etc. Componenţa formației este: Florin Iordan, Daniel Pop, Beatrice şi Dinu Petrescu.


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 11.00 – 12.00
Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere | 17 – 27 ianuarie 2023
Vernisajul expoziției dedicate cărturarului Dimitrie Cantemir, organizată de MNLR și Biblioteca Academiei Române
Sala „Theodor Pallady”, Biblioteca Academiei Române, Bulevardul Dacia 26

Participă: acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, Gabriela Dumitrescu, șef Cabinet Manuscrise, Carte Rară, curator al expoziției


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00
Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12

Vizitatorii se vor delecta cu un material audio care conține înregistrări ale poeziilor lui Ion Minulescu, recitate de autorul însuși, melodii pe versuri celebre ale poetului, interpretate de artiști renumiți.
Prezintă: Adrian David


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 9.00 – 17.00
Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu,”Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 11, interfon 12

Vizitatorii sunt invitați să descopere povestea obiectelor (schița casei lui Ion al Glanetașului, desenată chiar de Liviu Rebreanu, bucata de lemn care provine din spânzurătoarea cu care a fost spânzurat Emil Rebreanu ș.a.) și acele evenimente care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie opere precum Ion, Pădurea Spânzuraților sau Adam și Eva.
Prezintă: Adrian David


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Povestea unei case

Casa care găzduiește povestea literaturii române a aparținut generalului de divizie Leon Mavrocordat. Vă invităm să cunoașteți povestea acesteia, a familiei Mavrocordat și a stilului arhitectural împreună cu istoricul Tudor Vișan-Miu.


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 14.00 – 16.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Întâlnire cu scriitorul Nicolae Breban

Nicolae Breban este romancier, eseist, poet, dramaturg, publicist (n. 1 februarie 1934, Baia Mare), unul dintre cei mai importanţi romancieri români. Romanele sale au fost traduse în suedeză, franceză, rusă, engleză, bulgară etc. Publică trei romane la prestigioasa Editură Flammarion, Paris: În absenţa stăpânilor (1983), Bunavestire (1985), Don Juan (1991). Din ianuarie 2009, devine membru titular al Academiei Române. Este director al revistei Contemporanul.


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Povestea variantelor imnului național

175 de ani de la publicarea actualului imn național, „Deșteaptă-te, române” („Un răsunet”) de Andrei Mureșanu (1848)

Vă invităm să aflați povestea imnurilor de stat ale României, pornind de la primul, din 1862, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale, prințul domnitor”, urmat de „Trăiască  Regele”, imnul regal al României până în 1947, apoi de „Te slăvim, Românie!”, urmat de  „Trei culori”, cântat până în 1989 și ajungând la actualul imn, la origine un cântec religios, adaptat de Anton Pann, acesta fiind în strânsă legătură cu Revoluția de la 1848, având versurile lui Andrei Mureșanu.

Prezintă: dr. Virgil Nițulescu


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Individualitatea scrisului de mână și a semnăturii

Cum pot conduce aceste semne la identificarea persoanei care le-a realizat.

Prezintă: Adrian Mitrofan, expert în cadrul Institutului Național de Criminalistică


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi 1:1 de proză românească

Asociată modelului circular, modelului arhitectural, labirintului, rizomului sau șotronului, structura complexă a romanului este un subiect mereu de actualitate. De-a lungul timpului, temele s-au schimbat, s-au nuanțat, s-au îndepărtat de povestea obiectivă, cronologică, au găsit moduri de expresie în alte genuri literare și chiar în alte domenii.

Participă: Dorian Dron și invitatul său, Mihai Bălăceanu; Liviu G. Stan și invitata lui, Beatrice Crețu; Allex Trușcă și invitata sa, Roxana RusciorLecturi de debut: Ligia Pârvulescu și Alina Pavelescu

Eveniment organizat în colaborare cu Editura Litera


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Comicul de situație în piesele lui Ion Băieșu

Se împlinesc 90 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Băieșu, creatorul celebrului cuplu comic Tanța și Costel.

Participă: Mircea Rusu, Claudiu Bleonț


Marți, 17 ianuarie 2023, orele 20.00 – 21.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi
de Herta Müller

Spectacol de teatru după romanul omonim al Hertei Müller

În căutarea sensului pierdut cu Herta Müller

Echipa artistică

Adaptare și interpretare: Simona Măicănescu
Scenografie: Doina Levintza
Mișcare scenică: Silvia Călin
Light design /video: Radu Barbu
Sound design: Pompilius Onofrei
Coordonator proiect: Ionuț Corpaci
Cu sprijinul: Sanda Manu, Lars Norén, Cătălin Naum

Spectacol produs de Fundația Doina Levintza


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 16.00 – 17.00
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de caligrafie pentru adolescenți

Caligrafia, arta de a scrie frumos, este o rara avis astăzi. Dar bucuria a vedea un scris frumos, de a exersa diferite stiluri nu s-a pierdut. Ne adresăm adolescenților care împărtășesc această preocupare sau care vor să descopere și să afle mai multe informații despre scris, cerneluri, tipuri de hârtie și multe alte povești împărtășite de un specialist: Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 17.00 – 18.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Mentalitățile secolului XXI: imaginarul colectiv și discursul public

Astăzi, discursul public este extrem de ideologizat, iar manipularea prin tot felul de strategii discursive tot mai mare. Cum ne apărăm în fața acestor pericole și cum încurajăm gândirea critică în rândul publicului? Acestea sunt aspecte pe care dorim să le abordăm în mod deschis și să le dezbatem pentru o mai bună înțelegere a acestora.

Invitați: Arthur Suciu – scriitor, specialist în teoriile comunicării, Florin Dumitrescu – poet, antropolog, Iulia Popovici – critic de teatru
Moderator: Vasile Ernu


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 18.00 – 19.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Bijuterii cu stil |
expoziție de bijuterie contemporană la MNLR, autor Mihaela Cherciu

În cadrul expoziției „Bijuterii cu stil”, veți avea posibilitatea de a descoperi o serie de creații unicat ale artistei, din colecțiile „Bijuterii Arhitectonice” și „Printre Degete”. Colecția „Bijuterii Arhitectonice” este inspirată de ritmuri și ornamente arhitecturale, mici basoreliefuri de frunze, arcade, spirale și sfere pe care artista le-a descoperit în plimbările sale prin București. Colecția „Printre Degete” a fost lansată în aprilie 2019, la Târgul Internațional de bijuterie contemporană AUTOR, și este inspirată de corpul uman. Artista și-a imortalizat în porțelan propria mâna dreaptă, principalul „instrument” cu care creează, și a transpus-o în piese unicat de bijuterie, o evocare a importanței măiestriei artistice.


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.00
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi 1:1 de dramaturgie românească

Ce este nou în dramaturgia românească? Cum se scrie și ce teme sunt abordate? Dramaturgii scriu gândindu-se la anumiți actori, la un anumit public, la posibilitatea de a înscrie piesele într-un festival? Sunt întrebări la care vor răspunde pe rând Lucia Verona, Horia Gârbea și Mihai Ignat.


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 19.00 – 20.30
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Despre gust în literatură, gastronomie și oenologie

Sunt momente, întâmplări și pagini în care literatura, gastronomia și oenologia își dau întâlnire. Invitați: Radu Băieșu și Vasile Gribincea


Miercuri, 18 ianuarie 2023, orele 20.30 – 21.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert de muzică tradițională reinterpretată: Alina Ciolca

„Ce îmi propun este explorarea convergențelor sonore, tematice și funcționale, dintre un folclor afro-american și un folclor românesc în cel mai larg sens, în cheia diferitelor graiuri muzicale, printr-o interpretare alternativă a acestor două lumi care se întâlnesc dacă și numai dacă sunt preluate în forma lor nealterată de standarde, nivelări si raționalizări comerciale”. (Alina Ciolca)


Echipa proiectului:

Coordonator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR
Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan
Programe: Gabriela Toma
Editura MLR: Radu Băieșu, Vasile Gribincea
Case memoriale: Dorothea Nicolescu, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu, Adrian David
Expoziția de bază a MNLR: Monica Morariu, Gabriela Scaete, Radu Băieșu, Daniela Toma, Mocanu Alexandrina
Expoziții temporare: Alina Niculescu, Antoanella Bănciulescu, Marius Manea, Mira Matei
Patrimoniu: Eugenia Oprescu, Andra Ispas, Leonard Fulău
Creație grafică: Petru Șoșa, Emilia Petre
Fotografie: Dan Vatamaniuc
Multimedia: Alexandru Ursu, Daniel Paul Ciobanu

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”