Diversitatea sunetelor naturale și umane, de explorat la NARAȚIUNI SONORE 2024

Exercițiu de imaginație. Întinde-te pe malul Begăi, închide ochii și construiește o imagine a locului numai din sunete, mirosuri, temperatură și texturi.

155 vizualizări
Citiți în 4 de minute
1

În perioada 20-23 iunie, malul Begăi din zona Iosefin devine loc de întâlnire pentru exploratorii sunetelor, la cea de-a patra ediție NARAȚIUNI SONORE, organizată de Asociația Simultan.

Te așteaptă patru zile în care poți descoperi sunetele orașului și ale naturii, într-o călătorie infinită care invită la calm, ascultare activă și imaginație sonoră.

Programul din acest an reunește lucrări în jurul diversității sunetelor naturale și umane: plimbare sonoră augmentată cu Stéphane Marin (FR), performance sonor cu înregistrări de teren și valențe muzicale împreună cu Manja Ristić (SBR/HR), Felicity Mangan (AU), Edka Jarząb (PL), Patrick Tubin McGinley (US) sau Mark Vernon (UK), dispozitive de ascultare tip instalație cu Ana Teodora Popa și Anamaria Pravicencu în colaborare cu Daniela Rațiu și Manja Ristić, audiții de piese scurte produse de Teatrul Național Radiofonic, audiții și prezentări ale platformelor de radio și creație sonoră framework radio și Radiophrenia din Glasgow, un atelier de inițiere în creație sonoră cu Ana Teodora Popa și o petrecere cu Sandra & DJ Shuffle (RO), o închegare narativă de seturi experimental-dansante back to back.

Malurile canalului și zonele limitrofe, unul dintre bazinele de înot abandonate, foișorul din Parcul Central sunt locurile fizice ale întâlnirii cu artiștii invitați și lucrările lor sonore, dar și o croazieră spre marginea orașului cu ambarcațiunea Pelicanul, cu performance-uri în staționare, alimentate cu energie regenerabilă pentru reducerea emisiilor de carbon.

„Narațiuni Sonore 2024 vă provoacă să descoperiți sunetele orașului și ale naturii ascunse de suficiența iluzorie a imaginii. Vă trimite o invitație la ascultare activă și dedicată cu posibilitatea exersării lecturii sensibile a teritoriilor urbane aflate la întâlnirea dintre vegetație, mineralul natural și cel construit, sunetele umane și cele non-umane, tot atâtea voci și manifestări ale vieții”, spune curatoarea acestei ediții, Anamaria Pravicencu.

Am lansat și o provocare către public sub forma unui apel deschis, de a realiza O carte poștală sonoră cu Timișoara. Acest miniconcurs de ascultare și înregistrare este deschis până în 20 iunie. Mai multe informații aici.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 20 iunie, de la 18:00, la foișorul din Parcul Central „Anton Scudier” din Timișoara.

Mai multe detalii despre program și traseul sonor pe pagina sonicnarratives.simultan.org


Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiect inițiat de – SIMULTAN.org

Parteneri – SEMI SILENT / HEI – House of European Institutes / Institut Français / Ecluze pe Bega / Cărturești / Under the Bridge

Parteneri media – Radio Guerrilla / Observator Cultural / Igloo / Revista-Arta / Propagarta / Capital Cultural / IQads / 4arte.ro / BookHub / Familia / Zile și Nopți

1 Comment

 1. Douăzeci de narațiuni sonore, menționând artistul sau trupa, titlul piesei, anul apariției:
  Abba – I Am The City – 1982
  J.J. Cale – Traces – 1992
  Sfinx – Focuri vii – 1980
  Luv Machine – It’s Amazing – 1971
  Electric Light Orchestra – Here Is The News – 1981
  Soundgarden – Black Hole Sun – 1994
  Foreigner – Urgent – 1981
  Phoenix – Negru Vodă – 1972
  Dire Straits – Sultans Of Swing – 1978
  The Police – Every Little Thing She Does Is Magic – 1981
  Emerson Lake & Palmer – Karn Evil 9 – 1973
  King Crimson – Epitaph – 1969
  Kraftwerk – Kometenmelodie 2 – 1974
  Devo – Gut Feeling – 1978
  Magazine – Burst – 1978
  Massive Attack – Teardrop – 1998
  Camel – Rhayader Goes To Town – 1975
  Pearl Jam – Alive – 1991
  Jane – Fire, Water, Earth & Air – 1976
  Marillion – Garden Party – 1983

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”