FAMILIA recomandă

Moni Stănilă, Ofsaid, Nemira, 2022

567 vizualizări
Citiți în 1 minut

Ce poate fi mai actual de citit la sfârșitul unui an mărginit la cele două capete de invazia rusească în Ucraina și Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar decât o carte atât despre război, cât și despre „regele sportului”?

Cel mai recent volum semnat de Moni Stănilă, Ofsaid (Nemira, 2022), elaborat/finisat în cadrul unei rezidențe literare oferite de Fundația Cărturești, se înfățișează ca un hibrid, la prima vedere straniu, între etosul animozităților geopolitice la nord-est de România & Republica Moldova și eposul unor legendare rivalități sportive, cele două chestiuni antrenând, laolaltă, resortul tactic al memoriei. Fandările semantice ale versurilor din Ofsaid cheamă la regândirea demarcării subiectivității într-un teren dificil, minat de orgoliile inerente competitivității. Alăturate, reportajele extazului tribunelor și cele ale terorii de pe front configurează scheme mintale frizând simulacrul.

Un volum despre suveranitate și cotropire, amenințare și rezistență, situându-se valoric, în palmaresul autoarei, alături de Colonia fabricii și O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni. De pus sub brad – îl ajută și cromatica!

(M.T.)

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „FAMILIA recomandă”