Agenda culturală a MNLR
21 – 27 februarie 2022

În intervalul 21-27 februarie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la următoarele evenimente culturale

803 vizualizări
Citiți în 14 de minute

Întâlniri despre teatru la MNLR #2 | Marin Sorescu

Întrucât „toate [întâlnirile] poartă un nume”, evenimentul din luna februarie din seria „Întâlnirilor despre teatru” este dedicat lui Marin Sorescu. Întrebat fiind „cine este?”, Marin Sorescu a răspuns într-un interviu: „Mă tot întreb și eu, la sugestia dumitale și a altora, și nu reușesc să dau peste un răspuns care să-mi placă. Sau să nu-mi placă, dar să fie exact, să fie un răspuns, cât de cât. Pe scurt, habar n-am cine sunt. Cine află primul să-mi spună și mie. Îmi vine să râd atunci când criticii dau impresia că știu totul despre mine citindu-mi una sau alta din cărți, pe sărite. Nu numai poetul se poate defini greu, ci oricare om. Numai că pe cei mai mulți nu-i întreabă nimeni.”

Așadar, vă așteptăm miercuri, 23 februarie 2022, începând cu ora 18.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, să descoperim, alături de Diana Mihailopol și invitații săi, diverse perspective asupra teatrului sorescian, să aflăm care au fost și care sunt viziunile regizorale ale punerii în scenă a operei dramatice a scriitorului.

Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, la telefon 0736.598.451 (WhatsApp, Gabriela Toma), prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde și purtarea măștii.

Detalii, aici.


Lansare de carte | Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot de Doina Ruști

Joi, 24 februarie 2022, ora 20.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu

Prima ieșire în public a volumului de povestiri Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (Editura Litera, 2022), semnat de Doina Ruști, va avea loc în seara de Dragobete. Iubiri de demult, cutioarele vrăjite și licoarea iubirii – iată câteva teme care se vor dezbate. Vor fi momente de autografe și de taifas, în Ceainăria muzeului. Plus un dialog pe marginea cărții.
Participă: Doina Ruști & Anca Șurian Capros.


Vineri, 25 februarie 2022, ora 15.00

Muzeul Național al Literaturii Române 

Str. Nicolae Crețulescu 8

MNLR găzduiește lansarea volumului de poezie Îngerii din Lună (Editura Astralis) al Cameliei Pantazi Tudor, prozator, eseist, realizator de emisiuni radio, redactor-șef al revistei Astralis, membru al UZPR, și a volumului Momente istorice, apărut sub aceeași semnătură, la Editura UZPR.

„Cu sensibilitate, gingăşie, vibraţie, poeta îşi deschide sufletul spre o percepţie a Universului, percepţie pe care o aşază într-o armonie poetică încărcată de mirosul ploii ademenind curcubeul, spărgând pereţii deşertăciunii atunci când orhideele îi înfloresc în suflet. Metaforele realizează transferul semantic prin care limbajul este scos din regimul său abstract şi adus să-i articuleze liric manifestările. Astfel, Camelia Pantazi Tudor transpune în poeme coduri secrete ale trăirilor, construind interiorul subtil de reculegere, de respiro, al sensurilor”, scrie Evelyne Croitoru.


mini-Cafeneaua critică on-line

Luni, 21 februarie 2022, ora 19.00: Mircea Valeriu Deaca

Joi, 24 februarie 2022, ora 19.00: Doina Mândru

psite-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.


Duminică, 27 februarie 2022, ora 11.00

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Maria Răducanu

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.


Expoziția Memoria umbrei pe un cub de sticlă |  Ioan Augustin Pop

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

15 februarie – 12 martie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați, în paerioada 15 februarie – 12 martie 2022, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, expoziția cu titlul Memoria umbrei pe un cub de sticlă, aartistului Ioan Augustin Pop.

Debutul lui Ioan Augustin Pop se regăsește în grupul tinerilor artiști din Atelier 35 Oradea și al generației optzeci. S-a consacrat în mediul picturii explorând și diversitatea noilor medii precum ambientul, arta performance-ului și fotografia. A lucrat în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca între anii 1990-2002, iar începând cu 2003 la Universitatea de Vest Timișoara unde funcționează și în prezent ca profesor coordonator în cadrul departamentul Școlii Doctorale de Arte. 

Seria de douăzeci de lucrări de mari dimensiuni Memoria umbrei pe un cub de sticlă  aparține proiectului TZARAgordian și se derulează între anii 2015-2022, având origine în proiectul anterior, Despre M. I. N. E (Ministerul Industriei, Naturii și Experimentului) din anii 2013-2015.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duiminică, pe bază de programare la numărul de telefon 0762.671.698 sau printr-un e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.


„Perioada cristalină” a lui Jacques Hérold | expoziție MNLR la Muzeul Național de Geologie

Şoseaua Pavel D. Kiseleff 2

18 februarie – 4 martie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române continuă proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală cu o vizită la Muzeul Național de Geologie, unde vă prezentăm lucrările artistului Jacques Hérold, caracteristice unei perioade speciale din viața acestuia, din anii ’40 – ’50, lucrări care fac parte din colecția doamnei Cristina Simion.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00, cu respectarea prevederilor în vigoare.

Jacques Hérold (nume real Herold Blumer) s-a născut la 10 octombrie 1910, la Piatra Neamţ, fiind un artist român avangardist, evreu de origine, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Gherasim Luca. După studii începute la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista „Unu”, în 1930, la 20 de ani, a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Graţie lui Victor Brauner, a cunoscut şi a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, precum şi al multor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici, adevărate bijuterii. A publicat în Franţa lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc) în ediţii limitate, începând din anii ’30. După un intermezzo în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sa a fost prezentată în expoziţii personale, precum şi în expoziţii de grup ale suprarealiştilor, fiind recunoscută şi apreciată pentru stilul original, și lirismul său aparte.


Bucureștiul lui Mircea Eliade | Expoziție în mansarda MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vă invităm să călătoriți prin Bucureștiul interbelic, prin „Bucureștiul lui Mircea Eliade”. Expoziția vă prezintă o geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți sunt semnalate nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.

Expoziția este structurată pe șapte teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, șapte instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele șapte instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro, cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.


Dragoste la prima lectură | expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55 – 59

14 – 28 februarie 2022

V-ați îndrăgostit vreodată la prima lectură? Dacă nu, vă invităm să parcurgeți poveștile și  întâmplările relatate în scrisorile în care iubirea (în nenumăratele sale ipostaze) străbate fiecare cuvânt. Prin această expoziție, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu București Mall Vitan și în colaborare cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, sunt marcate zilele importante la nivel național și internațional dedicate sărbătoririi iubirii.

Totodată, prin acest proiect expozițional, aducem în atenția publicului importanța Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorite în acest an pentru prima dată în România, în 15 februarie. Astfel, expoziția este o invitație la descoperirea unui alt sens dat lecturii: o citire a realității celuilalt, în care pătrundem curioși, uimiți și captivați. Îndrăgostitul, citind universul celuilalt, îl vede ca pe ființa care-i „umblă prin minte”, „vârtej poetic”, „o mare care se depărtează de țărm”, „acea rugăciune pe care un om nu mai vrea s-o spună și altora”; descoperă „frumusețea stranie”, misterioasă.

Schimbul de scrisori și cărți poștale între dramaturgi renumiți și actrițe celebre (Aurel Baranga – Marcela Rusu, Victor Ion Popa – Maria Mohor), între scriitori și ființele care i-au inspirat și despre care au scris (Aurel Dumitrașcu – T.), iubiri care s-au transformat în frumoase prietenii (Emil Cioran – Ecaterina Săndulescu), afinități și dialoguri productive, inspiraționale (Camil Petrescu – Cella Serghi, Marin Preda – Aurora Cornu) se vor derula ca un film în fața vizitatorilor centrului comercial.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”