/

V.O.S. #11: Ediție bilingvă cu Molnár Zsolt, Kovács Edward feat. Tóth Gergő

45 vizualizări
Citiți în 4 de minute

Pe 21 septembrie, de la 19:00, vă dăm întâlnire în grădina centrului cultural-spiritual Posticum, unde vor avea loc ultimele numere de perfomance poetic marca Pragul Vaida din acest an. Ediția a 11-a V.O.S., bilingvă, îi are ca invitați pe poeții maghiari Molnár Zsolt și Kovács Edward. Muzică: Tóth Gergő. Moderator: Fancsali Róbert. Traducător poeme și interpret dialog: Mihók Tamás.

La fața locului se va regăsi un stand Cărturești cu volume de poezie contemporană, maghiară și română deopotrivă, precum și un mini-bar cu apă, cafea și vin, care funcționează pe bază de donații.

Un eveniment Reviste de cultură „Familia” în colaborare cu Revista „Golan” și ancazaharia.ro. Parteneri: Posticum, Cărturești Oradea, Litere UO.

Despre invitați:

Kovács Edward s-a născut în 1995 la Săcuieni, jud. Bihor. Actualmente urmează cursurile Școlii Doctorale de Studii Literare și Culturale din cadrul Facultății de Litere din Debrețin. De asemenea, redactor al revistei Szkholion. A debutat pe platforma KULTer.hu. Prezent în antologia Szép versek (Cele mai frumoase poezii), ediția 2018. În 2019, câștigător al premiului KULTer stART. Cercetează reinterpretările miturilor din lirica maghiară publicată din ’80 încoace.

Molnár Zsolt, poet maghiar cu mobilitate redusă născut în 1983, la Oradea. Scrie poezie încă din 2004 – din 2011 încoace creează cu ajutorul nasului folosind o tastatură specială. Publică în reviste din România și Ungaria. În 2013, câștigător al premiului special al revistei Várad. Autor al volumelor: Kapaszkodom (Mă țin, 2009), De te itt maradsz (Dar tu rămâi aici, 2011), Kódolt remény (Speranță codată, 2015) și A monológ iránya (Direcția monologului, 2023). Prezent cu mai multe poeme în antologia Élő Várad 2 (Oradea Vie 2). Membru al Mișcării Élő Várad (Oradea Vie). Trăiește în orașul său natal.

Tóth Gergő: https://www.facebook.com/madarattollarol?mibextid=qi2Omg

Fancsali Róbert, filolog; cadru universitar și cercetător la Catedra de Română a ELTE Budapesta. Specializat în literatura română și maghiară, perioadele modernă și contemporană, cu accent pe fantastic și absurd. Disertația sa are în vedere realismul magic maghiar și român, printre autorii comentați numărându-se Filip Florian, Darvasi László și Bodor Ádám. S-a mutat recent din Győr la Oradea, unde s-a conectat cu entuziasm la viața culturală locală. Printre dezideratele sale principale se numără consolidarea legăturilor româno-maghiare și, implicit, înlesnirea pentru cele două culturi a cunoașterii reciproce a valorilor artistice. Responsabil pentru organizarea de conferințe și dezbateri publice în limba maghiară în cadrul MCC (Mathias Corvinus Collegium).

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/8720237484677745

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Pragul Vaida”