/

Léonie și infernul

367 vizualizări
Citiți în 6 de minute

Léonie e o fată la vârsta bacalaureatului. Merge deodată singură la discotecă, fără prietenul său. Seară fatală. Se trezește la un oarecare Raymond. Răpită, sechestrată. Va sta acolo… aproape șase ani, cu o brățară la gleznă. Normal că ne gândim la Colecționarul lui Fowles. Lumea e plină de bolnavi mintali – asta citim și auzim zilnic. Răpiri diverse, urmate adesea de perfidul complex Stockholm.

E vorba despre romanul Léonie, un polar scris de Marlène Charine, thriller publicat în 2022, la editura Calmann-Lévy. Autoarea și-a făcut intrarea în lumea polarului în 2020, cu romanul Tombent les anges (Cad îngerii). Ingineră chimistă fiind, ea a ales thrillerul, după ce a scris mai multe nuvele.

De cinci ani, unsprezece luni și treizeci de zile, Léonie îl așteaptă pe Raymond în fiecare dimineață. Cu aceeași greață. La început avea un lanț la picioare. Mai târziu, Raymond l-a înlocuit cu o sfoară. Spaima ei că el nu va veni, că a uitat-o, că a plecat să sechestreze o altă fată, mai tânără, mai frumoasă. Dar el apare surâzând, îi aduce micul dejun. Rutina. Oare familia e neliniștită? – se întreabă ea. Se agită, încearcă s-o găsească? Raymond profită de buzele ei, ea e blocată de greutatea trupului său. Urlă, se zbate, strigă, plânge. Lui i se pare normal, nu se scuză. Dacă într-o zi i se va părea și ei normal? Gândul o sperie. Precis are de-a face cu un sociopat. El o strânge în brațe. Oare au fost și alte victime în aceeași cameră – se întreabă ea – „cu acest lup rău, deghizat în gentleman, nu în bunică”?

O cameră cu pereți albi și cu o fereastră pe care n-o poate atinge. Un pat în care rămâne nemișcată ore în șir. Ea mănâncă tot ce-i aduce Raymond. Două platouri pe zi. Oare polițiștii au început o anchetă? – se întreabă ea. Recuperări de indicii, martori, rețele sociale – totul pentru salvarea ei. Ea începe să se adapteze, asemenea primelor mamifere ale planetei. Victima și călăul pot fi pe aceeași undă? 

Raymond îi permite să folosească internetul, dar numai pentru a-și comanda haine, cărți, articole de frumusețe. Interzis să caute alt site, să afle pagini despre actualitate. Ea trebuie să trăiască într-o bulă îndepărtată de lume. În visele ei își regăsește iubitul. Raymond nu-i poate atinge refugiul interior, acel loc secret ce-i permite să viseze cu ochii deschiși scenarii de salvare. Care dispar atunci când el îi pune mâna pe umăr. El, răpitorul, în fiecare clipă a realității, alungându-i fantasmele și himerele.

Într-o zi, Raymond se prăbușește, cade. O criză cardiacă. Pentru ea, începe o panică sufocantă. E incapabilă să iasă, dominată mental de torționarul său. Dacă nimeni n-o va crede? Dacă toți au uitat-o? E singură, într-o casă izolată, lângă un cadavru. Liberă… dar nu liberă. Alături de ea, fidela pisică Newton, care a trăit aceeași frică în ziua când a văzut pentru prima oară ușile casei deschise. Deodată întocmește o „listă neagră”, cu cele șase persoane vinovate pentru cei șase ani de infern, de atingeri forțate. În primul rând, iubitul Bastien, care n-a mers cu ea la discotecă. Mai apoi doi prieteni care n-au însoțit-o la întoarcere și, bineînțeles, polițistul însărcinat cu ancheta. Frica ei de exterior continuă – nu mai știe trăi în exterior.

Normal că nu voi devoala uluitorul deznodământ. Un thriller original, intrigă cu piste false, scriitură fluidă și fraze scurte cu precizie chirurgicală.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Cartea străină”