Agenda culturală a MNLR, perioada 16 – 22 mai 2022

559 vizualizări
Citiți în 29 de minute

Evenimente cu public

Luni, 16 mai 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Juan Rulfo | 105 ani de la naștere

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, vă invită să participați la o întâlnire cu povestea vieții și operei scriitorului mexican Juan Rulfo, autor care a reprezentat o adevărată fascinație pentru marii scriitori ai lumii, printre care și scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, pentru generații de cititori care i-au parcurs cărțile, dar și pentru traducători și regizori.

Juan Rulfo s-a născut în Sayula, în statul Jalisco din Mexic, la 16 mai 1917. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii mexicane și universale de secol XX. Își începe studiile în Jalisco, iar apoi le continuă în Guadalajara, unde intenționa să rămână și pentru a urma cursurile universitare.

A fost însă nevoit să se mute în Ciudad de Mexico, unde s-a angajat la Secretariatul Guvernului Mexicului. Pe lângă activitatea de scriitor, Juan Rulfo este cunoscut și ca fotograf, adunând peste 6000 de negative. Debutează în 1953 cu „Câmpia în flăcări”, volum urmat de capodopera „Pedro Paramo”, în 1955, și de volumul „El gallo de oro”, al cărui scenariu a fost scris de Gabriel Garcia Marquez și Carlos Fuentes. În 1970 primește Premiul Național pentru Literatură, iar zece ani mai târziu este primit în Academia Mexicană.

La eveniment, vor lua cuvântul Excelența Sa, domnul José Guillermo Ordorica Roble,  ambasador extraordinar și plenipotențiar al Mexicului în România, lect. univ. dr. Aura Cristina Bunoro (Universitatea din București), conf. dr. Ilinca Ilian (Universitatea de Vest, Timișoara) prin Zoom. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Melania Stancu (Universitatea din București).

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451.


Marți, 17 mai 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Saudades. Grădina desfătărilor de Cora Botezatu

Prezintă: prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer, filolog, poetă, traducătoare și graficiană, și Nicolae Băciuț, poet, editor, directorul Direcției de Cultură Mureș.

„Poezia mea provine de dincolo de mine, dintr-o întârziere biografică, un decalaj flagrant față de propria mea ființă. Se vorbește despre oameni care s-au întors din stări de comă prelungită, total diferiți față de cei care erau atunci când au intrat în acea stare, ceea ce mă face să cred că exilul a fost până la urmă, din punctul de vedere al literaturii mele, o asemenea stare prelungită, o formă de comă literară. Revenirea în România și reapucarea de scris au coincis, de fapt, cu regăsirea conștiinței mele poetice (martirizate de ciclurile trăirii coșmarului ceaușist și apoi a exilului, care mi-au impus distorsionări de proporții) asistând, oarecum, din culise, la o reunificare a mea cu o parte a spiritului meu pribegit”, scrie Cora Botezatu în Art Statement, cuvântul de final din cartea Saudades, Grădina desfătărilor.


Marți, 17 mai 2022, ora 19.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Un poet, un prozator, un vin | proiect nou la MNLR

Participă: Tatiana Ernuțeanu, Liviu G. Stan
Moderator: Doina Ruști


Miercuri, 18 mai 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Conferința „Miorița – The Magic Lambkin – O Baladă de Vis”, susținută de Adrian George Sahlean. „Dincolo de referințele folclorice specifice, Miorița relevă fantezii și impulsuri inconștiente psihice universale”, afirmă Adrian George Sahlean.


Joi, 19 mai 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Omul-aripă de Cristina Chirvasie, al doilea volum din colecția Revoluția Modelelor, apărut sub auspiciile Fundației Culturale Memoria.

La eveniment vor participa: Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, violonistă și cercetătoare CNSAS, Costion Nicolescu, teolog și eseist, Nicolae Mărgineanu, regizor, și Cristina Chirvasie, realizatoarea proiectului Revoluția modelelor.


Vineri, 20 mai 2022, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Ileana Vulpescu

În Grădina MNLR va avea loc un eveniment dedicat personalității și operei scriitoarei Ileana Vulpescu. Participă: Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Ioan Cristescu, Ștefan Paraschiv și Loreta Popa. Romanul care a consacrat-o pe Ileana Vulpescu a fost „Arta conversaţiei” (1980). Acesta aborda frământările sentimentale ale unei doctoriţe și a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului Giuleşti (acum Odeon), de actriţa Dorina Lazăr.


Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 10.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Atelierele Thomasinei: Basm multietnic cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală


Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 12.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Bookster  | clubul de lectură  #FORWARD

În cadrul Romanian Design Week, Bookster organizează un club de lectură, sub titlul  #FORWARD, în cadrul căruia se vor dezbate diverse teme literare.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina evenimentului, Read`n`Write your future │ Romanian Design Week 2022.

Bookster este prima platformă care aduce cărțile aproape de oameni. Aceasta oferă acces la peste 100.000 de cărți, articole și materiale video, dintr-o gamă variată de categorii (de la dezvoltare personală și profesională, la hobby-uri, beletristică și cărți de copii). Peste 78.000 de cititori din 1.000 de companii fac parte acum din comunitatea Bookster.


Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 12.00
Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor 26

Muzeul Național al Literaturii Române și Moara de Hârtie lansează volumul „Tudor Arghezi – 21 de poeme”.

Participă: Dana Georgescu, Ion Georgescu, Dorothea Nicolescu.
Lectură: Iulian Gliță
Moderator: Loreta Popa


Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Ziua mondială pentru diversitate culturală la MNLR

Sub patronajul UNESCO, Muzeul Național al Literaturii Române organizează sâmbătă, 21 mai 2022, ora 18.00, o dezbatere cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, la care vor participa reprezentanți ai mai multor etnii din diferite domenii. Temele întâlnirii vizează elementele identitare ale etniilor reprezentative, elementele culturale formatoare, importanța diversității și a dialogului astăzi, modalități de abordare a prejudecăților. 

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, proclamată în 2002 în cadrul Adunării Generale a ONU, se află la prima ediție în acest an la MNLR ca program-pilot, propunându-ne ca, în anii următori, să organizăm un festival al diversității culturale, care să includă lecturi publice ale scriitorilor etniilor din România, întâlniri cu traducători, artiști, actori, concerte de muzică reprezentativă pentru toate etniile, precum și întâlniri cu gastronomia specifică acestora.

Întâlnirea va avea formatul unei dezbateri de 40 de minute în care cei doi moderatori – Cristina Bogdan, profesor de istorie a reprezentărilor colective (licență) și de antropologie urbană (master) la Facultatea de Litere a Universității din București, și Vasile Ernu, autor, blogger, comentator politic, eseist, editor și scriitor român, cu o cunoaștere remarcabilă a comunităților etnice și a reprezentanților acestora – vor pune în lumină valorile, dar și obiectivele generale ale UNESCO, contribuind la dialogul cultural prin educație, știință, cultură, comunicare și informare.

Invitații dezbaterii: Naomi Guttman, Ciprian Necula, Fatma Yilmaz.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451 (Gabriela Toma).


Concursuri

Cutia cu desene și mesaje | expoziție aniversară a celor mici | 1 iunie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) sărbătorește anul acesta 65 de ani de la înființare, fiind o instituție apreciată la nivel național și internațional pentru complexitatea proiectelor, pentru inițiative inedite și pentru crearea unui discurs modern în ceea ce privește prezentarea literaturii române.

Cu această ocazie, MNLR invită părinții, învățătorii și profesorii să trimită desenele copiilor și/sau mesajele lor semnate până în data de 29 mai 2022, ora 16.00, prin Poșta Română, la adresa Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (Sector 1, București), menționând numele complet al copilului, vârsta, localitatea și un număr de contact.

Vârsta copiilor care pot participa cu desene și mesaje: 5+. Desenele vor face parte din cadrul expoziției aniversare, care va fi vernisată la 1 iunie 2022, Ziua copilului, înainte de lectura pentru copii a scriitoarei Ioana Nicolaie.

Toate evenimentele organizate de MNLR sunt gratuite, iar accesul este liber în limita locurilor disponibile!

Așteptăm cu interes desenele și mesajele celor mici!

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).


Concursul „Refresh” pentru cele mai bune montaje realizate de adolescenți

Muzeul Național al Literaturii Române are deosebita plăcere de a vă invita să luați parte la aniversarea celor 65 de ani de la înființarea instituției, moment care va fi marcat printr-o serie de evenimente dedicate interacțiunii cu vizitatorii de ieri și de astăzi.

Cu această ocazie, ne dorim ca liceenii să devină promotorii unei schimbări de optică și să își pună amprenta asupra metodelor de promovare a spațiului cultural. După formarea echipei, într-o primă etapă, aceștia sunt invitați să viziteze muzeul pentru a colecta materialele foto-video necesare montajului, după care fiecare va prelucra aceste date, astfel încât să realizeze o prezentare video prin care să ofere o nouă lumină expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu 8.

Înscrierile echipelor sunt realizate de cadrele didactice de la liceele din București, iar date despre regulamentul de participare, precum și informații cu privire la formatul și durata materialelor, regăsiți aici.

Juriul care va evalua materialele înscrise în concurs este compus din: Bogdan George Dună, Marius Șerban, Alexandru Ursu.

Materialele pot fi trimise până în data de 28 mai 2022, ora 23.59la adresa programe@mnlr.ro.


Expoziții temporare

Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Muzeul Național al Literaturii Române a deschis la sediul din Calea Griviței 64-66, un nou spațiu expozițional: Atelier de artist – Margareta Sterian. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

Detalii, aici.


Expoziția Carte veche în biblioteca Arhivelor Naționale ale României la MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Al. Condeescu”

10 – 28 mai 2022

Arhivele Naționale ale României organizează, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, expoziția Carte veche în biblioteca Arhivelor Naționale ale României. Publicul poate admira 52 de cărți aflate în prezent în administrarea Arhivelor Naționale. De o deosebită valoare istorică, acestea au fost publicate în secolele XV– XVII, în centre tipografice europene prolifice (din Germania, Italia, Elveția, Olanda, Belgia), iar în Țările Române, în secolele XVII–XIX. Printre exponate se vor enumera atlase geografice, cărți de istorie (aparținând spațiului est-european), editate în limbile latină, germană, franceză, italiană, greacă. Sunt incluse patru incunabule (lucrări editate în secolul al XV-lea), după cum urmează: ediția din 1492 a Quattuor nouissima cum multis exemplis pulcherrimis… a lui Gerardus de Vliederhoven (autor din secolul al XIV-lea); a doua ediție a Liber Chronicarum a lui Hartmann Schedel (Augsburg, 1497); anonima Gesta romanorum, applicato moralisatis ac misticas (1497);Romanae historiae compendium a lui Pomponio Leto (Veneția, 1499). Acestora li se adaugă un număr important de texte tipărite în secolele imediat următoare, printre care o ediție a Vita et gesta Karoli Magni a lui Eginhardus (Köln, 1521), apologia împotriva lui Mahomed (în limba greacă), a împăratului Ioan VI Cantacuzino al Bizanțului (ediția de la Basel, 1543), o ediție din 1594 a Geografiei lui Ptolemeu sau Istoria Transilvaniei a lui Ciro Spontoni, de la 1638. Se adaugă diverse ediții de texte semnate de personalități precum Terențiu, Ammianus Marcellinus Lucian din Samosata, Theodor Spandugino, Erasmus din Rotterdam, Nicolaus Olahus, Alfonso Loschi etc.


Expoziția „Nomos”. Himere și Garguie | Christian Paraschiv
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Petru Creția”

10 – 28 mai 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția cu titlul Nomos. Himere și Garguie a artistului Christian Paraschiv.

„Această expoziție stă la întâlnirea dintre o frumoasă îndrăzneală și o nobilă datorie. Probabil că una dintre cele mai frumoase provocări din istoria artelor este încercarea picturii de a aborda temele sculpturii –  o temeritate pentru care Christian Paraschiv este în cel mai potrivit moment al evoluției sale artistice. Garguii gotici, himerele, plăsmuirile imaginației medievale care ies din zidurile marilor catedrale spre noi, deopotrivă pentru a ne apăra și a ne speria, evocă un gen de spiritualitate care ni se pare îndepărtată și străină, căci am învățat cu toții, anapoda, sub influența iluministă, că Evul Mediu e întunecat și opac, populat cu oameni proști, înapoiați și cruzi. Doar că, pentru un artist de intensă spiritualitate precum Christian Paraschiv, pledoaria pentru actualitatea imaginarului gotic este un fel de datorie culturală față de un adevăr profund. Expoziția aceasta ne arată că nobilele datorii se împlinesc numai cu frumoasă îndrăzneală.” – Sever Voinescu


Neverland Mythos | Expoziție de gravură a artistei  Rodica Lomnășan
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala „Al. Oprea”

3 – 28 mai 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția de gravură cu titlul Neverland Mythos a artistei Rodica Lomnășan.

„Confuzia pe care o trăim în prezent ne face să ne simțim abandonați într-un loc al nimănui. Lumea întreagă parcă ar fi devenit un tărâm populat doar cu fantasme, himere, uneori iluzii, dar cel mai adesea spaime.

Neverland este un tărâm ideal al visului, al libertății absolute, situat înafara timpului și spațiului, un refugiu într-o lume a inocenței și copilăriei veșnice.

Acest sentiment m-a determinat să readuc la viață acele lucrări ale mele inspirate de poezia uriașului pesimist Mircea Ivănescu, capabil însă și de umor sau de o fină ironie, detectabile în versurile sale.

Fiecare dintre aceste lucrări s-a născut ca o confesiune, ca o revenire în trecut, ca o rememorare, pentru că, în cele din urmă, creația dă un plus de semnificație vieții și, indiferent ce stări încercăm, ori ce fel de vremuri trăim, putem afla în noi inepuizabile și autentice resurse creatoare.

Lucrările prezentate sunt piese unicat (sau serie foarte redusă), realizate cu ajutorul tehnicilor gravurii, folosind o presă  și transferând imaginea de pe placa de metal sau de piatră (în cazul litografiei), pe hârtie.” – Rodica Lomnășan


Proiectul  cultural şi creativ „Bauhaus 2022”

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2022”, eveniment realizat şi dedicat Zilei Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.

Proiectul  cultural şi creativ „Bauhaus 2022”  împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.

Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti prezintă, în perioada 3-25 mai 2022, conceptul expozițional: „Bauhaus 2022” al concursului internaţional de creativitate, prin prezentarea expoziţiei-experiment de artă şi arhitectură, care reunește cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Expoziția face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. – Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul „Bauhaus 2022” aduce o dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediție a Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.

Detalii, aici: https://mnlr.ro/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-2022/


Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 16 mai 2022, ora 19.00: Călin Mocanu

Joi, 19 mai 2022, ora 19.00: Mircea Vasilescu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #131 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 16 mai 2022, este Călin Mocanu, actor și manager cultural, directorul Teatrului de Animație Țăndărică din București.

Invitatul episodului #132 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 19 mai 2022, este Mircea Vasilescu, critic și istoric literar, comentator politico-mediatic, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-linepe site-ul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.


Miercuri, 18  mai 2022, ora 18.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Călin-Andrei Mihăilescu | Retorică și seducție #11

Joi, 19 mai 2022, ora 20.00

Pe site-ul MNLR/ pe platforma culturaindirect.ro/ pe pagina de facebook

Litera Mov

Vineri, 20 mai 2022, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #11

Duminică, 22 mai 2022, ora 11.00 

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Silviu Biriș

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”