Ioana Nicolaie în dialog cu Mircea Pricăjan, la Oradea

Discuție despre „Miezul inimii” și trilogia nordului

260 vizualizări
Citiți în 8 de minute

Editura Humanitas și revista „Familia” vă invită 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, de la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, la o întâlnire cu 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐢𝐞 în dialog cu 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐜𝐚̆𝐣𝐚𝐧 despre romanul 𝑴𝒊𝒆𝒛𝒖𝒍 𝒊𝒏𝒊𝒎𝒊𝒊 și trilogia nordului, apărute la editura Humanitas.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri: Poză retuşatăNordulCredinţaCenotafAutoimun (desemnat de către Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013); antologia Lomografii; romane: Cerul din burtăO pasăre pe sârmă, Pelinul negru, Cartea Reghinei (Premiul Radio România Cultural pentru Proză 2020, Premiul Naţional pentru Proză Iași, Premiul Agenţia de Carte, Premiul Observator Cultural Lyceum), Tot înainte și literatură pentru copii: Aventurile lui ArikArik și mercenarii, FerboniaVertijiaCălătoria lui MediloSpionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supravieţuit clasei a VIII-a și Cum să spui te iubesc. A fost nominalizată la premii naţionale și internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă a fost tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și șase de volume colective românești (Ferestre 9840238 TescaniCartea cu buniciIntelectuali la cratiţăCartea simţurilorBucureștiul meuScriitori la poliţie etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’OrphéeNew European PoetsAn Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferinţe la numeroase festivaluri naţionale și internaţionale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

𝐌𝐢𝐞𝐳𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐢𝐢

Ca orice povestitor de vocație, Ioana Nicolaie își ia cititorul de mână și-l conduce pe un drum. Un drum surprinzător, căci din loc în loc îi dezvăluie straturi emoționante de arhitectură interioară. Se poposește în copilărie, dar și-n adolescență, dar și-n viața matură. Și din fiecare se scoate la lumină ba un secret, ba o mărturie, ba un nucleu dramatic, sau straniu, sau impregnat cu mister. 𝑀𝑖𝑒𝑧𝑢𝑙 𝑖𝑛𝑖𝑚𝑖𝑖 e o carte a tandreței, a iubirii, dar și a lucrurilor inexplicabile care ne tivesc tuturor viețile.

𝐏𝐞𝐥𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐠𝐫𝐮

„Cernobîl înseamnă «pelinul negru» sau «iarba neagră», căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. Am scris Pelinul negru şi ca o formă de revoltă, deşi mărturisesc că n-a fost uşor să plonjez în dramă şi să o deşir scriitoriceşte.” — IOANA NICOLAIE

𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐑𝐞𝐠𝐡𝐢𝐧𝐞𝐢

Reghina este un Iov feminin, dintr-un spațiu nord-transilvan, în care miraculosul se insinuează în ordinea comună, iar istoria recentă sugrumă destinele oamenilor. Este mamă a doisprezece copii, împreună cu care alcătuiește „un trup de o mie de kilograme“, plămădit din puține bucurii și insuportabilă suferință. Până la urmă, Reghina este mama universală. Miza cărții Ioanei Nicolaie este să scoată la lumină, prin incursul faulknerian în interiorul unei minți care amestecă timpurile și emoțiile, o viață, un destin, o urmă pe care umanitatea personajelor ei o lasă (sau nu) în lume.

𝐓𝐨𝐭 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞

Ioana Nicolaie ne spune în acest roman povestea Arseniei. Copilul trăiește sub o dublă presiune, a discursului oficial absurd și a lumii patriarhale în care s-a născut, și se luptă să-și găsească un drum în viață. Întâmplările prin care trece, cu aura lor de poezie și fantastic la-nceput, cu greutățile tot mai mari pe măsură ce crește, se înfășoară pe întrebarea cu răspuns greu de lămurit: ce-o așteaptă mai departe, în viață, ce-o să se facă ea când va fi mare? Femeie de serviciu la blocurile gri din oraș, fotograf, sportivă, gestionară, profesoară?

„Sunt a patra din cei doisprezece copii ai unei «mame eroine». O vreme am crezut că toate greutățile prin care-am trecut în copilărie m-au făcut mai puternică. Dar azi știu că tăietura făcută în scoarța copacului tânăr nu poate decât să crească, oricât ne-am lupta să schimbăm asta. Și crește.“ — 𝐈𝐎𝐀𝐍𝐀 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐀𝐈𝐄

Accesați AICI pagina evenimentului pe Facebook.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”