/

Pragul Vaida, noul club de lectură orădean

„ca un cal lingând o lespede de mormânt mă înșurub în ochii voștri” — Sergiu Vaida

723 vizualizări
Citiți în 3 de minute

Sergiu Vaida, figura tutelară a noului club de lectură al Oradiei, este un poet a cărui biografie rămâne, chiar și la trei decenii de la fulgerătoarea sa trecere în neființă, învăluită într-o aură de mister, prezentând numeroase necunoscute, dar și o certitudine: valoarea operei poetice.

Manuscrisele lui Sergiu Vaida, regăsite de fiul Matei Vaida și îngrijite de poetul Alexandru Seres, ne dezvăluie o poetică atipică pentru anii ’80-’90, una care convinge mai ales printr-o vervă lirico-semantică rar întâlnită. Este vorba, deci, despre un poet nedreptățit de istoria literară autohtonă, dar și de moțiunile dubioase și incerte ale vieții care l-au ținut departe de afirmare pe plan literar.

Ferment al revitalizării scenei literare locale, Pragul Vaida este o comunitate culturală tânără care încurajează dialogul și dezbaterea pornind de la textele citite de scriitorii invitați. Proiect de racordare a comunității artistice locale la tendințele literare de azi, clubul are ca scop și familiarizarea orădenilor cu unii dintre cei mai talentați și valoroși tineri scriitori din România.

Pragul Vaida trebuie perceput ca un prag estetic și spiritual deopotrivă, o graniță pe care organizatorii doresc să o tranziteze împreună cu participanții sesiunilor clubului. Un spațiu propice gândirii critice, exprimării libere și bunei dispoziții, totodată popularizării literaturii extrem-contemporane într-un regim deschis, democratic. Un cadru conversațional în care orice aspect (meta)textual poate fi pus sub semnul întrebării.

Evenimentul lansării clubului de lectură Pragul Vaida, la care Mihai Vieru va citi un grupaj din noile sale scrieri, va avea loc în data de 14 martie, de la ora 18:30, în sala mare a cafenelei Moszkva de pe strada Moscovei, nr. 12.

Manifestarea critică este încurajată de organizatori. Orice text citit poate suporta critici negative argumentate, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate.

Participarea la eveniment este gratuită și se face pe bază de rezervare prin trimiterea unui mail cu numele celor interesați la adresa: pragul.vaida@gmail.com

Membri fondatori: Mihók Tamás, Anca Zaharia, Radu Bejan

Parteneri: Revista de cultură „Familia”, Revista „Golan”, Facultatea de Litere a Universității din Oradea, ancazaharia.ro, Urban Apartment Oradea

Gazdă: Moszkva Café

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Pragul Vaida”