Paul Kenyon la București

Cartea Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne, de Paul Kenyon, o nouă apariție a Editurii Litera, este o istorie vie, strălucitoare, plină de umor și înfiorătoare a unora dintre cei mai ciudați dictatori pe care i-a văzut vreodată Europa.

578 vizualizări
Citiți în 5 de minute

Cu ocazia lansării cărții, autorul va vizita România pentru o serie de evenimente importante, unul dintre acestea fiind: Paul Kenyon în dialog cu Nadine Vlădescu, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri (14 septembrie 2022), ora 19:00, unde cititorii pot întâlni autorul într-un dialog deschis și achiziționa cartea cu autograf.

Despre Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne:
România, singura țară din Europa de Est care vorbește o limbă romanică, a fost mereu diferită de vecinele sale, iar în secolul XX s-a confruntat pe plan intern cu o galerie de personalități controversate: regele corupt Carol al II-lea; liderul antisemit al Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, sau generalul vanitos Ion Antonescu, care a venit la putere în 1940 și a condus țara într-o alianță cu Germania nazistă. După 1945, puterea a fost preluată de micul Partid Comunist, sub care țara a fost victima represiunii de tip stalinist și a colectivizării după model sovietic.

Apoi, în 1965, odată cu venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, în România a început cea mai ciudată dictatură din istoria recentă a Europei.

Mai mult decât o poveste a României moderne care se citește ca un roman, cartea Copiii nopții este și o descoperire personală a acestei țări extraordinare. Atenția pe care Paul Kenyon o acordă viciilor și tendințelor cleptomane ale despoților se combină cu o analiză sinceră și personală a unei familii românești.

Cartea lui Paul Kenyon se adâncește în această istorie și aduce la viață o galerie ascunsă de personaje.“ BBC History Magazine

O carte excelentă și documentată minunat… O lectură esențială pentru oricine este interesat de trecutul și de prezentul României.“ John Simpson, BBC World Affairs Editor

O poveste isteață și captivantă, plină de personaje grotești care au condus țara printr-o serie de dezastre, de la fascismul lui Codreanu și Antonescu la cultul personalității de inspirație stalinistă al lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu.Misha Glenny, autoare a McMafia and The Balkans (McMafia și Balcanii)

Vei rămâne surprins, extenuat și curios… O carte intrigantă.“ The Spectator

Kenyon scrie cu vervă [și] cu umor… Descoase cu răbdare firele complicate ale loialității și ostilității care străbat curtea regală, camarila militară, dar și Biroul Politic al Partidului Comunist Român.“ Literary Review

PAUL KENYON este autor și jurnalist, laureat al Premiului BAFTA pentru cel mai bun documentar. A făcut reportaje BBC din zone de război periculoase din întreaga lume, realizând peste 50 de documentare despre experiențele trăite. A transmis corespondență jurnalistică din Ucraina, în 2014 și în 2022, și din „Războiul Civil Libian“, pe tot parcursul anului 2011. A călătorit pe cea mai periculoasă rută de migrație din lume, din Africa Subsahariană în Europa, pentru a arăta modul în care tineri africani riscă totul în căutarea unei vieți mai bune. Pe lângă Africa, Kenyon a călătorit mult în Europa de Est și descrie România drept căminul său spiritual, aici întâlnindu-și soția la scurt timp după Revoluția din 1989.

Detalii: pagina de facebook a evenimentului.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”