Lansarea romanului „Sfârșitul lumii e un tren” de Daniela Rațiu

Sâmbătă, 13 aprilie | ora 17.00 | Librăria Humanitas Oradea

126 vizualizări
Citiți în 8 de minute

Editura Cartier și revista „Familia” vă invită sâmbătă, 13 aprilie, la ora 17.00, la o întâlnire cu scriitoarea Daniela Rațiu, prilejuită de romanul său răvășitor Sfârșitul lumii e un tren, proaspăt apărut la Editura Cartier. Cartea invocă foametea de după cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de autoare, participă la dialog Dan-Liviu Boeriu și Mircea Pricăjan.

„În mijlocul uliței, hoitul unui soldat. Va fi mâncat. Roiuri de muște se așază pe fața lui. I-au acoperit gura albă, uscată, buzele crăpate și însângerate, ochii deschiși. O privire nedumerită. Ultima privire. Va fi mâncat de semenii lui. Mai târziu însă, atunci înserarea se va amesteca cu noaptea. Arșița a uscat tot. De doi ani și mai bine nu a mai plouat. Nu latră niciun câine. Nu e nicio urmă de câine în satul acesta. Au fost mâncați de oameni. Care n-au fost mâncați, au fugit. Se ascund prin pădurile din împrejurimi. Atacă. Câinii îi atacă pe oameni. Oamenii îi atacă pe câini. Pădurile sunt departe de sat, e greu să ajungi până acolo, să te ascunzi de urgia dogoritoare. Căldura te înnebunește. Îți poți da duhul pe drum, să devii un hoit. Un hoit înseamnă carne, hrană, la îndemână. Un hoit nu mai e om sau câine. Sau pisică. Un hoit se poate mânca. Mintea e îngălată de foametea care a pus stăpânire pe toate ținuturile astea, de aci și până dincolo de Prut, dincolo de Siret. Supraviețuirea ocupă și ultimul gând. Mintea a devenit un hoit. Difuză, la limita dintre animal și om. Mintea e animal. Foametea e atotputernică aici și până departe hăt, foarte departe. Moldova de aici, iar peste Prut, Basarabia, și mai departe, Ucraina. Și mai departe. Departe. Până-n Siberia, la capătul lumii.” (Din Sfârșitul lumii e un tren)

Daniela RAȚIU s-a născut la Brașov. A absolvit Liceul de Arte Plastice Ion Vidu din Timișoara, licențiată a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării – Jurnalism, a Universității de Vest, licențiată a Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității Tibiscus. A urmat un master de Foto/Video din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. Este membră a PEN România și a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara. Membră a Societății Timișoara. Ca jurnalist a scris la 𝑍𝑖𝑢𝑎 𝑑𝑒 𝑉𝑒𝑠𝑡, 𝐸𝑣𝑒𝑛𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑍𝑖𝑙𝑒𝑖 – 𝐸𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑉𝑒𝑠𝑡, 𝑍𝑖𝑎𝑟𝑒.𝑐𝑜𝑚, 𝑒𝑣𝑧.𝑟𝑜, 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙.𝑟𝑜, 𝑝𝑒 𝑛𝑒𝑤𝑠𝑤𝑒𝑒𝑘.𝑟𝑜, 𝑙𝑎𝑝𝑢𝑛𝑘𝑡.𝑟𝑜 𝑒𝑡𝑐.

A debutat editorial cu volumul de poezie 𝐶𝑖𝑜𝑟𝑎𝑝 𝑐𝑢 𝑓𝑖𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑢𝑠, editura Marineasa, Timișoara, 2005. A publicat romanul 𝑂𝑐ℎ𝑒𝑙𝑎𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑎𝑚𝑎̆, editura Brumar, Timișoara, 2005. În 2007, a publicat romanul 𝐼𝑛 𝑉𝑖𝑡𝑟𝑜, editura Cartea Românească, București. În 2015, a fost unul dintre finaliștii concursului de scenarii HBO, coautor al scenariului Pauker. În 2016, a publicat volumul de teatru 𝑀𝑎̆𝑐𝑒𝑙𝑎𝑟𝑢𝑙 𝑖̂𝑖 𝑐𝑖𝑡𝑒𝑎 𝑝𝑒 𝑟𝑢𝑠̦𝑖, editura Tracus Arte, București. În 2018, a publicat volumul de poezii 𝑆𝑡𝑎𝑛𝑖𝑜𝑙, editura Charmides, Bistrița. În 2022, a publicat volumul cronică-jurnal 𝐶𝑖𝑛𝑐𝑖 𝑙𝑢𝑛𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑢 𝑠𝑎𝑙𝑣𝑎𝑡 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎. 𝑀𝑎𝑡𝑟𝑖𝑜𝑠̦𝑘𝑎. 𝑅𝑎̆𝑧𝑏𝑜𝑖𝑢𝑙 𝐻𝑖𝑏𝑟𝑖𝑑 𝑠̦𝑖 𝑟𝑎̆𝑧𝑏𝑜𝑖𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑖 𝐷𝑟𝑎𝑔𝑛𝑒𝑎 𝑐𝑢 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎, editura Casa de Pariuri Literare, București. În, 2022, au fost publicate romanul 𝑈𝑙𝑡𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑎𝑛 𝑐𝑢 𝐶𝑒𝑎𝑢𝑠̦𝑒𝑠𝑐𝑢, editura Litera, București, și 𝐴𝑛𝑒𝑠𝑡𝑒𝑧𝑖𝑎. 𝑈𝑛 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑝𝑜𝑒𝑚, editura Casa de Pariuri Literare.

Dan-Liviu BOERIU scrie cronică literară și realizează interviuri pentru revista Familia. Cea mai recentă carte: 𝐴𝑛𝑎𝑡𝑜𝑚𝑖𝑎 𝑟𝑎𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖, 𝑑𝑖𝑎𝑙𝑜𝑔 𝑐𝑢 𝑇𝑒𝑜𝑑𝑜𝑟 𝐵𝑎𝑐𝑜𝑛𝑠𝑐ℎ𝑖 (Humanitas, 2016).

Mircea PRICĂJAN este scriitor, traducător și redactorul-șef al revistei Familia. Cea mai recentă carte: romanul Murmur (Humanitas, 2023).

Accesați AICI pagina evenimentului pe Facebook.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”