/

Cosmin Bumbuț

Fotografia care ilustrează coperta numărului nostru dublu (2-3) a fost realizată în timpul proiectului „Plecat”, în Deltebre, Spania, în 2019.

Start
1073 vizualizări
Citiți în 3 de minute

Născut în Baia Mare (1968), Cosmin Bumbuț a făcut 15 ani fotografii de modă și de publicitate, iar pictorialele lui au apărut în reviste precum ElleTabu și Esquire. În 2013 a publicat Bumbata, un album care arată viața de zi cu zi a deținuților din Penitenciarul Aiud; cartea a fost premiată la Concursul Naţional de Design și la Gala Bun de Tipar. Bumbuț a cîștigat mai multe premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards în 2015 cu proiectul Camera intimă. Este singurul fotograf român care a cîștigat premiul I la competiția Sony Awards pentru fotografi profesioniști. Fotografiile sale au putut fi admirate de-a lungul anilor în numeroase expoziții naționale și internaționale

În 2008, Cosmin Bumbuț a întîlnit-o pe jurnalista Elena Stancu, care era la vremea aceea redactor-șef adjunct al revistei Marie Claire. Împreună au lucrat la mai multe reportaje sociale. În 2009, au făcut revista de fotografie Punctum, iar în 2012 au publicat Cuba continuă (Editura Art), povestea subiectivă a unui popor izolat şi suspendat în timp.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

În 2013, cei doi s-au mutat într-o autorulotă ca să înțeleagă România de azi. Au intrat în penitenciarele din Craiova, Târgșor, Gherla, Chilia Veche, Aiud, Baia Mare și Buziaș ca să afle de ce sărăcia te aruncă în închisoare, au stat în frig printre oamenii străzii și au văzut abuzurile poliției, au fost în comunitățile în care părinții își pedepsesc copiii cu lovituri de bici și femeile sînt omorîte în bătaie de bărbații lor. Au trăit printre romii căldărari din Corcova, unde fetele sînt măritate la 12 ani… Pe toate acestea le-au documentat fotografic și jurnalistic în cartea Acasă, pe drum. 4 ani teleleu (Humanitas, 2017). Au făcut un documentar (Ultimul căldărar) despre o tînără familie care caută bunăstarea în Franța, la groapa de gunoi. Filmul a fost premiat la mai multe festivaluri, printre care TIFF, Docuart și Millenium Film Festival din Bruxelles.

Din ianuarie 2019, lucrează la proiectul „Plecat”, documentînd la fața locului poveștile de viață ale românilor plecați să muncească în străinătate. Fotografia care ilustrează coperta acestui număr a fost realizată în timpul proiectului „Plecat”, în Deltebre, Spania, în 2019.

Fotografiile lui Cosmin Bumbuț și reportajele scrise de Elena Stancu sînt publicate pe Teleleu.eu.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Arte”

Filmul despre Celibidache

Povestea dirijorului și compozitorului român Sergiu Celibidache (1912-1996), „din Moldova natală până la Filarmonica din Berlin”,