Æs alienum, concert-lansare de carte

125 vizualizări
Citiți în 3 de minute
1

Poetul Mihók Tamás își lansează cel mai recent volum al său de versuri, æs alienum (Casa de Editură Max Blecher, 2024), în compania trupei Mujko sâmbătă, 11 mai, de la ora 20:00, în sala de concerte a ruin pubului Lokal (str. Aurel Lazăr, nr. 1).

Spectacolul sincretic de spoken word, în a cărui introducere va lua cuvântul criticul literar Ioana Cistelecan, se va încheia cu o sesiune de autografe. Cartea va putea fi achiziționată la fața locului la standul Cărturești. Intrarea liberă.

Trupa Mujko a luat naștere în decembrie 2011, la Oradea. În muzica lor se resimt influențe din free jazz, noise, experimental și punk, rezultatul fiind un gen imposibil de încadrat. Au colaborat cu muzicieni veniți din lumi muzicale diverse, care s-au racordat ușor la vibe-ul Mujko.

Mihók Tamás (n. 1991, Oradea), poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor al Revistei de cultură „Familia”. Din 2019, doctor în Litere. Autor a cinci volume de poeme în română și a două în maghiară. A tradus texte din peste șaptezeci de autori, publicându-le în reviste, antologii și volume individuale. A susținut lecturi atât în țară, cât și în Ungaria, Anglia, Germania, Belgia, Polonia și Suedia. Cofondator al clubului de lectură mensual „Pragul Vaida”.

Despre æs alienum:

După un volum cu titlu în greaca veche dedicat temelor ecologice, Mihók Tamás ne izbește cu acest titlu în latină, æs alienum, sugerând mize economice. Și nu numai: alien-ul poate fi exilatul, inadaptatul, „provincialul” care, într-o lectură biografistă, se relevă a fi Mihók însuși; dar în care se poate regăsi o generație întreagă de bucureșteni „în gazdă”. Toate tribulațiile de hidalgo transilvan, trăite în raport cu vampirica metropolă și infinitele ei fațete, sunt descrise cu un farmec irezistibil, în versuri care pot deveni refrene imnice ale flotanților din cartiere și corporații, cu formulări catchy și memorabile, reactualizând un filon goliardic (legat ombilical de o Oradie a chefurilor universitare).

Mihók vorbește în numele celor mulți expunându-se pe sine, cu maximă sinceritate confesivă și grație autoironică; dar preluând, în plus, precum un receptacul empatic, varietatea destinelor conviețuitoare din toate biotopurile străbătute, ca într-un parcurs inițiatic, îmbogățitor. Nu radical diferită de biocharia, ci mai degrabă în continuarea ei, æs alienum este o lucrare de ecologie socială, o auto-etnografie poetică, deopotrivă panoramică și profundă. (Florin Dumitrescu)

Link event: https://www.facebook.com/events/416510917776800

1 Comment

  1. Din grupul orădean Mujko fac parte Romulus Cosma, László Furák-Pop, Marcel Floruț, Daniel Munteanu, iar pe contul lor de pe bandcamp au 16 materiale discografice. Cât despre influențele din muzica lor, am considerat instructiv să menționez grupul, albumul, anul apariției de pe prima poziție, ca voturi ale utilizatorilor rateyourmusic, pentru fiecare tip de muzică, astfel: free jazz, John Coltrane – Ascension – 1966; noise, Ground Zero – Consume Red – 1997; experimental, DJ Shadow – Endtroducing… – 1996; punk, Talking Heads – Remain In Light – 1980.

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”