Festivalul de Proză Contemporană
Un an de proză contemporană română la Editura Litera!

În perioada 4 – 7 noiembrie are loc Festivalul de Proză Contemporană prin care Editura Litera celebrează un an de la apariția colecției „Biblioteca de Proză de Contemporană”. Evenimentele se vor desfășura online, pe litera.ro.

616 vizualizări
Citiți în 4 de minute

În noiembrie 2021 se împlinește un an de când Editura Litera a inițiat colecția dedicată prozatorilor români contemporani. Pe parcursul acestui an, au apărut 15 volume – romane consistente, variate stilistic și tematic. Multe sunt cărți cu miză morală și stil insolit, propunând subiecte de actualitate. Altele abordează registrul fantastic și o viziune avangardistă. De la periferia bucureșteană a lui Aldulescu la universul miraculos al roșcovilor Doinei Ruști, până la proza „pulp”, creată de Liviu G. Stan, ori la expresionismul lui Radu Găvan, colecția s-a îmbogățit aproape lunar prin scrieri de debut sau prin volume insolite ale unor scriitori consacrați. Proza lui Allex Trușcă aduce un tip particular de fantastic urban, completat de proza suprarealistă a lui Tudor Runcanu, în timp ce Cristi Nedelcu, Mihail Victus, Alexandra Niculescu, adepți ai realismului, sunt preocupați de impactul social asupra complexelor psihologice. Se adaugă aici și romane noi, ale unor scriitori bine cunoscuți, precum Dan Stanca și  Radu Aldulescu.

În mai puțin de un an, colecția și-a creat o identitate proprie prin titluri de referință, la aceasta contribuind și concursul de manuscrise „Primul roman” – Translucid, romanul semnat de Ligia Pârvulescu (Premiul I), fiind una dintre cele mai incitante scrieri de avangardă din ultima vreme, „un debut de neratat” (Claudiu Komartin).

Un loc special în cadrul colecției îl ocupă volumul colectiv Treisprezece. Proză fantastică, în care se regăsesc semnăturile unora dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai genului.

Programul editorial cuprinde alte texte valoroase, între care romanul de avangardă al lui Pavel Nedelcu (Premiul al II-lea la „Primul roman”), intitulat Încotro ne îndreptăm,sau proza Ioanei Drăgan.

Colecția Biblioteca de Proză Contemporană poartă recomandarea Doinei Ruști, prozatoare apreciată, tradusă în 15 limbi, autoarea unor romane cu impact social puternic, precum Lizoanca sau Fantoma din moară, dar și a trilogiei fanariote (Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii, Homeric).

Celebrăm literatura română contemporană prin patru evenimente de excepție cuprinzând interviuri, dezbateri și lansări de carte. Mai mult decât atât, pe perioada festivalului, pe litera.ro cititorii pot găsi cărțile tuturor autorilor din colecție cu autograf și cu reduceri substanțiale.

Descoperiți autorii din Biblioteca de Proză Contemporană aici: https://www.litera.ro/festival și https://www.litera.ro/?p=1

Programul complet al festivalului:
  • Joi, 4 noiembrie, ora 12:00

Radu Găvan, Mihail Victus, Liviu G. Stan în dialog cu Cristina Bogdan – Teme noi, scriitori tineri

  • Vineri, 5 noiembrie, ora 12:00

Ligia Pârvulescu în dialog cu Cristina Bogdan – Întâlnire cu laureata concursului „Primul roman”

  • Sâmbătă, 6 noiembrie, ora 12:00

Radu Aldulescu, Dan Stanca în dialog cu Cristina Bogdan – Seniorii literaturii

  • Duminică, 7 noiembrie, 12:00

Doina Ruști în dialog Cristina Bogdan – Un an de proză contemporană la Editura Litera


Un eveniment susținut de Europa FM.


Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”