Începe „Săptămâna Povești din Arcadia”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește de ediția a III-a a Săptămânii „Povești din Arcadia”, care va avea loc în perioada 20-27 aprilie 2024.

246 vizualizări
Citiți în 7 de minute

Programul, ca în fiecare an, propune un maraton distractiv de spectacole de teatru din repertoriul trupei, celebrele seri de povești în pijama, o expoziție de pictură, care are ca tematică natura, și ateliere de terapie prin artă.

Timp de șapte zile, actorii Trupei Arcadia vor juca reprezentații multiple ale celor mai cunoscute titluri din repertoriul trupei, precum: „Muzicanții din Bremen”, „Doctorul Aumădoare”, „Elefănțelul curios”, „Apolodor, pinguinul călător” „Vasilache și Mărioara”, iar pentru cei mai mici spectatori: „Norr în lumea culorilor”.

Dacă spectacolele „Muzicanții din Bremen” din 20 aprilie, „Norr în lumea culorilor” din 21 aprilie, „Vasilache și Mărioara” din 22 aprilie și „Elefănțelul curios” din 27 aprilie și Serile de povești în pijama se adresează publicului larg, astfel încât micii spectactori care iubesc poveștile arcadiene să-și poată aduce la teatru părinții, bunicii, prietenii, o parte dintre evenimentele festivalului sunt organizate special pentru grădinițe și școli, venind în completarea activităților pe care aceștia le desfășoară în cadrul programului „Săptămâna verde”.

Îndemnați să-și ia pijamaua, păturica și jucăria de pluș preferată, micii spectatori vor putea petrece și ediția acesta seri magice de… povești în pijama. Prima seară de povești va avea loc sâmbătă 20 aprilie, de la ora 18:00, la Sala Studio Arcadia, unde actorii Armanca Serac și Alexandru Pop au pregătit surprize felurite și povești nemaipomenite pentru copii. În 21 aprilie, de la ora 18:00, jucăuși și plini de viață, actorii Adela Lazăr și Florian Silaghi vor lectura interactiv și distractiv cele mai frumoase povești din lume. Fiecare seară va avea farmecul și nota sa distinctivă.

De asemenea, în foaierul Teatrului Arcadia va fi vernisată o nouă expoziție: „Natura – Habitat”, care prezintă o serie de nouă lucrări ale artistei Mădălina Baciu. Expoziția se încadrează în tematica programului „Săptămâna verde” și îi îndeamnă pe privitori să se gândească la natură, la biotop și la importanța menținerii unui echilibru în mediul de viață.

„Diversitatea expoziției de față este atât tematică, cât și cromatică. Am expus lucrări figurative, cum ar fi Dinamica cățelului, care are ca element principal detaliul din cunoscuta lucrare futuristă a artistului Giacomo Balla sau lucrarea „Tango”, ambele realizate în perioada studenției; de asemenea, am ales și trei lucrări dragi mie, cu tematică florală, prin care am încercat să redau o altă perspectivă plantelor, folosindu-mă de cromatica și plasticitatea lor. Lucrările mele îndeamnă privitorul să creeze la rândul lui o poveste, un joc în care imaginația să revină la copilărie”, completează Mădălina Baciu.

În același timp, tot în foaierul Teatrului Arcadia se poate admira și expoziția „RecyclArt – from Trash to Art”, care cuprinde tablouri-instalație pline de culoare și poveste realizate de pictactrița Adela Lazăr, ce se înscrie tot în tematica programului școlar „Săptămâna verde” și propune un mod jucăuș și creativ de a recicla.

Atelierele de terapie prin artă „Inside Out”, care se adresează elevilor de gimnaziu, vor fi susținute de psihologul școlar Ioana Drugaș și au ca scop cunoașterea stărilor emoționale prin exprimare artistică. Elevii sunt invitați să-și ilustreze prin pictură stările interioare, vor fi analizate valențele oferite acelor stări și se vor identifica strategii de optimizare a stărilor afective.

Nu îmi dau seama ce e în capul lui!/Nu îmi dau seama ce e în sufletul lui! Suntem familiari cu astfel de exclamații, deoarece tinerii de azi dezvoltă o viață interioară pe cât de bogată, pe atât de necunoscută (imperceptibilă) de cei din jur. Știai că și un bully poate avea suferințe nespuse? Știai că și cel mai performant elev are multe și intense frământări? Art-terapia este un instrument pe care specialiștii în psihoeducație îl folosesc tocmai cu acest scop, de a investiga stările emoționale ale elevilor cu scop de ventilare și vindecare emoțională”, afirmă Ioana Drugaș.

La ateliere vor participa elevi de la Liceele Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și „Don Orione” din Oradea.

Mai sunt foarte puține bilete la spectacolele puse în vânzare și la serile de povești în pijamale, iar acestea se găsesc la agenția teatrului și online pe Eventim.ro.

Vă așteptăm cu drag la „Săptămâna Povești din Arcadia”!

Comentarii

Your email address will not be published.

Cele mai recente din „Știri și anunțuri”