Marius CHIVU

MARIUS CHIVU, n. 1978. Scriitor, traducător şi cronicar literar. În 2003 a câştigat prima ediţie a Festivalului de Poezie „Prometheus“ de la Sfântu Gheorghe, Tulcea. A debutat cu volumul de poezie Vântureasa de plastic (Editura Brumar, 2012 / La ventolière en plastique, traduit par Fanny Chartres, Éditions MEO, 2015; premiul pentru debut al USR şi cel al revistei Observator cultural; nominalizări la premiile Cartea Anului, acordat de revista România literară, şi Cartea de Poezie a Anului, acordat de Radio România Cultural). A publicat jurnalele de călătorie Trei săptămâni în Anzi (Humanitas, 2016) şi Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas, 2012, 2016), volumul de proză scurtă Sfârşit de sezon (Polirom, 2014) şi cartea de interviuri Ce-a vrut să spună autorul (Polirom, 2013). A mai publicat poezie în antologiile: Tu, înainte de toate (coord. Cosmin Perţa, Paralela 45, 2018), Bucureşti ’21. Epopee participativă (coord. Svetlana Cârstean, ARCUB, 2015), Lumina din cuvinte (coord. Irina Petraş, Editura Școala Ardeleană, 2015), Poets in Transylvania (coord. Radu Vancu & Dragoş Varga, Editura Armanis, 2014) şi Cele mai frumoase poeme din 2012 (coord. Claudiu Komartin & Radu Vancu, Tracus Arte, 2013). A editat antologiile de poezie: Singurătatea nobleţele ei de Petre Stoica (Cartier, 2017), Dans de Nina Cassian (CD-carte, Casa Radio, 2017), 111 cele mai frumoase poeme de dragoste din literatura română (împreună cu Radu Vancu, Nemira, 2016), 111 cele mai frumoase poeme de G. Bacovia (Nemira, 2015) şi Trandafirul negru de Ştefan Aug. Doinaş (CD-carte, Casa Radio, 2012). Este redactor-editor al revistelor Dilema veche şi Iocan (alături de Florin Iaru & Cristian Teodorescu), precum şi realizatorul emisiunii cu scriitori „All You Can Read“ de pe www.UrbanSunsets.com. Poezia sa a fost tradusă în franceză, suedeză, engleză, polonă, spaniolă şi catalană. Pasaje din Vântureasa de plastic sunt reproduse în Muzeul Mamei din Petrila, creat de ilustratorul Ion Barbu în 2013.

/

Dragostea și imigrația

Jhumpa Lahiri, Interpretul de maladii, traducere de Alina Sârbu, Editura Nemira, 2021

Născută la Londra din părinți imigranți indieni, școlită în State, unde a ajuns să și predea la Princeton University, ulterior căsătorită la Roma, unde a început să publice cărți scrise în italiană, Jhumpa Lahiri (n. 1967) a debutat în 1999 cu acest volum de povestiri, premiat cu PEN/Hemingway Award și cu Pulitzer pentru debut în proză.

Cele nouă proze – variabile ca dramatism, egale ca valoare – au ca temă fie relațiile nesigure dintre tineri, fie singurătatea și nostalgia adulților, constrînși să-i ducă viața pe alt continent. Protagoniștii sînt, cu o singură excepție, imigranți indieni din Boston, imediat după stabilirea în State, confruntați cu adaptarea la noul statut și cu standardul de viață precar, sau ajunși deja la a doua generație, confruntați însă cu necunoscutele originii (harta este un motiv recurent).

Prozele „de dragoste” abordează destrămarea intimității, acceptarea necunoașterii celuilalt, a distanțării în relație și a adulterului. În timpul unor întreruperi temporare de curent electric, un cuplu care au pierdut un copil încearcă un joc al confesiunii, spunîndu-și în fiecare seară cîte un mic secret, doar pentru a descoperi adevărata amploare a înstrăinării dintre ei – jocul, aparent un preludiu al reapropierii, fiind, de fapt, epilogul relației lor. În timpul unei vacanțe în India, soția îi mărturisește abrupt șoferului-ghid că unul dintre copiii ei este rezultatul unui adulter ocazional de care soțul ei n-a aflat niciodată și-i cere un „remediu” – confesiune cumva trivială pe care șoferul (interpret de maladii, adică translatorul doctorului unui spital regional unde vin pacienți vorbitori de dialecte) o pune mai degrabă pe seama vinovăției decît a „durerii”. Într-o altă proză, o tînără devine amanta de duminică a unui bărbat însurat, asta pînă cînd se recunoaște în „interpretarea” seacă a atracției sexuale oferite indirect de băiețelul unei prietene tocmai părăsite de soț pentru o altă femeie. În altă proză, un soț este contrariat de comportamentul proaspetei sale soții după ce aceasta face o pasiune, inexplicabilă și deranjantă, pentru obiectele de cult creștin găsite în casa unde tocmai s-au mutat pentru a-și începe viața împreună.

Cel mai tragic personaj este tînăra de aproape treizeci de ani, orfană, bolnavă și neatrăgătoare, din „Tratamentul lui Bibi Haldar” (singura proză plasată în India).

Prozele „de imigrație” oferă personaje mai complexe, unele memorabile. În „Pe cînd venea domnul Pirzada la cină”, un bărbat bengalez musulman, aflat în State cu o bursă de cercetare în toamna lui 1972, se apropie de o familie de imigranți bengalezi hinduși pentru a urmări împreună știrile legate de războiul de diviziune recent izbucnit în India, unde rămăseseră soția și fiicele lui, de la care nu mai are nici o veste. Povestea acestei apropieri interetnice conjuncturale dincolo de granițele originii comune este rememorată de fosta fetiță a familiei de imigranți care, la vreme respectivă, nu înțelegea diferențele și dedesubturile politice ale conflictului. În „La doamna Sen”, o tînără mamă singură o angajează ca doică pentru fiul ei elev de școală primară pe soția unui profesor universitar, imigrantă neconsolată cu viața în State, unde nu se poate obișnui cu lipsa familiei lărgite, a obișnuințelor bucătăriei de acasă sau cu șofatul pe partea dreaptă.

Cel mai tragic personaj este însă tînăra de aproape treizeci de ani, orfană, bolnavă și neatrăgătoare, din „Tratamentul lui Bibi Haldar” (singura proză plasată în India), care suferă, pe de o parte, din cauza tratamentului crud din partea verișorului în grija căreia se află; pe de altă parte, de lipsa de perspectivă în ceea ce privește căsătoria și sexul, perceput ca singurul tratament eficient pentru crizele ei fără leac. În cele din urmă, femeia naște un copil din flori (posibil rodul unui viol), statut care o dezonorează, salvîndu-i însă viața.

Acest remarcabil volum, aflat acum la reeditare, după publicarea în 2007 într-o altă traducere și cu titlul articulat nehotărît, se adaugă unei excelente serii de volume de proză scurtă pe tema condiției imigranților, traduse la noi în ultimii trei ani: Junot Díaz, Sufocare și Chimamanda Ngozi Adichie, Ce simţi în jurul gîtului, (ambeleapărute la Black Button Books) și Viet Thanh Nguyen, Refugiaţi (Editura ART). Rămîne să așteptăm și traducerea celuilalt volum de proză scurtă, de asemenea premiat, al Jhumpei Lahiri (Unaccustomed Earth, 2008). E nevoie de astfel de cărți.

/

Femei neliniștite

Alice Munro, Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, traducere de Justina Bandol, ediția din Colecția CPT, Editura Litera, 2020

Alice Munro (n. 1931) publica aceste nouă povestiri în anul 2001, iar volumul avea să fie un mare succes, deopotrivă de critică (Los Angeles Times Book Prize for Fiction) și de audiență, două dintre nuvele fiind ecranizate mai mult decît satisfăcător și cu distribuții remarcabile, una imediat după apariția cărții (Away from Her, regia Sarah Polley), cealaltă în 2013, cu cîteva luni înainte să primească Nobelul (Hateship, Loveship, regia Liza Johnson).

Faptul că ambele ecranizări au fost făcute de femei vine în sprijinul constantei prozelor lui Alice Munro care au, în general, protagoniste și teme specifice feminităţii: desprinderea de familie, maturizarea şi acceptarea corpului, provocările sexualităţii, mariajului şi maternităţii, sacrificiul, devotamentul şi adulterul, dragostea, secretele şi trădarea, corvoadele vieţii domestice, creşterea copiilor ş.a. Căci, cum am scris și cu alte ocazii, personajele sale sînt femei aflate fie la începutul vieții de adult, fie la jumătatea vieții, într-un moment în care, deşi au moştenit şi se confruntă cu reguli legate de sex, religie, căsătorie, trăiesc o perioadă de emancipare, astfel că multe povestiri au ca temă centrală fuga de acasă (de lîngă părinţi şi/sau cu un bărbat), adulterul sau divorţul.

În volumul de față întîlnim și adolescente încurcate de menstruație sau de fizicul neatrăgător, și femei divorțate în căutarea unui nou iubit, și femei pe moarte sau alături de un soț muribund care nu le-a fost fidel. Plaja conflictuală e largă, dar nu atît de diversă, motiv pentru care povestiri din volume diferite își răspund tematic, creînd omogenitate în cadrul operei.

Imediat ce ajunge majoră, o fată fuge de acasă cu un vecin văduv, deopotrivă în căutarea independenței și a unei figuri paterne, spre neconsolarea surorii ei vitrege mai mici (povestire înrudită cu „Despărţirea de Maverley” din volumul Dragă viaţă, Editura Litera). În urma unei nevinovate farse epistolare, o slujnică săracă și neatrăgătoare, dar ambițioasă și devotată, pune la cale un furt, în urma căruia se căsătorește și naște un copil, schimbîndu-și, cumva de una singură, destinul (proza titulară ecranizată de Liza Johnson). O femeie proaspăt divorțată îl reîntîlnește, în casa de vară a unor prieteni, pe bărbatul, acum însurat și cu copii, de care se îndrăgostise în copilărie, înainte ca el să se mute neanunțat din oraș împreună cu tatăl lui.

Dat fiind salturile mari în timp, uneori şi de zeci de ani (marcă înregistrată a artei sale), aproape întotdeauna este vorba şi despre moarte.

O femeie tînără, al cărei cancer se află în remisie, evadează pentru o seară din cuplu și din viața ei, cu ajutorul unui adolescent dezinvolt, atras erotic deopotrivă de înfățișarea ei maladivă și de statutul ei marital, situație inofensivă și cumva frivolă, dar care îi conferă încredere în continuarea vieții (o proză cumva carverian/fordiană, dar din perspectivă feminină). O soție își încinerează soțul ateu convins în urma sinuciderii acestuia, cauzată de o boală musculară degenerativă, confruntîndu-se cu pretenția de a i se expune cadavrul din partea liceului, unde el predase biologia evoluționistă spre nemulțumirea crescîndă a comunității religioase (o proză înrudită, prin alianță tematică, cu „Ultima vară” de Bernard Schlink din volumul Minciuni de vară, Editura Polirom). În fine, într-o altă proză despre moarte, un bărbat se vede nevoit să-și interneze soția într-un azil, devenind martorul fără voie și fără putere al relației pe care soția sa senilă o dezvoltă subit cu un alt pacient (proza ecranizată de Sarah Polley).

Într-o povestire cvasi-autobiografică, o scriitoare divorțată spune povestea unei mătușe extravagante, fascinante în copilărie, dar dezamăgitoare la maturitate, supărată pe nepoata ei care-i folosise într-o povestire o întîmplare personală. O proză cu bătaie în două direcții: a scriitorului ca martor manipulator al evenimentelor vieții, dar și ca observator amăgit de natura umană.

/

Cine știe de ce facem ceea ce facem

Raymond Carver, Catedrala, traducere de Horia Florian Popescu, Editura Polirom, 2019

Publicată în 1983, Catedrala este a treia și ultima carte de proză scurtă scrisă de Raymond Carver (1938-1988), carte pe care prozatorul, dispărut prematur în urma unui cancer, o considera ca fiind și cea mai bună a lui. Apărută la puțină vreme după faimoasa Despre ce vorbim cînd vorbim despre iubire (Polirom, 2015), într-un moment cînd Carver era pe val (divorțase de prima soție, dar povestirile sale se vindeau, erau traduse, premiate, în curs de ecranizare și formaseră în jurul lui un fel de cult), cartea reprezintă o fină schimbare stilistică, pe care, din păcate, prozatorul „realismului murdar” n-a mai avut timp s-o exploreze.

De altfel, una din povestirile de aici („Ceva mic și bun”) este rescrierea/dezvoltarea unui text din acel faimos volum („nu mi se părea terminată, mai erau lucruri de spus”, mărturisea într-un interviu prozatorul obsedat de rescriere, asemeni lui Hemingway), iar povestirea omonimă, deja scrisă, n-a mai apărut acolo pentru că nu se potrivea cuprinsului. Ambele proze sînt vîrfurile acestui volum, demonstrînd că fina schimbare de optică narativă (rezultată din despărțirea de editorul Gordon Lish, un campion al austerității și brevității) era de bun augur.

Cariera literară a lui Carver a început imediat după ce s-a încheiat cea de alcoolic („Locul de unde te sun”, alt vîrf al cărții, este, poate, cea mai biografică proză a lui – cel puțin în spirit, dacă nu în literă) și a fost o carieră care s-a conturat într-un timp remarcabil de scurt: practic, a fost recunoscut ca un maestru al prozei scurte în decurs de doar cinci ani.

În ciuda premizelor banale, situațiile sînt complicate emoțional și psihologic, conțin detalii stranii, căpătînd, astfel, adîncimea apelor calme.

De aceea, tematic vorbind, Carver scrie și în această a treia sa carte tot despre oameni simpli și banali, confruntați cu anxietatea, lipsa dispoziției și a sensului, cu sentimentul pierderii și rătăcirii; oameni ale căror griji sînt legate de bani, slujbe, acoperișul de deasupra capului; bărbați (o singură proză are ca protagonistă o femeie) cu probleme de relație și în căsnicie („prefer dialogul între oameni care nu se ascultă”, spunea Carver, iar proza „Cu băgare de seamă” ilustrează perfect acest aspect), eșuînd în alcoolism (bețivanii lui triști sînt diferiți de cei charismatici ai lui Bukowski sau de cei violenți ai lui Dennis Johnson), înfruntînd, fără prea multe urme de înțelegere a vieții, pericolul izolării, abandonului și ratării.

Rămîne remarcabilă aparenta banalitate a scenelor și a situațiilor din aceste 12 proze: un cuplu vizitează alt cuplu care au un bebeluș hidos și țin un păun ca animal de companie. Un alt cuplu primește vizita unui vechi prieten al soției, orb și proaspăt văduv. O femeie își vizitează bărbatul mutat de acasă și ajunge să-i scoată cerumenul din ureche. Un bărbat pune la cale o ieșire în oraș și o infidelitate cu angajata soției sale, femeie lefteră pe care un soldat negru proaspăt întors din Vietnam se oferă, chiar sub nasul lui, s-o plătească pentru o felație în parcarea barului. Un bărbat rămîne să se descurce singur cu copiii (și nu prea reușește), în timp ce soția lui, plecată de acasă cu un coleg de serviciu al soțului, îl sună să-i vorbească despre noul curs fericit al vieții ei. Un cuplu își pierde copilul în urma unui accident petrecut chiar de ziua băiețelului și nu mai apucă să ridice tortul aniversar, situație care duce la conflict și hărțuire din partea unui cofetar demn de milă (proză ecranizată de Robert Altman în Short Cuts, 1993).

În ciuda premizelor banale, situațiile sînt complicate emoțional și psihologic, conțin detalii stranii, căpătînd, astfel, adîncimea apelor calme. Schimbarea acestei ultime cărți, de care vorbeam la început, vine din abordarea narativă explicată chiar de scriitor: „Stilul e mai plin, mai generos, iar prozele – mai dezvoltate, au bătaie mai lungă, sînt mai puternice și mai pline de speranță. Dar nu a fost ceva intenționat, pur și simplu circumstanțele vieții mele s-au schimbat, nu mai beau și sînt mai bătrîn. Mi s-au întîmplat lucruri”.

/

Proza scurtă: 5 din 2020

Ted Chiang, Exalare, traducere de Alina Sârbu și Mihai-Dan Pavelescu, Editura Nemira.

Cu numai două cărți publicate în 17 ani (cealaltă fiind Povestea vieții tale, Nemira), multi-premiatul și „ecranizatul” Ted Chiang (n. 1967) sfidează cu multă grație și inteligență limitele genului SF, ai cărui tropi relativ comuni (călătoria în timp, memoria digitală, bioetică și AI, condiția robotică și conștiința speciilor, realitate virtuală și sinele alternativ, determinism și liber arbitru, creaționism și evoluționism), puși în scenă sub forma unor convenții narative clasice (povestirea în ramă, apocrifa, epistola), sînt pretextul explorării unor teme majore: limbajul și memoria, sensul vieții și existența unui Dumnezeu. Probabil cel mai bun, literar vorbind, scriitor SF al momentului! Highlight: „Exalare”.


Flannery O`Connor, Greu de găsit un om bun, traducere de Antoaneta Ralian, Editura Litera.

Orfană, șchioapă și moartă de lupus la doar 39 de ani, sudista catolică Flannery O`Connor (1925-1964) a scris în acest volum publicat în 1955 cîteva parabole clasice despre rasă și diferență, în care personajele sînt marginali confruntați cu situații limită: un criminal în serie, un dulgher ciung, o fată retardată, un impostor vînzător ambulant de Biblii, un hermafrodit expus la un bîlci, un emigrant evreu și mai mulți negri. (De)formată de luptele unei culturi rasiste și încercată de schimbările din epoca segregaționismului și a mișcărilor pentru drepturile civile, conștientă de preconcepțiile rasiale moștenite din familie, ar putea fi scriitoarea acestor timpuri! Highlight: „Dezrădăcinatul”.


Denis Johnson, Generozitatea Zînei Mării, traducere de Anca Dumitrescu şi Elena Marcu, Black Button Books.

Acest volum, pe care americanul Denis Johnson (1949 – 2017) l-a terminat de scris cu cîteva săptămîni înainte să moară, este a treia traducere la noi (Arborele de fum, Polirom, și Fiul lui Isus, Black Button Books) din opera sa diversă, solidă și foarte respectată. Deopotrivă pilde și farse comice, sumbre și violente pînă la limita cu absurdul, aceste povestiri impregnate de moarte (cancer, crime, accidente fatale, 9/11), atingînd deseori și tema dublului, sînt populate de personaje „viciate” memorabile: veterani ologi, alcoolici demenți, pușcăriași vizionari, scriitori nebuni sau muribunzi. Ultima carte a unui scriitor cult! Highlight: „Doppelgänger, poltergeist”.


George Saunders, Pastoralia, traducere de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas.

Autorul teribil al prozei scurte americane contemporane, răsfățatul George Saunders (n. 1959) a reușit să-și atragă comparații cu cei mai neconvenționali maeștri ai genului: Pynchon, Vonnegut sau D.F. Wallace. Publicat în 2000, acest volum (i s-au mai tradus Zece decembrie, Black Button Books, și Lincoln între vieți, Humanitas Fiction) avea să traseze „lipsa” limitelor imaginarului său, în care haosul și grotescul vieții și al societății consumerist-tehnologizate se distilează în forme impure, și șocante prin limbaj, de parabolă și parodie, distopie și farsă, naturalism și delir. Cel mai experimental autor de proză scurtă al momentului! Highlight: „Sea Oak”.


Székely János, Armata de Apus, traducere de Marius Tabacu, Editura Curtea Veche.

Născut la Tîrgu Mureș și ajuns, ca adolescent cadet, pe frontul celui De-al Doilea Război Mondial, unde a fost luat prizonier, Székely János (1929-1992) a publicat acest mic volum în 1979, despre experiența războiului, efectele sistemului militar asupra persoanei, dilemele morale ale soldatului, comportamentul uman în situații extreme de dezumanizare. Trăite sau doar relatate de tînărul cadet, situațiile marcate de abuzuri, umilințe, torturi și execuții sînt mici bijuterii stilistice despre hazard și fatalitate, despre noroc, frică, lașitate și regret, despre teribila poezie a distrugerii. Poate cel mai mare scriitor maghiar născut în România pe care încă nu l-ați citit! Highlight: „Cei omenoși”.


Foto: Pexels.com